Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Denizli’de Nihat Zeybekci Kongre ve Kültür Merkezi’nde iş dünyası temsilcileri ile bir araya geldi. Yılmaz, Türkiye’nin ekonomik verilerini paylaştığı toplantıda, enerji başta olmak üzere bazı ürünlerin zorunlu olarak ithal edildiğini ifade etti.
Geçmiş yıllara kıyasla ekonomik gelişmelerin daha olumlu bir seyir izlediğini dile getiren Yılmaz, “2024 yılı itibarıyla yüzde 4 civarında bir büyüme öngörüyoruz. 2026 ve 2027 yıllarında ise büyüme oranlarının sırasıyla yüzde 4,5 ve 5 olacağına inanıyoruz. Yıl sonu itibarıyla milli gelirimizin dolar cinsinden 1,3 trilyon doları aşacağını ve kişi başına milli gelirin 15 bin doları geçeceğini öngörüyoruz. 2027 hedefimiz ise 1,8 trilyon dolar ekonomik büyüklük ve kişi başına milli gelirin 20 bin dolar olmasıdır.” şeklinde konuştu.
İstihdam alanındaki gelişmelere de dikkat çeken Yılmaz, “2024 Eylül ayında bir yıl önceki döneme göre 1,1 milyon kişilik bir istihdam artışı yaşandı. Bu, dikkat çeken bir gelişmedir. Toplam istihdam sayısı 32,8 milyon kişiye ulaştı. İşsizlik oranımız ise uzun bir süredir tek haneli seviyelerde seyrediyor. Son olarak işsizlik oranımız yüzde 8,6 olarak belirlendi. Gelecek yıllarda her yıl ortalama 750 bin yeni istihdam oluşturmayı hedefliyoruz.” ifadelerini kullandı.
İhracatta 264 milyar dolarlık hedef
Yılmaz, Türkiye’nin cari açığı konusuna da değinerek, “Geçen yıl cari açığın yüzde 6 seviyelerine çıktığını ancak 2024 Eylül itibarıyla 9,7 milyar dolara düştüğünü görüyoruz. Yıl sonu ihracat beklentilerimizi değerlendirirken, şu an 262,3 milyar dolara ulaştığımızı ve yıl sonu itibarıyla 264 milyar dolara ulaşmayı öngördüğümüzü belirtmek isterim. Mal ihracatının yanı sıra hizmet ihracatı da son derece kritik bir öneme sahip. Turizmde yaşanan artış ise dikkat çekici. İlk 9 ayda yüzde 6,6 artış sağlandı ve yıllık gelir 58,8 milyar dolara ulaştı.” dedi.
Üç kredi kuruluşunun iki kademe not artırdığı tek ülke
Yılmaz, enflasyon ve finansal göstergelerdeki süreci değerlendirerek, “Enflasyonla mücadele açısından öncelikle cari açığı ve bütçe açığını azaltmamız gerekiyor. Geçiş sürecini bu yılın Haziran ayında tamamladık. Bugün itibarıyla rezervlerimiz 157,3 milyar doları aşmış durumda. Kur korumalı mevduat uygulaması geçen yıl ağustos ayında 126 milyar dolarken, 8 Kasım itibarıyla 37,9 milyar dolara düştü.” açıklamasını yaptı.
5,2’lik cari açığımızın 3,6’sı deprem harcaması
2023 yılı bütçesini etkileyen faktörlerin başında depremlerin geldiğini aktaran Yılmaz, “6 Şubat’ta yaşanan depremler, 11 ilde büyük yıkıma neden oldu ve 104 milyar dolarlık ek maliyet yarattı. Buna rağmen bütçe açığımızı geçen yıl milli gelire oranla yüzde 5,2’de tutmayı başardık.” dedi.
Denizli’de merkezi bütçe ile devam eden yatırımlar anlatıldı
Cevdet Yılmaz, Denizli’de merkezi bütçeyle yapılan yatırımlar hakkında bilgi vererek, “Bin yataklı Denizli Şehir Hastanesi ve diğer sağlık projeleri üzerinde çalışıyoruz. Ayrıca sulama projelerine de yatırım yapmaktayız. Bu yıl, Gölhisar-Acıpayam ovası sulama projesinin ikinci kısmını tamamlayacağız.” şeklinde konuştu.
Yılmaz, bütçe dışından kamu-özel iş birliği ile yürütülen projelere de tanıklık etti