Anadolu’da ‘ayı gülü’ olarak adlandırılan şakayık çiçeği, Türkiye’de en fazla Antalya ilinde rastlanmaktadır. Antalya, 2016 yılında düzenlenen Expo Antalya etkinliğinde şakayık çiçeğini simge çiçek olarak seçmişti. Her yıl, doğa yürüyüşü ve gezi grupları, Beydağları’nın kıyı kesiminde, özellikle Konyaaltı ilçesi Hisarçandır Ekizce Yaylası Sarıçınar bölgesinde bu çiçekleri gözlemleyip fotoğraflamak için ziyaret etmektedir.
LATİNCE İSMİNDE TÜRK KELİMESİ
Latincede isminin içinde ‘Türk’ kelimesi geçen tamamen Anadolu’ya özgü olan Paeonia Turcica, Toros Dağları’nın 1100 ile 1800 rakım arasındaki ormanlık alanlarda bulunuyor. ‘Yörük gülü’ olarak da bilinen şakayıklar, bahar aylarının gelmesiyle, mart ayında tomurcuklanıp, nisan ayının ilk günlerinde çiçek açmaya başlar. Nisan ayıyla birlikte, Antalya ve çevre illerden pek çok doğa yürüyüşü grubu ve fotoğraf meraklıları, bu çiçekleri görüntülemek için bölgeyi ziyaret eder.
Patika Yürüyüş Grubu, bu yıl şakayık çiçeklerinin bulunduğu alanlara ilk doğa yürüyüşünü düzenleyen gruplardan biri olarak öne çıkıyor. Grubun kurucusu Nusret Yakışıklı, yerel adıyla ayı gülü olarak bilinen şakayık türünün Türkiye’nin Doğu ve Orta Anadolu bölgelerinde de bulunduğunu belirtirken, türlerin aynı aileye mensup olsa da farklılıklar gösterdiğini ifade etti.
‘BU ALANLARDA TAŞ OCAĞI AÇILMASIN’
Nusret Yakışıklı, şakayıkların bulunduğu sedir ormanlarında taş ocakları açılmasının yarattığı sorunlara da dikkat çekerek, “Bu tür alanlarda taş ocağı açılması, Antalya’nın doğal varlıklarından biri olan sedir ormanlarına ciddi zarar vermek demektir. Bu yerler, yüksek ekolojik ve turistik potansiyele sahip olmanın yanı sıra, birinci derecede heyelan bölgesi ve su kaynaklarının merkezi durumundadır. Taş ocaklarının açılması, geri dönüşü olmayan zararlar doğurabilir. Biz taş ocaklarına karşı değiliz; ancak değerli orman alanlarında, su kaynaklarında ve heyelan riski taşıyan bölgelerde açılmamalıdır. Geçmişte iptal edilen bir taş ocağına yeniden izin verildiği yönünde duyumlar alıyoruz; eğer bu doğruysa, Antalya için son derece üzücü bir durumdur.” diye konuştu.
KOPARMANIN CEZASI 557 BİN 212 TL
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Türkiye genelinde koruma altına alınan birçok endemik tür ve doğal değerin korunması amaçlarıyla şakayık çiçeğinin doğal ortamından koparılmasına yönelik bir ceza uygulamaktadır. Çevre Kanunu kapsamında şakayık çiçeğini koparmanın cezası 557 bin 212 TL olarak belirlenmiştir. Bu işlem bir tüzel kişi yani bir firma tarafından gerçekleştirilirse, cezanın üç katı uygulanacağı ifade edilmektedir.