TTYD, 26-27 Kasım tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirilecek olan Turizm Yatırım Forumu 2024 için bilgilendirme toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Dernek Başkanı Oya Narin, Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi’nin verilerine atıfta bulunarak, 2023 yılı itibarıyla turizm ve seyahat sektörünün doğrudan ve dolaylı katkısının 9,5 trilyon dolar olduğunu, bu rakamın küresel Gayri Safi Yurt İçi Hasılası’nın yüzde 9,1’ini temsil ettiğini açıkladı.
Narin, 2033 yılına kadar turizm sektörünün ekonomiye katkısının yaklaşık 15,5 trilyon dolara ulaşacağının tahmin edildiğini belirterek, bu durumda küresel GSYH’nin yüzde 11’ini oluşturmasının ve yaratacağı istihdamın da 100 milyon kişi artarak 430 milyona yükselebileceğinin öngörüldüğünü ifade etti.
2026’da turizm yatırımlarında yeni bir dönem başlıyor
Önümüzdeki on yıl boyunca turizm sektörüne yapılacak 75 milyar dolarlık yatırımla, 1 trilyon dolarlık turizm geliri elde edilebileceğini vurgulayan Narin, salgın sonrası yerli turizm yatırımlarında önemli bir hareketlilik yaşandığını belirtti. Ayrıca, Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) yatırımlarına hızla devam ettiğini ifade eden Narin, Asya pazarındaki büyümenin de dikkat çekici olduğunu kaydetti.
Narin, bu bölgedeki 4 milyarlık potansiyelin, turizmin yıl boyunca yayılmasına olanak sağlayacağını söyleyerek, bölge halkının kendi kültürel sebeplerinden ötürü deniz ve kum tatili yapmadığını belirtti. Bu durumun Türkiye’nin turizm trendini sürekli olarak yukarıya taşıyacağını da sözlerine ekledi.
Foruma özel uygulama geliştirilmiş durumda
Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve WTTC’nin stratejik ortaklığıyla düzenlenecek forumda, 26 farklı oturumda yaklaşık 90 üst düzey konuşmacının yer alacağı duyuruldu. Forum çalışmaları sırasında seyahat ve turizm yatırımlarına dair gelecek stratejileri, dönüşüm ve trendlere dair konular, kültür, sanat, eğlence, sağlıklı yaşam gibi farklı alanlar uzman isimler tarafından ele alınacak.
Ayrıca, TIF 2024 için özel olarak tasarlanan bir uygulama sayesinde katılımcılar, program ve konuşmacıların detaylarına erişim sağlayabilirken, diğer katılımcılarla doğrudan mesajlaşma imkanı ve toplantılar yapabilme fırsatı da bulacaklar.