Loading...
tr usd
USD
0.21%
Amerikan Doları
34,31 TRY
tr euro
EURO
-0.48%
Euro
37,19 TRY
tr chf
CHF
-0.57%
İsviçre Frangı
39,46 TRY
tr jpy
JPY
-0.0057%
Japon Yeni
0,23 TRY
tr rub
RUB
-0.49%
Rus Rublesi
0,35 TRY
tr cny
CNY
0.17%
Çin Yuanı
4,82 TRY
tr gbp
GBP
0.46%
İngiliz Sterlini
44,43 TRY
tr eur-usd
EURO/USD
-0.45%
Euro Amerikan Doları
1,08 TRY
bist-100
BIST
0.24%
Bist 100
8.885,00 TRY
gau
GR. ALTIN
-0.07%
Gram Altın
3.018,45 TRY
tr btc
BTC
-0.01%
Bitcoin
2.400.400,31 TRY
tr eth
ETH
-0.37%
Ethereum
86.438,40 TRY
tr bch
BCH
-0.45%
Bitcoin Cash
12.023,80 TRY
tr xrp
XRP
-0.22%
Ripple
17,68 TRY
tr ltc
LTC
-0.29%
Litecoin
2.419,57 TRY
tr bnb
BNB
0.21%
Binance Coin
19.837,42 TRY
tr sol
SOL
-0.18%
Solana
5.727,49 TRY
tr avax
AVAX
-0.01%
Avalanche
856,14 TRY
  1. Haberler
  2. GEZİ
  3. Seyahat ve Turizmde Rekor Büyüme Beklentisi!

Seyahat ve Turizmde Rekor Büyüme Beklentisi!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tüketicilerin seyahat bütçelerini büyük bir önem atfetmeleri, bu yıl seyahat ve turizm sektörünün küresel gayri safi yurt içi hasılaya önemli katkılar sağlamasına olanak tanıyacak. Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi (WTTC), 2024’te seyahat ve turizm alanında rekor bir yıl yaşanmasını öngörüyor.

“Gerçek bir ekonomik güç merkezi”

WTTC CEO’su Julia Simpson, “Geçen yıl yaşanan küresel durgunluk ve yüksek enflasyon endişelerine rağmen, bu yıl seyahat ve turizmin küresel ölçekte gerçek bir ekonomik güç merkezi olduğunu görmekteyiz” şeklinde bir değerlendirme yaptı.

WTTC’nin yıllık raporuna göre, 2024 yılı itibarıyla dünya genelinde harcanacak her 10 dolardan 1 dolarının seyahat için harcanacağı öngörülüyor. Raporda bu durum, “Seyahat ve Turizm, önceki rekoruna göre 770 milyar dolar daha katkıda bulunacak ve küresel ekonomide önemli bir rol üstlenmeye devam edecek” ifadesiyle açıklandı.

11,1 trilyon dolara ulaşacak

WTTC, 2024 yılında sektörün küresel GSYH’ye katkısının bir önceki yıla göre yüzde 12,1 artış göstererek 11,1 trilyon dolara ulaşacağını ve global GSYH’nin yüzde 10’unu oluşturacağını tahmin ediyor. Bu, 2019 yılında elde edilen önceki rekora göre yaklaşık yüzde 7,5’lik bir artışı temsil ediyor.

Rapor, analiz edilen 185 ülkeden 142’sinin ulusal rekorlarını aşmasının beklendiğini ortaya koyuyor.

WTTC ile Oxford Economic iş birliğiyle hazırlanan rapor, küresel çapta yaklaşık 348 milyon işe destek veren bir sektörü gözler önüne seriyor. Bu durum, 2019’daki zirveye kıyasla 13,6 milyonluk bir istihdam artışını ifade ediyor. Ayrıca, uluslararası ziyaretçi harcamalarının 1,89 trilyon dolara ulaşması beklenirken, yerel turistlerin harcamalarının da 5,4 trilyona ulaşması öngörülüyor.

10 yıl sonrası için umut veren öngörülerde bulunuldu

WTTC, gelecek 10 yıl içerisinde seyahat ve turizm sektörlerinde güçlü bir büyüme ve kariyer fırsatları sunan umut verici bir dönem olacağını belirtmektedir. 2034 yılına kadar sektör, küresel ekonomiye 16 trilyon dolarlık bir katkı yaparak, tüm ekonomik manzaradaki payının yüzde 11,4’ü bulması bekleniyor.

Rapordaki değerlendirmeler, “Bu hızla büyüyen sektör, dünya genelinde 449 milyon kişiye istihdam sağlayarak iş yaratma potansiyeli taşımaktadır. İş gücünün yüzde 12,2’si bu sektörde yer alacak ve seyahat endüstrisinin küresel ölçekteki istihdamdaki rolünü vurgulayacaktır” ifadesiyle devam ediyor.

Analiz edilen ülkelerin dörtte üçünden fazlasının GSYİH katkısı açısından 2019’daki en yüksek seviyeyi aşması beklenirken, seyahat ve turizm sektörlerinin, yeni bir dönüşüm dönemine girdiği ve daha önce görülmemiş bir refah ve yenilik düzeyine ulaşacağı öngörülüyor.

