TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın bütçe görüşmelerinde CHP Antalya Milletvekili Sururi Çorabatır, turizm sektörünün ağır vergi yükü altında olduğuna dikkat çekti ve sektörün, Hazine ve Maliye Bakanlığının bir birimi gibi işlediğini vurguladı.
CHP Antalya Milletvekili Sururi Çorabatır, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonunda Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçe görüşmelerinde turizmcilerin sıkıntıları ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Turizm sektörünün ekonomiye sunduğu katkılara değinen Çorabatır, “Ülkemizde turizm sektörünün önemini ve ekonomiye katkısını bilmeyen yok. Cari açığın kapatılmasındaki rolü, ithalat giderleri ile hizmet ihracatı açısından en yüksek döviz kazandıran sektör olarak dikkat çekiyor. Bu noktada, Maliye Bakanlığımızdan beklentilerimiz oldukça yüksek. Umarım bu gelirleri değerlendirme sürecinde bir vergi artışına gitmezsiniz.” diye belirtti.
“Turizmin sorunlarını artık görmezden gelemeyiz”
Çorabatır, sektörün mevcut sorunlarının göz ardı edilmemesi gerektiğini ifade ederek, “Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere birçok Bakan, turizmin getirdiği gelirlerden bahsediyor. Turizm sektörünün verdiği mücadele ve ekonomiye katkısı gurur verici. Ancak, maliyet yükleri nedeniyle sektörün sürdürülebilirliği ve rekabet gücü tehdit altındadır. Turizm, stratejik bir sektör olarak ele alınmalı ve devletin tüm organları birlikte hareket ederek bu sektörü desteklemelidir.” şeklinde konuştu.
“2025 için 20 milyar TL’lik konaklama vergisi öngörülüyor”
Turizm sektörünün ağır vergi yükü altında olduğunu bir kez daha hatırlatan Çorabatır, “2025 yılı için konaklama vergisi gelirinin yaklaşık 20 milyar TL olması bekleniyor. Bu vergi amacına uygun bir şekilde alınmalı ve harcanmalıdır. Diğer ülkelerde konaklama vergisinin amacı, turizm altyapısını güçlendirmek ve çevresel projelere kaynak sağlamaktır. Ülkemizde bu tür vergilerin yerel yönetimlerce, özellikle turizm şehirlerinde dengeli bir şekilde belirlenmesi gerekmektedir.” dedi.
“Turizmcilere haksızlık yapılıyor”
Çorabatır, turizmcilere yapılan haksızlıklarla ilgili de şu ifadeleri kullandı:
“İhracatçı firmalara uygulanan kurumlar vergisi indirimlerine karşın, turizm işletmelerinin aynı imkânlardan faydalanamaması sorun teşkil ediyor. Yurt dışından 750 bin dolar ve üzeri döviz getiren turizm işletmelerinin de %5 indirimli vergi uygulamasına dahil edilmesi gerekmektedir.”
“ÖTV’yle birlikte turizm sektörü Maliye Bakanlığının bir dairesi gibi çalışıyor”
ÖTV yükünün sektör üzerinde büyük bir baskı yarattığını söyleyen Çorabatır, “Turizm sektörünün en büyük ÖTV ödeme yükümlüsü olduğunu unutmamak gerekir. Bu durum, ağır maliyetler doğurarak sektörde rekabet avantajını azaltmaktadır. İçecekler, kiralama ve taşıma hizmetleri için ödenen ÖTV, turizm işletmeleri için ciddi bir engel teşkil ediyor.” değerlendirmesini yaptı.
“Bir bakanlık yatırımları cazip hale getirirken öteki kısıtlıyor”
Çorabatır, turizm yatırımlarının geri dönüş süreleri göz önüne alınarak daha cazip hale getirilmesi gerektiğinin altını ç