Cittaslow, 1999 yılında İtalya’da kurulan uluslararası bir belediye birliği olarak bilinir. İtalyanca “Citta” (şehir) ve İngilizce “Slow” (yavaş) kelimelerinin birleşiminden meydana gelmiştir. Birliğe katılmak isteyen şehirlerin, Cittaslow felsefesi çerçevesinde belirlenen kriterlere göre değerlendirilmesi ve denetlenmesi gerekmektedir.
Cittaslow sertifikası alabilmek için, başvuran kentlerin nüfusunun 50.000’den fazla olmaması zorunludur. “Sakin şehirler” kavramı doğrultusunda değerlendirilen aday şehirler, çevre politikaları, altyapı politikaları, kentsel yaşam kalitesi, tarım ve turizm gibi çeşitli alanlarda belirli kriterler doğrultusunda denetlenmektedir. Denetim sonucunda, şehirlerin Yıllık Cittaslow listesine dahil edilip edilemeyeceği kararlaştırılmaktadır.
Türkiye, bu uluslararası uygulamaya 2009 yılında, ülkenin ilk Sakin Şehri olan Seferihisar ile katılmıştır. Şimdi ise Türkiye’nin Sakin Şehirleri listesine bir göz atalım.
Türkiye Sakin Şehirler Listesi
Ahlat (Bitlis), Akyaka (Muğla), Arapgir (Malatya), Eğirdir (Isparta), Foça (İzmir), Gerze (Sinop), Gökçeada (Çanakkale), Göynük (Bolu), Güdül (Ankara), Halefeti (Şanlıurfa), İznik (Bursa), Köyceğiz (Muğla), Mudurnu (Bolu), Perşembe (Ordu), Şavşat (Artvin), Seferihisar (İzmir), Taraklı (Sakarya), Uzundere (Erzurum), Vize (Kırklareli), Yalvaç (Isparta) ve Yenipazar (Aydın).
2022 yılında Türkiye’nin Sakin Şehirleri Listesi’ne dâhil edilen Erzincan Kemaliye’nin tarihçesi oldukça dikkat çekicidir. Erzincan’ın tarihi ve kültürel açıdan zengin bir turistik ilçesi olan Kemaliye, eski adıyla Eğin olarak bilinir. Kemaliye isminin Eğin’den geçirilmesi, Türk Kurtuluş Savaşı dönemine kadar uzanmaktadır. 21 Ekim 1922 günü, Mustafa Kemal Paşa onuruna Eğin adının Kemaliye olarak değiştirilmesine dair bir kararname çıkarılmıştır. Aynı zamanda Kemaliye, UNESCO’da da yer almaktadır.
Erzincan Kemaliye Neyi Meşhur?
Kemaliye’nin özellikle taş yapıları ve evleri ile tanındığı bilinmektedir. Kemaliye evleri, topografik yapıya uygun olarak dizayn edilmiş ve “mağ” adı verilen sistemle inşa edilmiştir. Zorunlu arazi kullanımı sebebiyle bu evler, yatay değil düşey bir yapı ile inşa edilmiştir. Genellikle, tek katlı evler yerine iki, üç veya dört katlı yapıların tercih edildiği görülmektedir. Evetlerin pek çoğu eğimli arazide yer aldığından, her kapıdan doğrudan bir bahçe ya da sokağa çıkmak mümkündür.
Ayrıca, dünyanın en zorlu yollarından biri olarak kabul edilen Taş Yolu, yaklaşık 132 yılda tamamlanmış olup 2002 yılında bitirilmiştir. 7 kilometre uzunluğunda, 38 tünel, keskin virajlar ve uçurumlar içermektedir. Bu özellikleri sayesinde, Taş Yolu turistlerin ilgisini çekmektedir.
Kemaliye’de ne yenir?
Kemaliye, Doğu Anadolu mutfağının lezzetlerinin yoğun olduğu bir ilçedir. Burada en çok bilinen yemekler arasında Çılbır, Göden, Sırın, Lök Tatlısı, Çökelek Piyazı, Hışik Yahnisi ve Kenger Kavurması bulunmaktadır.
Türkiye’nin çeşitli tatil destinasyonlarını tanıtmaya devam ediyoruz. Bir sonraki makalede görüşmek üzere, keyifli seyahatler!