Aradığınız kelimeyi yazın ve entera basın, kapatmak için esc butonuna tıklayın.
Kültür ve Turizm Bakanlığınca düzenlenen ve İzmir Kültür Yolu Festivali programı içinde yer alan 12. Uluslararası Klarnet Festivali başladı.
Agora Ören Yeri’nde başlayan festivalde, klarnet sanatçısı Serkan Çağrı ve ekibi “Homeland” konser verdi.
Festivalde konuşan Serkan Çağrı, katılımcılara teşekkür ederek, festivalin 12’ncisini düzenlemekten duydukları mutluluğu dile getirdi.
Konserde dinleyiciler keyifli anlar yaşadı.
Festival, yarın klarnetin efsaneleri Vassilis Saleas, Hüsnü Şenlendirici, Serkan Çağrı ve Kirpi Bülent’in aynı sahneyi paylaşmasıyla sona erecek.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Habertürk TV’de turizm gelirleri, Haydarpaşa ve Sirkeci Garı projelerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Ersoy, yaşanan tüm krizlere, savaşlara rağmen Türkiye’nin dünyanın her yerinden ziyaretçi aldığını söyledi. Ersoy, turizm sektöründe en önemli unsurun kişi başı gecelik harcama olduğunu vurgulayarak, yıl sonu 60 milyar dolar turizm geliri hedefini yakalayacaklarını ifade etti.
ABD’den geçen yıl 1 milyonu aşkın turistin Türkiye’ye geldiğini belirten Ersoy, “Bu sene 1,5 milyonu inşallah geçeceğiz. ABD Büyükelçiliği dahi bu rakamı beklemiyordu. Türk Hava Yollarıyla birlikte ciddi tanıtım planlaması yapıyoruz. 4 yıldır CNN İnternational ile yoğun şekilde çalışıyoruz. Artık Çin pazarında da hızlı büyüyoruz. Güney Kore pazarı da öyle. Bizim beklediğimiz sayılar geliyor. Geçen sene 280 bin civarında ziyaretçi almıştık. Bu sene 600 bine yaklaşacağız.” dedi. Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansının (TGA) yapısından ve faaliyetlerinden bahseden Ersoy, bu yıl 38 ülkede ulusal televizyonlarda Türkiye’nin tanıtımının yapıldığını, 39 ülkeden tur operatörleriyle ve hava yolu firmasıyla 179 kampanya gerçekleştirdiklerini, ayrıca 15 dijital seyahat kanalı ile 30 ülkeye yönelik iş birliği sağladıklarını anlattı. Ersoy, 20 destinasyon tanıtımı, tema ve ürün markası yaptıklarını aktararak, “Sadece Antalya ile anılıyorduk, şimdi Ege’yi de ön plana çıkarıyoruz. Doğu Anadolu’ya ayrı çalışma yapıyoruz. Karadeniz ayrı bir destinasyon bizim için. Türkiye kültür varlıklarında zaten rakipsiz bir ülke. Kapadokya başlı başına zaten. Turizm sezonunu 12 aya yaymak gibi bir avantajımız var.” diye konuştu.
Gelecek yıl 64 milyar dolar hedefinde olduklarına dikkati çeken Mehmet Nuri Ersoy, “Bundan sonra her sene rakamı artıracağız. Artık süper ligdeyiz. Geçen sene dünya beşinciliğindeydik, bu sene muhtemelen dördüncü olarak kapatacağız. Hedefimiz ilk üçe girmek. Daha çok çalışmamız gerekiyor. 80 milyon ziyaretçiyi yakalamamız gerekiyor. En zorlandığımız şey siyasette algı yönetmek. İş üretemeyen genelde algı üretmekte çok mahir oluyor.” dedi. Turizmin ülke geliri açısından önemine işaret eden Ersoy, sosyal medya söylemlerine inanarak Araplara karşı ırkçı söylemlerin yapılmaması gerektiğini söyleyerek, “Herkesin kendi açısından turistlerin bir ekonomik değer olduğunu öğrenmesi gerekiyor. Turistler sizin (dünyada tanınmanız için) en iyi elçileriniz.” ifadelerini kullandı.
