Loading...
tr usd
USD
0.21%
Amerikan Doları
34,31 TRY
tr euro
EURO
-0.48%
Euro
37,19 TRY
tr chf
CHF
-0.57%
İsviçre Frangı
39,46 TRY
tr jpy
JPY
-0.0057%
Japon Yeni
0,23 TRY
tr rub
RUB
-0.49%
Rus Rublesi
0,35 TRY
tr cny
CNY
0.17%
Çin Yuanı
4,82 TRY
tr gbp
GBP
0.46%
İngiliz Sterlini
44,43 TRY
tr eur-usd
EURO/USD
-0.45%
Euro Amerikan Doları
1,08 TRY
bist-100
BIST
0.24%
Bist 100
8.885,00 TRY
gau
GR. ALTIN
-0.07%
Gram Altın
3.018,45 TRY
tr btc
BTC
-1.35%
Bitcoin
2.369.214,77 TRY
tr eth
ETH
-1.73%
Ethereum
84.850,39 TRY
tr bch
BCH
-4.24%
Bitcoin Cash
11.725,07 TRY
tr xrp
XRP
-2.12%
Ripple
17,29 TRY
tr ltc
LTC
-2.95%
Litecoin
2.324,94 TRY
tr bnb
BNB
-2.05%
Binance Coin
19.281,28 TRY
tr sol
SOL
-2.07%
Solana
5.633,68 TRY
tr avax
AVAX
-4.3%
Avalanche
799,15 TRY
  1. Haberler
  2. ACENTELER
  3. Turizm Sektörüne Yeşil Pasaport Talebi Büyüyor!

Turizm Sektörüne Yeşil Pasaport Talebi Büyüyor!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

TBMM İçişleri Komisyonu’nda değerlendirilecek olan 19 kanun teklifinin ilerleyen günlerde Meclis gündemine alınması öngörülüyor. Bu teklifler arasında, tüm hakim ve savcılar, bekçiler, 20 yıldır ticaret yapan iş insanları, 10 yıldır uluslararası nakliye işleriyle uğraşan TIR şoförleri, belediye başkanları, 15 yıl deneyimli eczacılar, gazeteciler, mühendisler, mimarlar, köy ve mahalle muhtarları, serbest muhasebeciler, engelli memurlar, infaz koruma memurları, özel sektördeki doktorlar, tiyatro sanatçıları, öğretim üyeleri, TBMM danışmanları ve sendika yöneticilerinin yanı sıra gazilere yeşil pasaport verilmesi teklifi yer alıyor.

Bahsi geçen 19 teklifte, turizm sektörünün bulunmaması dikkat çekiyor.

“YURT DIŞIYLA İLİŞKİSİ EN FAZLA OLAN SEKTÖRÜZ”

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Kaan Kaşif Kavaloğlu, turizmin, dünyaya entegre olmuş en önemli sektör olduğunu ifade ederek, “Türkiye olarak T7 gibi bir platformda yer almayı hak eden tek sektörden biriyiz. Vize sorunları, turizm sektörü için kritik bir mesele. Her şirkete bir kota verilebilir. Yurt dışı fuarlarına katılırken sıkıntılar yaşanıyor. Türkiye, her yıl 20’nin üzerinde fuara katılıyor ve ortalama bir turizmci en az 5’ine katılım gösteriyor.” dedi.

WTM Londra, ITB Berlin, Ultrecht Hollanda ve MITT Moskova gibi fuarların, sektörde büyük önem taşıdığını vurgulayan Kavaloğlu, vizesi bulunan personelin bu organizasyonlara katılabildiğini kaydetti.

Yeni vize alımlarının zorluklar içerdiğini belirten Kavaloğlu, “Türkiye’de en fazla döviz girdisi sağlayan sektörüz ve yurt dışıyla ilişkisi en fazla olan sektördeyiz.” şeklinde konuştu.

“19’UN İÇİNDE TURİZMCİ NEDEN YOK?”

Antalya Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu Başkanı Recep Yavuz, Batı Avrupa ülkelerinin uyguladığı Schengen prosedürünün Türkiye için zorluklar yarattığını ifade etti. Randevu almanın gitgide zorlaştığını, alınan randevularla vize alma sürecinin ise aylar alabileceğini belirten Yavuz, bu durumun özellikle turizm gibi plansız seyahat gerektiren sektörler için büyük engeller oluşturduğunu vurguladı.

Yavuz, “Turizmcilerin yıllardır talep ettiği yeşil pasaport konusunu gündeme getirmeye çalışıyoruz. Önümüzdeki günlerde Meclis’te tartışılacak olan yasa teklifinin içinde turizmci neden yok?” dedi.

“TURİZMCİNİN SAHASI YURT DIŞIDIR”

Yavuz, yeşil pasaporta en çok ihtiyaç duyanların turizm sektörü temsilcileri olduğunu belirterek, “Bir turizmci için yurt dışına seyahat, normal bir durumdur. Bu seyahatlerin tarihleri çoğu zaman belirsizdir. Fuarlar ve toplantılar için sürekli yurt dışına çıkmak durumundayız.” dedi.

Turizm profesyonellerinin yurt dışı seyahatleri açısından yeşil pasaport talebinin öncelikli bir konu olduğunu ifade eden Yavuz, bu konunun Meclis’te ele alınması gerektiğini adlandırdı.

TURİST REHBERLERİ DE İSTİYOR

Antalya Rehberler Odası Başkanı Mustafa Yalçın Yalçınkaya, turist rehberliğinin Türkiye’nin uluslararası tanıtımında önemli bir rolü bulunduğunu belirtti. Yalçınkaya, “Profesyonel turist rehberleri, Avrupa Birliği ülkelerine yönelik turlarda vize engelleriyle karşılaşıyor. Hususi damgalı yeşil pasaport alarak görevlerini daha etkin yerine getirmek istiyoruz.” diye konuştu.

“VİZE ALIM SÜRECİ GAYET SANCILI”

Bir otel grubu satış müdürü Medine Resulzade, acente ve otellerin, Türkiye turizmini tanıtmak için bütçelerinden önemli bir pay ayırdıklarını belirtti. “Tüm acente ve otellerin bünyesinde çalışan personel, dünyanın dört bir yanında fuar ve organizasyonlara katılıyor. Ancak vize alım süreci oldukça sancılı. Bazen vize alımı nedeniyle çift pasaport kullanmamız gerekiyor.” dedi.

Resulzade, bu süreçte belirli kurallar çerçevesinde turizm çalışanlarına yeşil pasaport verilmesinin işlerini kolaylaştıracağını ifade etti.

Turizm Sektörüne Yeşil Pasaport Talebi Büyüyor!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Turizm Gündemi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin