

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) tarafından düzenlenen Türkiye-Finlandiya Küresel Sürdürülebilir İnşaat Forumu, 27 Mayıs 2025 tarihinde Ankara’daki TMB binasında gerçekleştirildi. Forum, Ticaret Bakanlığı, Finlandiya’nın Türkiye Büyükelçiliği ve Business Finland iş birliği ile yapıldı. Uganda, Ruanda ve Endonezya’dan da yetkililerin katılım sağladığı etkinlikte, küresel iş birlikleri ve uluslararası projelerde iş birliği fırsatları ele alındı. Türkiye ve Finlandiya’nın sürdürülebilir inşaat alanındaki işbirliğini geliştirmeyi hedefleyen forum, Finlandiya Ticaret Heyeti’nin 26-28 Mayıs tarihlerindeki ziyareti çerçevesinde gerçekleştirildi.
‘TÜRKİYE VE FİNLANDİYA’DAN ŞİRKETLERİN GÜÇ BİRLİĞİYLE KÜRESEL ÖLÇEKTE ETKİ YARATABİLİRİZ’
Finlandiya’nın Türkiye Büyükelçisi Pirkko Hämäläinen, forumun açılışında yaptığı konuşmada, “Bu forum, küresel inşaat sektöründe sürdürülebilir uygulamaları geliştirmek amacıyla uzmanlık, inovasyon ve ortak değerleri bir araya getirmek için büyük bir fırsat sunuyor” şeklinde ifadelere yer verdi. Hämäläinen, Finlandiya’nın 2035 yılına kadar karbon nötr olmayı hedeflediğini vurgulayarak, “Finlandiya’nın yenilenebilir enerji, enerji verimliliği, veri merkezi, akıllı ulaşım ve su yönetimi konusundaki uzmanlığı, Türkiye’nin deneyimli müteahhitlik sektörüyle önemli bir sinerji oluşturuyor. Bu sinerji, yalnızca iki ülke arasında değil; aynı zamanda Afrika ve Asya’daki gelişen pazarlarda da kayda değer etkiler yaratabilir. Türkiye’den müteahhitlerin, 137 ülkede yarım trilyon doları aşan proje gerçekleştirdiği bir ortamda, bu başarıyı sürdürülebilir çözümlerle birleştirerek küresel ölçekte örnek oluşturacak projelere imza atabileceğimize inanıyorum” dedi.
Hämäläinen ayrıca, şubat ayında Helsinki’de yapılan Türkiye-Finlandiya Karma Ekonomik ve Ticaret Komisyonu (JETCO) toplantısında Finnvera ve Türk Eximbank arasında imzalanan reasürans anlaşmasının, bu ortaklığın finansal temelini güçlendirdiğini belirtti.
‘YENİ İŞ BİRLİKLERİ İÇİN SABIRSIZLANIYORUZ’
Forumun ev sahibi TMB Başkanı M. Erdal Eren, Türk müteahhitlerinin yalnızca yüklenici olarak değil, aynı zamanda yatırımcı teveccühleriyle de önemli projeler üstlendiğini belirtti. Eren, “Uganda, Ruanda ve Endonezya gibi ülkeler, güçlü kalkınma vizyonları ve sürdürülebilir altyapı ihtiyaçlarıyla bizler için kıymetli fırsatlar sunuyor. Finlandiyalı firmaların teknolojik yetenekleri ile Türk müteahhitlerinin tecrübelerini birleştirerek bu pazarlarda etkin çözümler geliştirebiliriz” ifadelerini kullandı.
Finnvera’nın Kıdemli Başkan Yardımcısı Jussi Haarasilta, Türk şirketleri ile yaptıkları iş birliklerinden duyulan memnuniyeti şu sözlerle dile getirdi: “Türkiye, Finnvera’nın ihracat kredi garantisi sağladığı ilk 10 ülke arasında yer alıyor. Türk şirketleriyle gerçekleştirdiğimiz iş birliklerinin olumlu sonuçları var. Türk şirketlerinin gerçekleştirdiği büyük ölçekli altyapı projeleri için finansman desteği sağlamak istiyoruz. Bugünkü görüşmeler oldukça yapıcı geçti ve yeni projeler için heyecan duyuyoruz.”
‘SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA HEDEFLERİ İÇİN İŞ BİRLİKLERİNİ DESTEKLİYORUZ’
Finlandiya hükümetine bağlı Business Finland’ın Kıdemli Direktörü Mirja Kaarlela, o kurumun görevleri ve hedefleri hakkında açıklamalarda bulundu. Kaarlela, “Business Finland, 30’dan fazla ülkede faaliyet gösteren organizasyonumuz aracılığıyla, Finlandiya şirketlerinin uluslararası pazarlara açılmasını destekliyor ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerine yönelik projelere öncelik veriyoruz. Türk şirketleri, uluslararası müteahhitlik ve danışmanlık alanında global sıralamada ikinci sıradalar. Finlandiya, özellikle veri merkezi, havaalanı, demiryolu, liman, yenilenebilir enerji ve sosyal altyapı projeleri için yüksek teknolojili ve yenilikçi tedarikçilere sahip” açıklamasında bulundu. Kaarlela, Türk müteahhitlik şirketlerinin bu tedarikçiler ile gerçekleştirecekleri iş birliklerinin rekabet avantajı sağlamada önemli rol oynayacağına inandığını belirtti.
ÖZEL FİNANS OTURUMU
Türkiye-Finlandiya Küresel Sürdürülebilir İnşaat Forumu çerçevesinde gerçekleştirilen ikili görüşmelerle yeni iş birliklerinin temelleri atıldı. Forumda, üçüncü ülkelerdeki altyapı projelerinde teknoloji transferi ve finansmana erişim konuları da ele alındı. Uganda, Ruanda ve Endonezya’dan temsilcilerle iş ortamı ve yatırım prosedürleri değerlendirildi ve sürdürülebilir projeler için üçlü iş birliklerinin önemi vurgulandı. Ayrıca, Türk Eximbank, Finnvera, Citibank, Societe Generale ve Deutsche Bank’ın katılımıyla ‘Sürdürülebilir Altyapı Projelerinin Finansmanı’ başlıklı özel bir oturum düzenlendi.