



Antalya, Anadolu’da ‘ayı gülü’ olarak bilinen ve birçok türü bulunan şakayık çiçeği açısından Türkiye’nin öne çıkan illerinden biri olarak dikkat çekiyor. Şakayık, 2016 yılında düzenlenen Expo Antalya’nın simge çiçeği olarak da belirlenmişti. Her yıl doğa yürüyüş grupları ve gezginler, Beydağları’nın kıyı kesimlerinde, özellikle Konyaaltı ilçesi Hisarçandır Ekizce Yaylası Sarıçınar bölgesinde şakayıkları keşfetmek ve fotoğraflamak için bu bölgeyi ziyaret ediyor.
LATİNCE İSMİNDE TÜRK KELİMESİ
Completely endemic to the Anatolian region, the Paeonia Turcica bears the ‘Turk’ mention in its Latin name. This species thrives in the forested areas of the Taurus Mountains between 1100 and 1800 meters above sea level. Known also as the ‘Yörük gülü’, these peonies begin to bud in March and commence blooming in the first week of April. As the shakayık blossoms emerge in April, numerous nature walking groups and photography enthusiasts flock to the area from Antalya and neighboring provinces to admire and photograph these stunning flowers.
Bu yıl şakayık çiçeklerinin bulunduğu bölgeye ilk doğa yürüyüşünü düzenleyen gruplardan biri Patika Yürüyüş Grubu oldu. Patika’nın kurucusu Nusret Yakışıklı, ayı gülü olarak bilinen çiçeğin Türkiye’de Doğu Anadolu ve Orta Anadolu gibi bölgelerde de bulunduğunu, ancak türlerinin familya aynı olsa da farklılıklar gösterdiğini açıkladı.
‘BU ALANLARDA TAŞ OCAĞI AÇILMASIN’
Şakayıkların yetiştiği sedir ormanlarında taş ocakları nedeniyle bazı sorunların yaşandığına işaret eden Yakışıklı, “Bu bölgelerde taş ocağı açılması, Antalya’nın en değerli varlıklarından biri olan sedir ormanlarına zarar vermek anlamına geliyor. Önemli ekolojik ve turizm potansiyeline sahip bu yerler aynı zamanda birinci derecede heyelan bölgesi ve su kaynaklarının merkezi. Taş ocaklarının açılması geri dönüşü olmayan zararlara neden olacaktır. Taş ocaklarına karşı değiliz; ancak değerli orman alanlarında, su kaynaklarında ve tarımsal alanlarda açılmasına karşıyız. Geçmişte mahkeme tarafından iptal edilen bir taş ocağına yeniden izin verildiği haberleri alıyoruz ve bu durum Antalya için son derece üzücü,” ifadelerini kullandı.
KOPARMANIN CEZASI 557 BİN 212 TL
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Türkiye genelinde koruma altına alınan birçok endemik türün ve doğal değerlerin korunması amacıyla şakayık çiçeğinin doğal alanlarından koparılmasına yönelik bir ceza uygulamaktadır. Çevre Kanunu çerçevesinde ekosisteme verebilecek zararlar sebebiyle şakayık çiçeğini doğal alanından koparmanın cezası 557 bin 212 TL olarak belirlenmiştir. Eğer bu tür bir işlem tüzel kişilik, yani bir firma adına yapılırsa ceza üç katına çıkmaktadır.