Bakan Ersoy, Haydarpaşa ve Sirkeci Garı projelerine dair de bilgi vererek, şunları kaydetti: “Rami Kışlası’nda millet bahçesi var. Sadece bir kütüphane değil orası. Bu tarz etkinlik alanlarının Haydarpaşa ve Sirkeci’de de yapılması lazım. Biz zaten alanın tren garı özelliğini bozmuyoruz. Tren giriş, çıkışları olacak ve Devlet Demir Yolları işletecek. Onun dışında diğer katlarda Rami Kütüphanesi gibi sergi alanları olacak. Orada çok büyük bir arkeopark kazısı var ve kazılar devam ediyor. Orası korunacak ve onun yanında Kalkhedon Arkeoloji Müzesi kurulacak. Onun yanına da Performans Sanatları Merkezi yapacağız. Ortasında da aynı Rami Kışlası’ndaki gibi özel bir millet bahçesi olacak. Burada Venedik Bienali’ndeki gibi etkinliklere ev sahipliği yapacak bir ortam yaratmaya çalışıyoruz.” Sirkeci Garı’na dair de Ersoy, “Sirkeci’de de tren olacak. Kazlıçeşme-Sirkeci arası nostaljik tren çalışması devam edecek. O hattı da koruyacağız ve meydanı da düzenleyeceğiz. Kültür, sanat etkinlikleri alanları yapılacak. Haydarpaşa ve Sirkeci Garı’nı deniz yolu ile birbirine bağlayacağız. Bunlar birkaç etaplık bir proje. Sirkeci ve Haydarpaşa’nın birinci etabını 2026 Ekim ayında İstanbul Kültür Yolu Festivali’ne yetiştirmek istiyoruz. Biliyorsunuz Sirkeci Garı, Avrupa’ya ilk giden işçilerimizin çıkış noktası. Bu bakımdan garın bir kısmı da Göç Müzesi olacak.” dedi. Ersoy, arkeolojik kazıları da 12 aya yaydıklarını ve geniş olarak alanların kazıldığını aktararak, çok fazla önemli eserlerin ortaya çıktığını sözlerine ekledi.
Kaynak: AA
Lefkoşa’da bir otelde iki ülke heyetleri arasında yapılan toplantının ardından gerçekleştirilen imza törenine, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Yasin Ekrem Serim, KKTC Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı ve KKTC İçişleri Bakanı Dursun Oğuz katıldı.
Törende Türkiye ile KKTC arasında, ‘Çevre ve Şehircilik Alanında Bildirge’, ‘Coğrafi Bilgi Sistemleri Alanında İş Birliği Protokolü’ ve ‘Tapu ve Kadastro Alanında Eylem Planı’ adlı 3 protokole, Türkiye adına Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, KKTC adına ise Başbakan Yardımcısı Fikri Ataoğlu ve ilgili bakanlar imza attı.
Toplu Konut İdaresi Başkanlığının (TOKİ) çalışmalarına ilişkin bilgi veren Bakan Kurum, KKTC Cumhurbaşkanlığı ve Meclis yerleşkesi inşaatının yılbaşına kadar, millet bahçesi ve cami inşaatının da Haziran 2025’e kadar tamamlanarak teslim edileceğini dile getirdi.
‘SOSYAL KONUT TECRÜBEMİZİ KKTC İLE PAYLAŞMAK İSTİYORUZ’
TOKİ’nin sosyal konut tecrübesini KKTC ile paylaşacağına dikkat çeken Bakan Kurum, diğer iş birliği alanlarıyla ilgili de şu bilgileri verdi:
“Tapu ve kadastro süreçlerinde dijitalleşerek, vatandaşımızın alım hızını, kolaylığını en verimli şekilde değerlendirecek bir sistemimizi ve tecrübeyi de yine Kıbrıs halkına aktarıyor olacağız. Kıbrıs halkının hayatını da bu manada kolaylaştırmış olacağız. Yine kamu hizmetlerinin iyileştirilmesi, doğal kaynakların etkin yönetimi için de coğrafi bilgi sistemini Kıbrıs’ta kuracak bir iş birliği protokolünü burada hayata geçiriyoruz. Geliştireceğimiz sistem sayesinde kamu kurumları daha doğru ve hızlı kararlar alabilecek. Yerel yönetimler ise hizmetlerini vatandaşımıza daha verimli bir şekilde sunabilecekler.”
