


Antalya Havalimanı’nda düzenlenen basın toplantısında, Bakan Abdulkadir Uraloğlu, Antalya’nın turizm alanındaki yükselişini desteklemek amacıyla hava ulaşımı altyapısında önemli bir projeyi daha tamamladıklarını açıkladı. Yapılan yatırımlarla Antalya Havalimanı’nın yıllık yolcu kapasitesinin 35 milyon dolardan 82 milyona çıkarıldığını belirten Uraloğlu, “Bu rakam, Antalya’nın büyüyen turizm potansiyeline olan inancımızın bir göstergesidir” dedi.
Yatırımları sadece dış hatlar terminaliyle sınırlı tutmadıklarını ifade eden Uraloğlu, “Yeni dış hatlar terminalinin yanı sıra, iç hatlar için ek binası, üçüncü pist, yeni apron alanları, teknik blok ve kule, VIP ve CIP binaları, 5 otopark binası ile yer hizmetleri ve kargo tesisleri inşa edildi. Bu kapsamlı değişim, Antalya Havalimanı’nı dünya havacılığının önemli merkezlerinden biri haline dönüştürdü” diye konuştu.
‘ULUSLARARASI HAVACILIKTA ÖRNEK GÖSTERİLEN BİR NOKTAYA GELECEK’
Bakan Uraloğlu, Antalya’nın dünyanın önde gelen turizm merkezlerinden biri olduğunu vurgulayarak, “Antalya Havalimanı, artık yalnızca büyüklüğüyle değil, sunduğu yüksek hizmet kalitesiyle de uluslararası havacılıkta örnek alınan bir merkez haline gelecek. Hava yoluyla kentimizi ziyaret eden misafirlerimizi en modern altyapıyla ağırlamayı hedefliyoruz” dedi.
2002’DEN BU YANA YAKLAŞIK 3 MİLYAR YOLCU TAŞINDI
Bakan Uraloğlu, 2023 yılında Cumhuriyet’in yüzüncü yılında 214 milyonun üzerinde yolcu taşıyılarak tüm zamanların rekorunun kırıldığını, 2024 yılında ise bu rekoru tazeleyerek 230 milyon yolcuya ulaşmayı hedeflediklerini ifade etti. “Bu yıl sonunda ise yaklaşık 240 milyon yolcu taşıma hedefindeyiz” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin havacılık alanındaki başarılarına dikkat çeken Uraloğlu, “2002 yılından bu yana havalimanlarımızda yaklaşık 3 milyar biletli yolcuya hizmet verdik. Bu, dünya nüfusunun neredeyse yarısına denk geliyor” dedi.
Uraloğlu, 2025 yılının ilk üç ayında hava yolu ile seyahat eden yolcu sayısının 45 milyon 175 bin 946 olduğunu ifade ederek, geçen yılın aynı döneminde bu rakamın yaklaşık 44 milyon olduğunu hatırlattı.
‘SEKTÖR 14 KAT BÜYÜDÜ, ÇALIŞAN SAYISI 320 BİNİ AŞTI’
Bakan Uraloğlu, havacılık sektöründeki ilerlemelerin yalnızca yolcu sayılarıyla sınırlı kalmadığını dile getirerek, “2002’de 180 olan havacılık kuruluşu sayımız 678’e, hava yolu işletmelerinin uçak sayısı 162’den 734’e, koltuk kapasitesi de yaklaşık 5 kat artarak 145 bine ulaştı. 2002’de 65 bin olan çalışan sayısı bugün 320 bini geçti” dedi.
Havacılık sektörünün cirosunun 2,2 milyar dolardan yaklaşık 30 milyar dolara yükseldiğini belirten Uraloğlu, “Türkiye, işbirlikleriyle 175 hava ulaşım anlaşması yaparak, dünyanın en geniş uçuş ağına sahip ülkelerinden biri haline geldi” diye ekledi.
BAYRAMDA REKOR KIRILDI; TEK GÜNDE 78 BİN YOLCU
Yılın ilk üç ayına ilişkin verileri paylaşan Uraloğlu, “Antalya Havalimanımızda ocak-mart döneminde toplam 3 milyon 36 bin 451 yolcuya hizmet verdik” dedi. Ramazan Bayramı’nın yoğun geçtiğini vurgulayan Uraloğlu, “28 Mart – 6 Nisan tarihleri arasında havalimanımızda toplam 4 bin 202 uçak trafiği gerçekleşti. Bu süreçte 590 bin 189 yolcuya hizmet verildi. 5 Nisan’da ise 78 bin 85 yolcu sayısıyla bu yılın rekorunu kırdık” ifadelerini kullandı.
Bakan Uraloğlu, Antalya Havalimanı’na yönelik gelecek projeksiyonlarına da değindi. 2025 yılı sonunda 40 milyon 250 bin yolcu sayısına ulaşmayı beklediklerini belirterek, 2026’da 41 milyon, 2027’de 42 milyon, 2028’de 43,5 milyon ve 2029’da ise 45 milyona yaklaşılacağını kaydetti. Yapımı tamamlanan yeni terminal binalarının, “Antalya Havalimanı’nın yeni terminal binaları yalnızca taş ve çelikten oluşan yapılar değil, misafirperverliğin buluştuğu bir abide” olduğunu vurguladı.
‘KAMUYA YÜK OLMADAN HAYATA GEÇİRİLDİ’
Yatırımların devlet bütçesine herhangi bir mali yük getirmeden yapıldığını açıklayan Uraloğlu, “Yap-İşlet-Devret modeliyle yaklaşık 927 milyon avro yatırım gerçekleştirdik. Bunun karşılığında işletmeci firmadan 2 milyar 138 milyon avro kira alacağız. Hem yatırım yapıldı hem de kamu kasasına önemli bir gelir sağlandı. Bu modelin ülkemize katkıları burada açıkça görülüyor” şeklinde konuştu.
Bakan Uraloğlu, havayolu yatırımlarının ‘Türkiye Yüzyılı’ hedefleri doğrultusunda kesintisiz süreceğini vurgulayarak, “2053 Ulaştırma ve Lojistik Ana Planı çerçevesinde, havalimanlarımızı dönüştürmeye ve ülkemizi küresel bir lojistik üssü haline getirmeye devam edeceğiz. Antalya Havalimanı’nda attığımız bu adım, Türkiye’nin vizyonuyla uyumlu bir gelişmedir” değerlendirmesinde bulundu.