Ulaş ilçe merkezinde yer alan ve 2016 yılında ‘Ulusal Öneme Haiz Sulak Alan’ olarak ilan edilen Ulaş Gölü’nde, su seviyesinin geçen yıl sonbaharında belirgin bir şekilde düştüğü gözlemlendi. Göl, nesli tükenme tehlikesi altında bulunan elmabaş patka ördeği gibi birçok kuş türüne ev sahipliği yapmaktadır. Kış dönemi için gelen yağışların ardından, bahar ile birlikte göldeki su seviyesinin yükselmesi çevrecileri sevindirdi. Ancak bu sene yaşanan sert kış koşulları ve Nisan ayındaki soğuk hava, gölde alışık olunan kuş misafirlerinin gelişini geciktirdi. Şu anda gölde yalnızca karabataklar bulunuyor.
‘HEYECANLA GELMELERİNİ BEKLİYORUZ’
İlçe sakinlerinden Gökhan Güneş, Ulaş Gölü’nde bu yıl su seviyesinin artış gösterdiğini ifade ederek, “Su takviyesi de yapılıyor. Yağışlarla birlikte su artışı yaşandı. İklim değişikliği nedeniyle gölün su seviyesi baskı altında kalıyor ama bu yıl, geçen senelere kıyasla daha iyi durumda. Ancak göçmen kuşlar üzerinde iklim değişikliklerinin etkisi oldukça belirgin. Bu mevsimde burada olması gereken flamingolar hâlâ gelmedi. Elmabaş ve kılkuyruk gibi nesli tükenme tehlikesi altında bulunan kuş türlerini de göremedik. Bunun ana nedeni soğuk hava. Gece ve gündüz sıcaklık farkları da durumu etkiliyor. Bu nedenle göçmen kuşların buraya gelişinin uzun sürebileceği düşünülüyor. Gelmeleri durumunda kuşlar gölü çok güzel bir görüntüyle süslüyor. Heyecanla gelmelerini bekliyoruz” şeklinde konuştu.
‘SADECE KARABATAKLAR VAR’
Önceki yıllarda bu dönemde gölde zengin bir kuş çeşitliliği olduğunu hatırlatan Güneş, “Şu an burada olmaları gereken birçok kanatlı türü olmasına rağmen sadece karabataklar mevcut. Normal zamanlarda gölümüz göçmen kuşların kalabalığıyla doluyor. Bu durum turizm açısından da ilçe için son derece önemli” diyerek durumu değerlendirdi.
Eraydın AYTEKİN-Hüsnü Ümit AVCI/SİVAS, (DHA)-
GÜNCELLENME