



Yangın Yönetmeliği’nin 50. maddesi uyarınca, otel, motel, pansiyon ve misafirhanelerin kapılarının yangına dayanıklı olması gerekmektedir. Bu denetimler çerçevesinde bazı otellerin ruhsatları askıya alınmaya başlandı. Türkiye’de en fazla otelin bulunduğu ilde, denetimlerin özellikle küçük otellerden başlatıldığı bildirildi. 4-5 yıldızlı otellerin de denetlenmesi talep edilirken, Antalya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı tarafından yapılan bilgilendirme toplantısında, otelciler yangına dayanıklı kapı değişimi için ek süre talep etti. Toplantının gergin geçmesinin ardından küçük otel sahipleri, önce valilik önünde, ardından Muratpaşa Kaymakamlığı önünde toplandılar.
RUHSATLAR ASKIYA ALINIYOR
Antalya Turistik Otelciler ve Pansiyoncular Birliği (AKTOB) tarafından yapılan açıklamada, valilik ve turizm il müdürlüğünün aldığı karara göre Antalya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü’nün denetimlerine basit konaklama işletmelerinden başladığı belirtildi. Açıklamada, “Kontrol ekipleri, il müdürlüğünden aldığı liste ile işletmeleri denetlemekte ve eksiklikleri tespit ettikten sonra ilgili kurumlara yazılı bildirimde bulunmaktadır. Bu süreç sonucunda birçok otelin ruhsatı askıya alınmıştır. Uzun yıllardır uygulamada olan yönetmelik güncellenmiş ve mevcut tedbirlere ek önlemler istenmiştir. Bilgi sahibi olmadığımız ilave tedbirlerin, denetim sonrasında kısa süre içerisinde tamamlanması neredeyse imkansızdır. İlave tedbirlerin tamamlanması için verilmesi beklenen süre ise belirsizdir” denildi.
BÜYÜK OTELLER DENETLENMEDİ
Açıklamada, küçük işletmelerdeki riskin, yıldızlı otellere göre daha az olduğu ifade edilirken, “Risk seviyesi yüksek oteller henüz denetlenmemiştir ve ek süre sağlanmıştır. Resmi kurumlardan alınan ruhsatlar ve itfaiye raporları, tesislerimizin güvenlik önlemlerini desteklemektedir. Talep edilen tüm tedbirler zamanında tamamlanmış, ruhsat sırasında alınan ‘olur’ raporu ilgili kurumlara iletilmiştir. Denetimler sadece küçük işletmelerle başlamış ve eksiklikler tutanakla tespit edilmiştir. Belirtilen bazı eksik donanımlar, ülkemizde belirli firmalar tarafından imal edilmekte veya yurt dışından temin edilmektedir” denildi.
‘6 AY SÜRE VERİLMESİ EN ÖNEMLİ TALEBİMİZ’
Oda kapılarını değiştirmek için ciddi bir inşaat ve tadilat sürecine ihtiyaç duyulduğu belirtilirken, Antalya’da yeterli sayıda teknik eleman olmadığı vurgulandı. Yangına dayanıklı kapı değişimi için belirtilen süre ile kapının temini mümkün olsa bile, montaj aşaması için kesin bir süre verilmediği kaydedildi. Otelcilerin talebi ise şöyle oldu:
“Bu nedenle, özellikle oda kapıları ile ilgili olarak, tedarik, montaj süreleri ve turizm sezonunun son tarihini göz önünde bulundurarak, belirli bir eksik varsa bu sorunun çözülmesi için 6 ay süre verilmesi en önemli talebimizdir.”
‘KAPI ÜRETEN 4 FİRMADA KUYRUK VAR’
Valilik önünde otelciler adına açıklama yapan Yasin Salim, şehir merkezinde yaklaşık bin otel ve pansiyon bulunduğunu belirtti. Salim, “Belediyeler, otellerimizi kapatmaya başladı. Herkes gerekli önlemleri aldı, ancak yangına dayanıklı kapı konusunda hala tek bir eksiklik kaldı. İlgili her otelde en az 40-50 kapı, bazılarında ise 200 kapı bulunuyor. Normal kapı fiyatları 5,5-6 bin lira iken, bu kapıların maliyeti 18 bin 500 ile 28 bin lira arasında değişiyor. Ayrıca, fiyatların yükselmesi nedeniyle Türkiye genelinde bu hizmeti veren 4 firma ile uzun süreli sipariş süreleri oluştu. Bu nedenle kapı değişim süreci uzamakta” açıklamasında bulundu.
24 SAAT SÜRE VERİLDİ
Belediye denetimi sonucunda otelleri kapatma yazılarının gönderilmesinin ardından, otelciler, “24 saat süre veriyorlar ve yarın kapanacak. Bu bin otelin kapanması, en az 5 kişinin işsiz kalmasına yol açacak. Kiralarımız, elektrik ve su giderlerimiz var; çalışanlarımızı çıkarmak zorunda kalacağız. Kapı değişimi için 15 bin TL’den hesapladığımızda, 50 kapının maliyeti 750 bin TL yapıyor. Altın bozdurduk, borç aldık ve kapı için sıraya girmiş durumdayız. Otellerimiz kapatılmakla tehdit ediliyor ama yetkililerden talebimiz, yalnızca kapıların değiştirilmesi için süre verilmesidir,” dedi.