Hamide HANGÜL
Bacasız sanayi olarak bilinen turizm sektörü, 2023 yılının ilk altı ayında 26,1 milyon ziyaretçi ağırlamış ve 23,7 milyar dolarlık gelir elde etmiştir. Ancak sektör, enflasyonist ortamda artan fiyatlarla mücadele ederken, rakip destinasyonlara kıyasla pahalı kalmanın ve kişi başı harcamaların düşmesinin yanı sıra, plansız büyümenin olumsuz etkilerinden endişe etmektedir.
Turizm Databank Araştırması verilerine göre, 11 Ağustos 2024 tarihi itibarıyla Türkiye’de 2025-2026 döneminde hizmete girecek olan 4 ve 5 yıldızlı 100 otel bulunmaktadır. Bu yeni yatırımlarla birlikte 12 binden fazla oda ve 27 binden fazla yatak kapasitesi sektöre kazandırılacaktır. Dedeman Hotels & Resorts International Yönetim Kurulu Başkanı Ergün Demiray, sektördeki gelişmeleri ve Dedeman’ın gelecekteki hedeflerini değerlendirdi.
Gıda ve ulaşımda pahalı kalıyoruz
Kovid-19 sonrası dönemin tam olarak değerlendirilemediğini vurgulayan Demiray, yiyecek içecek fiyatlarındaki aşırı artışın tüketim potansiyelini azalttığını ifade etti. Demiray, “Yurt dışında birçok insan, ‘Kahveyi biz 1.3 dolara içerken burada 5 dolara çıkmış’ gibi ifadelerle Türkiye’nin pahalı bir destinasyon olduğunu paylaşıyorlar” dedi.
Ulaşım konusunda da pahalı bir duruma gelindiğini belirten Demiray, “Örneğin, Palandöken’e geçen yıl uçak bulamadığımız için bazı grupları ağırlayamadık. Turistin ulaşımının sağlanması büyük bir önem taşıyor” şeklinde konuştu.
“Oteller mantar gibi türedi”
Demiray, turizmde ruhsat ve kapasite konularına değinerek, “Bazı illerde doluluk oranları yüzde 50’yi geçmiyor, buna rağmen yeni otel ruhsatları verilmeye devam ediyor. Barcelona’ya gittiğinizde bir otel ruhsatı almak için bunu elde edebilir misiniz? Hayır, çünkü sınırlı bir kapasite mevcut” ifadelerini kullandı. Plansız ve dengesiz büyümenin sektöre zarar verdiğini vurguladı.
Turizmdeki bu plansızlık ve yüksek otel sayısının sektörü zor durumda bıraktığını belirten Demiray, otel yönetiminde planlamanın önemine dikkati çekti. “Yanlış yönetildiğini düşündüğümüz tesisler var” dedi.
Her şey dahil sisteminin dikkatlice yönetilmesi gerektiğine değinen Demiray, israfın önlenmesi ve fiyatların aşağı çekilmesinin mümkün olduğunu kaydetti. “Her şey dahil hizmetlerde bazı abartılar var. Benim yediğimi ben ödemeliyim. Bu tür aşırılıklar turizmi olumsuz etkiliyor” şeklinde konuştu.
Zengin Arap turisti rakiplere kaçırdık
Demiray, turizm sektörünün zorlu bir yıl geçirmediğini, ancak bazı mekanlarda uygulanan yüksek fiyatlar nedeniyle ziyaretçi kaybı yaşandığını ifade etti. Kişi başı harcamanın geçen yıla göre 1.015 dolardan 975 dolara gerilediğini belirtti. “Bu durum zengin Arap turistlerin rakip ülkelere kaymasına neden oldu” dedi.
Yetişmiş eleman sıkıntısı var
Dedeman’ın yeni turizmciler yetiştirmek için Dedeman Akademi kurma amacını açıkladığını belirten Demiray, “Bu okulda 81 ildeki potansiyeli öğretmemiz gerekiyor. Gençlerin birçok üniversite mezunu olmasına rağmen işsizlikle karşılaşması sektörde bir eksiklik yaratıyor” dedi. Eğitim programlarının geliştirilmesi durumunda birçok kişinin turizme kazandırılabileceğini ifade etti.