Antalya Havalimanı’ndaki basın toplantısında konuşan Uraloğlu, bu dev projeyle şehrin hava ulaşımı alt yapısının önemli ölçüde güçlendirildiğini ifade etti. Yıllık yolcu kapasitesinin 35 milyondan 82 milyona çıkarıldığını belirten Bakan, bu sayının Antalya’nın büyüyen turizm potansiyeline olan güvenin bir göstergesi olduğunu vurguladı. Yapılan yeniliklerin sadece dış hatlar terminaliyle sınırlı kalmadığını açıklayan Uraloğlu, “Yeni dış hatlar binası dışında, iç hatlara ek bina, üçüncü pist, yeni apron alanları, teknik blok ve kule, VIP ile CIP binaları ve beş otopark binası gibi yatırımlar da gerçekleştirildi. Tüm bu değişimle Antalya Havalimanı, dünya havacılığının önemli merkezlerinden biri haline geldi” dedi.
‘ULUSLARARASI HAVACILIKTA ÖRNEK GÖSTERİLEN BİR NOKTAYA GELECEK’
Antalya’nın dünya genelinde tanınan bir turizm destinasyonu olduğunun altını çizen Bakan Uraloğlu, “Artık Antalya Havalimanı, sadece büyüklüğüyle değil, sunduğu hizmet kalitesiyle de uluslararası havacılıkta örnek gösterilecek bir konuma gelecek. Hava yoluyla kente gelen misafirlerimizi en modern altyapıyla ağırlamayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.
2002’DEN BU YANA YAKLAŞIK 3 MİLYAR YOLCU TAŞINDI
Bakan Uraloğlu, “Cumhuriyetimizin yüzüncü yılı olan 2023’te 214 milyonun üzerinde yolcu taşımakla tarihin en yüksek rakamına ulaştık. 2024 yılında bu rekoru geçerek 230 milyon yolcu hedefliyoruz. Bu yıl sonu itibarıyla, yaklaşık 240 milyon yolcuya ulaşmayı planlıyoruz” dedi.
Türkiye’nin havacılık alanındaki başarısını vurgulayan Uraloğlu, “2002’den bu yana havalimanlarımızda yaklaşık 3 milyar biletli yolcuya hizmet verilmiş durumda. Bu rakam, dünya nüfusunun neredeyse yarısına denk geliyor” şeklinde konuştu.
2025 yılının ilk üç ayında hava yoluyla seyahat eden yolcu sayısının 45 milyon 175 bin 946 olduğunu belirten Uraloğlu, geçen yılın aynı döneminde rakamın yaklaşık 44 milyon olduğunu hatırlatarak artışın sürdüğünü kaydetti.
‘SEKTÖR 14 KAT BÜYÜDÜ, ÇALIŞAN SAYISI 320 BİNİ AŞTI’
Havacılık sektöründeki büyümenin yalnızca yolcu sayılarıyla sınırlı kalmadığını ifade eden Uraloğlu, “2002 yılında 180 olan havacılık kuruluşu sayımız, şu anda 678’e yükseldi. Hava yolu işletmelerinin uçak sayısı 162’den 734’e çıkarıldı. Ayrıca, koltuk kapasitemiz yaklaşık 5 kat artarak 145 bine ulaştı. 2002 yılında 65 bin olan çalışan sayısı günümüzde 320 binin üzerine çıktı” dedi.
Sektörün cirosunun 2,2 milyar dolardan yaklaşık 30 milyar dolara yükseldiğini ifade eden Uraloğlu, “Dünyada ulaşamadığımız hiçbir nokta kalmayacak” hedefiyle hareket ederek, ülkenin 175 hava ulaşım anlaşması ile dünyanın en geniş uçuş ağına sahip ülkelerinden biri haline geldiğini dile getirdi.
BAYRAMDA REKOR KIRILDI; TEK GÜNDE 78 BİN YOLCU
Yılın ilk üç ayına ait verileri paylaşan Uraloğlu, “Antalya Havalimanımızda ocak-mart döneminde toplam 3 milyon 36 bin 451 yolcuya hizmet verildi” dedi. Ramazan Bayramı döneminin yoğun geçtiğini belirten Uraloğlu, “28 Mart-6 Nisan tarihleri arasında havalimanımızda toplam 4 bin 202 uçak trafiği oldu. Bu süreçte 590 bin 189 yolcuya hizmet verildi. 5 Nisan Cumartesi günü ise 78 bin 85 yolcu sayısıyla bu yılın en yüksek rakamı kırıldı” dedi.
Bakan Uraloğlu, Antalya Havalimanı’na yönelik gelecek projeksiyonlarına da değinerek, 2025 sonuna kadar yolcu sayısının 40 milyon 250 bine ulaşmasının beklendiğini kaydetti. 2026’da 41 milyon, 2027’de 42 milyonun üstü, 2028’de 43,5 milyon ve 2029’da ise 45 milyona ulaşılacağını öngördüklerini açıkladı. Yeni terminal binalarının yapımına da vurgu yapan Uraloğlu, “Antalya Havalimanımızın yeni terminal binaları sadece bir yapı değil; aynı zamanda misafirperverliğin buluştuğu bir abide olarak yükseldi” ifadelerini kullandı.
‘KAMUYA YÜK OLMADAN HAYATA GEÇİRİLDİ’
Yatırımların devlete herhangi bir mali yük getirmeden gerçekleştirildiğini kaydeden Uraloğlu, “Yap-İşlet-Devret modeliyle yaklaşık 927 milyon avroluk bir yatırım yapıldı. Buna karşılık işletmeci firmadan toplamda 2 milyar 138 milyon avro kira alınacak. Böylece hem yatırım yapıldı hem de kamu kasasına önemli bir gelir sağlandı” dedi.
Bakan Uraloğlu, havayolu yatırımlarının ‘Türkiye Yüzyılı’ hedefleri doğrultusunda kararlılıkla devam edeceğini belirtirken, “2053 Ulaştırma ve Lojistik Ana Planımız kapsamında havalimanlarımızı dönüştürmeye ve ülkemizi küresel lojistik bir üs haline getirmeye devam edeceğiz. Antalya Havalimanı’nda attığımız bu adım, Türkiye’nin vizyonuna uygun bir gelişmedir” ifadelerini kullandı.