Rapordan geçen yıla bakış: Dünya çapındaki istihdam 330 milyona çıktı

– Ekonomik belirsizlikler ve jeopolitik sarsıntılara rağmen seyahat ve turizm sektörü büyümeye devam ediyor. Yaklaşık 10 trilyon dolarlık bir ekonomik katkı ile sektör, pandemi öncesi dönemini geride bırakarak küresel ekonomideki önemini pekiştirdi.

– 2023 yılındaki seyahat ve turizm harcamaları, 9,9 trilyon dolar ile küresel GSYH’nın yüzde 9,1’ini temsil ederken, 2019’daki en yüksek dönemine sadece yüzde 4’lük bir mesafe kalmıştır.

– Sektör, ek olarak 27,4 milyon kişiyi istihdam ederek dünya genelindeki toplam iş gücünü 330 milyon kişiye ulaştırdı.

– Uluslararası harcamalar yüzde 33,1 artarak 1,63 trilyon dolara ulaşırken, yerel harcamalar da yüzde 18’den fazla artış göstererek 5 trilyona ulaşmıştır.

– 2023, seyahate duyulan ilgiyi ortaya çıkartarak 2024 yılındaki rekor kırma potansiyelini artırmaktadır.

– Bu büyüme, dünya genelindeki en büyük iki turizm pazarının uluslararası ziyaretçi harcamaları açısından yavaş bir toparlanma süreci yaşamasına rağmen gerçekleşmektedir; hem ABD hem de Çin, sektör bazında daha yavaş bir geri dönüş süreci göstermektedir.

Seyahat ve Turizmde Rekor Büyüme Beklentisi!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Lefkoşa’da bir otelde iki ülke heyetleri arasında yapılan toplantının ardından gerçekleştirilen imza törenine, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Yasin Ekrem Serim, KKTC Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı ve KKTC İçişleri Bakanı Dursun Oğuz katıldı.

Törende Türkiye ile KKTC arasında, ‘Çevre ve Şehircilik Alanında Bildirge’, ‘Coğrafi Bilgi Sistemleri Alanında İş Birliği Protokolü’ ve ‘Tapu ve Kadastro Alanında Eylem Planı’  adlı 3 protokole, Türkiye adına Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, KKTC adına ise Başbakan Yardımcısı Fikri Ataoğlu ve ilgili bakanlar imza attı.

Toplu Konut İdaresi Başkanlığının (TOKİ) çalışmalarına ilişkin bilgi veren Bakan Kurum, KKTC Cumhurbaşkanlığı ve Meclis yerleşkesi inşaatının yılbaşına kadar, millet bahçesi ve cami inşaatının da Haziran 2025’e kadar tamamlanarak teslim edileceğini dile getirdi.

‘SOSYAL KONUT TECRÜBEMİZİ KKTC İLE PAYLAŞMAK İSTİYORUZ’

TOKİ’nin sosyal konut tecrübesini KKTC ile paylaşacağına dikkat çeken Bakan Kurum, diğer iş birliği alanlarıyla ilgili de şu bilgileri verdi: 

“Tapu ve kadastro süreçlerinde dijitalleşerek, vatandaşımızın alım hızını, kolaylığını en verimli şekilde değerlendirecek bir sistemimizi ve tecrübeyi de yine Kıbrıs halkına aktarıyor olacağız. Kıbrıs halkının hayatını da bu manada kolaylaştırmış olacağız. Yine kamu hizmetlerinin iyileştirilmesi, doğal kaynakların etkin yönetimi için de coğrafi bilgi sistemini Kıbrıs’ta kuracak bir iş birliği protokolünü burada hayata geçiriyoruz. Geliştireceğimiz sistem sayesinde kamu kurumları daha doğru ve hızlı kararlar alabilecek. Yerel yönetimler ise hizmetlerini vatandaşımıza daha verimli bir şekilde sunabilecekler.”

‘SIFIR ATIK VE DEPOZİTO SİSTEMİ KKTC’DE DE OLACAK’

İklim değişikliğiyle mücadelede de KKTC’ye Türkiye’nin destek vereceğini dile getiren Bakan Kurum, yine evsel atıkların depolanması ve bertarafı konusunda teknik ve maddi destek sağlanacağını söyledi. KKTC’nin her köşesinde, her sektörde topyekun kalkınma sağlanması arzusu içerisinde olduklarını vurgulayan Bakan Kurum, “Sıfır Atık Projemizi de Kıbrıs’ta uygulayacağız. Burada depozito iade makinalarımızla atıkların ekonomiye kazandırılması anlayışla atıkların neredeyse tamamını dönüştürecek bir sistemi inşallah Kıbrıs’a kazandırmış olacağız. Tüm bu projelerle birlikte aslında kendi ayakları üzerinde duran, üreten, kalkınan KKTC için geçmişten bu yana her türlü desteği kardeşleri olarak verdik. Vermeye inşallah devam edeceğiz” diye konuştu.