‘SIFIR ATIK VE DEPOZİTO SİSTEMİ KKTC’DE DE OLACAK’
İklim değişikliğiyle mücadelede de KKTC’ye Türkiye’nin destek vereceğini dile getiren Bakan Kurum, yine evsel atıkların depolanması ve bertarafı konusunda teknik ve maddi destek sağlanacağını söyledi. KKTC’nin her köşesinde, her sektörde topyekun kalkınma sağlanması arzusu içerisinde olduklarını vurgulayan Bakan Kurum, “Sıfır Atık Projemizi de Kıbrıs’ta uygulayacağız. Burada depozito iade makinalarımızla atıkların ekonomiye kazandırılması anlayışla atıkların neredeyse tamamını dönüştürecek bir sistemi inşallah Kıbrıs’a kazandırmış olacağız. Tüm bu projelerle birlikte aslında kendi ayakları üzerinde duran, üreten, kalkınan KKTC için geçmişten bu yana her türlü desteği kardeşleri olarak verdik. Vermeye inşallah devam edeceğiz” diye konuştu.
Hatay/ Gaziantep Gastronomi Yemek ve Künefe Festivali, iki şehrin lezzetlerini başkentlilerle buluşturuyor.
Altınpark fuar alanında düzenlenen festivalde, Hataylı ve Gaziantepli depremzede esnaf da yer alıyor.
Antakya Şemun Yöresel Lezzetler Başkanı Zehra Miroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, festivaldeki pek çok yöresel ürünün Antakyalı depremzede kadınlar tarafından hazırlanıp satışa sunulduğunu, stantlarda el yapımı doğal ürünlerden içli köfte, kağıt kebabı, sarma, biberli ekmek gibi lezzetlerin yer aldığını söyledi.
Hatay’ın depremden sonra toparlanma sürecinde olduğunu anlatan Miroğlu, başkentlilerin de depremzedelere duyarlı olduğunu ifade etti.
Etkinlik kapsamında düzenlenen moda fuarının organizatörü Hülya Özdemir ise festivalle depremzede firmalara destek olunduğunu aktardı. Özdemir, yaklaşık 120 firmanın katıldığı giyecek fuarında bir kadının ihtiyacı olan her ürünün bulunduğunu belirtti.
Festival, 3 Kasım Pazar gününe kadar sürecek.
Çanakkale kahvaltısının markalaştırılması çalışmaları kapsamında İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün girişimleriyle ikinci toplantı düzenlendi.
Proje kapsamında bir otelde gerçekleştirilen toplantıda konuşan, Çanakkale Ticaret Borsası Başkan Yardımcısı Aslı Akgül, Ezine peyniri başta olmak üzere coğrafi işaretli zeytinyağı, zeytin, coğrafi işaretli domates, coğrafi işaretli tahin helvası ve balların kadın kooperatiflerinin ürettiği reçellerin ve salçaların Çanakkale’nin lezzetleriyle gizli kalmış bir kahvaltı şehri olduğunu gösterdiğini vurguladı.
Çanakkale kahvaltısının markalaşma yolculuğunu tüm paydaşlarla başlattıklarını anlatan Akgül, “Bundan sonra Çanakkale’nin zenginlikleri görünür halde olacak. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüz başta olmak üzere bu kıymetli projede yer alan tüm paydaşlara, çok teşekkür ediyoruz.” dedi.
Çanakkale’nin kültürel ve tarihi dokusunun yanı sıra yerel ve yöresel ürünlerin desteğiyle oluşturulacak yeni bir marka değeri çalışması hakkında istişarelerde bulunulan toplantıya İl Kültür ve Turizm Müdürü Çağman Esirgemez, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektör Danışmanı Doç. Dr. İlker Türkeri, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Çelik, Çanakkale Yıldız Pastacılar ve Aşçılar Derneği Başkanı Osman Demirci ile kadın kooperatiflerinin temsilcileri katıldı.
Bu web sitesinde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezler kullanılmaktadır.
Turizm Gündemi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!