Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin, yaz döneminde otel doluluk oranlarında aylık bazda bir düşüş yaşandığını duyurdu. Eresin, 2023 yılı itibarıyla Türkiye genelindeki otel doluluk oranlarının yıllık bazda yüzde 5 oranında artış gösterdiğini, İstanbul’un ise aynı düzeyde kaldığını aktardı. Ancak, sektörün mevcut durumunun beklenen seviyenin altında olduğunu belirten Eresin, fiyatların euro bazında yaklaşık yüzde 15 oranında düştüğünü ifade etti.
Eresin, Türkiye’ye yabancı turist gelişlerinde bir sorun yaşanmadığını, aksine bir artışın söz konusu olduğunu dile getirdi. Yaz sezonundaki doluluklardaki düşüşün birkaç nedeni bulunduğunu belirten Eresin, buna savaşların neden olduğu olumsuz havanın da dahil olduğunu ifade etti. Eresin, Ukrayna-Rusya ve İsrail-Filistin savaşlarının bir an önce sona ermesini dilediklerini belirtti.
Dünyada süren çatışmaların sona ermesi durumunda turizm hareketliliğinin olumlu yönde etkilenebileceğini kaydeden Eresin, geçtiğimiz yılki UEFA Avrupa Futbol Şampiyonası ve Paris Olimpiyat Oyunları gibi etkinliklerin de rezervasyon akışında global ölçekte bir yavaşlamaya yol açtığını vurguladı. Bu gelişmelerin, yaz sezonunda Türkiye’nin doluluk oranlarına yansımadığını da sözlerine ekledi.
Ocak-ağustos dönemine ilişkin verilere göre, Türkiye genelinde otel doluluk oranlarının yüzde 61, İstanbul’daki oranların ise yüzde 64 seviyelerinde gerçekleştiğini aktaran Eresin, sektördeki yatırımların devam ettiğini bildirdi. Yatırımcıların Türkiye’nin turizm potansiyeline inandıklarını ifade eden Eresin, sektördeki olumsuz söylemlerin sektörü demoralize ettiğini belirtti.
Son günlerde birçok otelin konkordato ilan ettiği ve iflas ettiği yönündeki iddialara da tepki gösteren Eresin, bu söylentilerin sağlam verilere dayanmadan ortaya atıldığını, dolayısıyla bunların spekülatif amaçlar taşıdığına inandığını ifade etti. Her sektörde iniş ve çıkışların normal olduğunu vurgulayan Eresin, bu tür söylentilere itibar edilmemesi gerektiğini dile getirdi.
Döviz kurlarındaki duraksamanın ve yükselen maliyetlerin otel işletmeleri üzerine olumsuz etki yarattığına dikkat çeken Eresin, otel kazançlarının aynı oranda artmadığını, mevcut sözleşmeler nedeniyle eski fiyatların kullanılmaya devam ettiğini açıkladı. Eresin, sektör olarak belirledikleri yıllık hedefleri yakalamaya odaklandıklarını da sözlerine ekledi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile iş birliği içinde sektördeki sorunlara kalıcı çözümler geliştirmeye çalıştıklarını söyleyen Eresin, bu yılki hedeflerinin 60 milyar dolarlık turizm geliri ve 60 milyon ziyaretçi sayısına ulaşmak olduğunu vurguladı.
Türk turizminin yıllar içerisinde önemli gelişimler kaydettiğini belirten Eresin, toplamda 2 milyon turist sayısından 50 milyona, yatak kapasitesinin ise 85 bin yataktan 1,5 milyona yükseldiğini hatırlattı. Konaklama sektöründeki yatırımların toplam maliyetinin yaklaşık 90 milyar dolara ulaştığını ve istihdamın da tarihi bir rekora ulaşarak 1,5 milyona çıktığını ifade etti.
Eresin, sektörde her üç çalışandan birinin konaklama alanında istihdam edildiğini, bu durumun turizmin ülke genelindeki ekonomik etkisini gözler önüne serdiğini belirtti. Turizmin, toplam istihdamın yüzde 9’unu kapsadığını vurgulayan Eresin, bu sektörün ekonominin lokomotifi olduğunu ve yıllık 30 milyar dolardan fazla satın alım yaptığını ekledi. Turizm ve konaklama ile ilgili yorumların yapılırken, bu verilerin göz önünde bulundurulmasının oldukça önemli olduğunu açıkladı.