Muğla’nın Seydikemer ilçesindeki Tlos Antik Kenti bünyesinde bulunan meclis binası yapısı, iki hamam ve Kronos tapınağı restore edilmeye hazırlanıyor.
Likya uygarlığının önemli yerleşim merkezlerinden birisi olan bu antik kentte, Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taner Korkut liderliğinde 12 ay süresince kazı çalışmaları devam ediyor.
UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Tlos’ta, antik tiyatronun aslına uygun restorasyonu tamamlanmak üzereyken, meclis binası, iki hamam ve tapınağın da yeniden eski ihtişamına kavuşturulması hedefleniyor.
Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Korkut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çalışmaların Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Geleceğe Miras Projesi kapsamında yürütüldüğünü belirtti. Kazı belgeleme ve restorasyon faaliyetlerinin bir arada sürdürülmekte olduğunu ifade etti.
Tlos kent merkezindeki akropol, klasik dönem saray kalıntıları ve antik tiyatro çevresinde kazı çalışmalarının sürdürülmekte olduğunu aktaran Korkut, kent çevresindeki Girmeler Höyük Yerleşimi’nde de faaliyette bulunduklarını duyurdu.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2025 yılında restorasyonuna başlanması planlanan meclis binası projesinin ihalesinin gerçekleştirildiğini belirten Korkut, büyük hamam, Gymnasium hamamı ve Kronos Tapınağı’nın restorasyon projelerinin ihalesinin de bu yıl içinde yapılacağını söyledi.
Prof. Dr. Korkut, 2025’te meclis binasından başlayarak, iki hamam ve tapınağın restore edilmesine yönelik çalışmalara başlanmış olacağını kaydetti. Tlos Antik Kenti’nde 12 ay boyunca yoğun bir tempoda çalıştıklarını ve hem kazı hem de restorasyon faaliyetlerinin eş zamanlı sürdürüldüğünü vurguladı.
Korkut, Muğla Valiliği tarafından desteklenen antik tiyatro restorasyon çalışmaları hakkında bilgi vererek, 2023 yılında başlayan çalışmalara hız kesmeden devam ettiklerini aktardı.
Antik tiyatrodaki oturma sıralarının ilk kısmının restorasyonunun tamamlandığını, ikinci bölümde ise çalışmaların yarısının bittiğini belirten Korkut, hedeflerini 2025’in ortalarında tiyatronun iç kısmının restorasyonunu tamamlamak olarak ifade etti.
2025 yılı sonuna kadar da tiyatronun dış duvarlarının restorasyonunu bitirmeyi amaçladıklarını ekleyen Korkut, antik tiyatronun yaklaşık 8 bin kişiyi ağırlayabilecek büyüklükte olduğunu ve sadece orijinal malzeme kullanarak restorasyon sürecini sürdürdüklerini sözlerine ekledi.