Türkiye ile KKTC arasında 3 iş birliği protokolü imzalandı
">
672535c70c61844665e75cee.jpg

web sitesinde haber muhabirisin bu içeriğe göre dikkat çekici ve 8 kelimeyi geçmeyecek başlık yazar mısın

canakkale-kahvaltisinin-markalasmasi-icin-cal-2-17998732_amp.jpg

web sitesinde haber muhabirisin bu içeriğe göre dikkat çekici ve 8 kelimeyi geçmeyecek başlık yazar mısın

Çanakkale kahvaltısının markalaştırılması çalışmaları kapsamında İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün girişimleriyle ikinci toplantı düzenlendi.

Proje kapsamında bir otelde gerçekleştirilen toplantıda konuşan, Çanakkale Ticaret Borsası Başkan Yardımcısı Aslı Akgül, Ezine peyniri başta olmak üzere coğrafi işaretli zeytinyağı, zeytin, coğrafi işaretli domates, coğrafi işaretli tahin helvası ve balların kadın kooperatiflerinin ürettiği reçellerin ve salçaların Çanakkale’nin lezzetleriyle gizli kalmış bir kahvaltı şehri olduğunu gösterdiğini vurguladı.

Çanakkale kahvaltısının markalaşma yolculuğunu tüm paydaşlarla başlattıklarını anlatan Akgül, “Bundan sonra Çanakkale’nin zenginlikleri görünür halde olacak. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüz başta olmak üzere bu kıymetli projede yer alan tüm paydaşlara, çok teşekkür ediyoruz.” dedi.

Çanakkale’nin kültürel ve tarihi dokusunun yanı sıra yerel ve yöresel ürünlerin desteğiyle oluşturulacak yeni bir marka değeri çalışması hakkında istişarelerde bulunulan toplantıya İl Kültür ve Turizm Müdürü Çağman Esirgemez, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektör Danışmanı Doç. Dr. İlker Türkeri, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Çelik, Çanakkale Yıldız Pastacılar ve Aşçılar Derneği Başkanı Osman Demirci ile kadın kooperatiflerinin temsilcileri katıldı.

‘Türkiye-Senegal İş Forumu’ Senegal Cumhurbaşkanı Bassirou Diomaye Faye ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın katılımıyla Levent’te düzenlendi. Programa ayrıca, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, Senegal Ulusal İşverenler Konseyi (CNP) Başkanı Baidy Agne, Senegal Yatırım Ajansı (APIX) Başkanı Bakary Bathily ile Türk ve Senegalli iş insanları katıldı.

 

‘BÜYÜKELÇİLİK SAYIMIZ BUGÜN 44’E YÜKSELMİŞTİR’

Programda konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye, Afrika kıtasının her alanda gelişmesine ve ilerlemesine kardeşlik temelinde katkıda bulunmaya devam etmektedir. Kıtada 60’ın üzerinde noktaya uçan Türk Hava Yollarımız; TİKA’mız, Maarif Vakfımız ve Yunus Emre Enstitüsü gibi kurumlarımız eliyle kardeş kıtayla daima gönül gönüleyiz. Kıtayla ilişkilerimizin güçlendirilmesini teminen 2002 yılında 12 adet olan Büyükelçilik sayımız bugün 44’e yükselmiştir. Afrika Ülkeleriyle Ticari ve Ekonomik İlişkilerin Geliştirilmesi Stratejisi ile daha da artan temaslar, hem kıta ülkeleri ile olan güçlü siyasi ve dostluk bağlarında hem de ekonomi, ticaret ve yatırım ilişkilerinde kendisini göstermektedir. Afrika ülkeleri ile ticari ilişkilerimiz, sömürgeci bir tutumdan uzak şekilde, karşılıklı anlayış ve kazan-kazan ilkeleri temelinde gelişmektedir. Senegal Batı Afrika’da sıkı ilişkilerimizin olduğu ve Afrika Kıtasının istikrarına katkıda bulunan ülkelerin başında gelmektedir. Senagal Cumhurbaşkanı Sayın Diomay Fay ve heyetinin dün Sayın Cumhurbaşkanımız’ı ziyaretleri, ikili ilişkilerimizi daha da ileriye taşıyacak önemli bir merhale olmuştur dedi.

‘2024 SONU İTİBARİYLE MİLLİ GELİRİMİZİN 1,3 TRİLYON DOLARI AŞMASINI BEKLİYORUZ’

Yılmaz, Ülkemiz, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde rekabetçi bir ekonomi inşa ederek, Cumhuriyet’in 100. yılına üretim, istihdam, ihracat ve milli gelirde rekorlar kırarak ulaşmıştır. Bu dönemde Türkiye yıllık ortalama yüzde 5,4 büyümüştür. 2024 sonu itibariyle milli gelirimizin 1,3 trilyon doları, kişi başı gelirimizin ise 15 bin doları aşmasını bekliyoruz. Bu yılsonu itibariyle ihracatımızın 264 milyar dolar olmasını, turizm gelirimizin ise 60 milyar dolara ulaşacağını tahmin ediyoruz. ‘Senegal 2050 Ulusal Dönüşüm Programı’ ile uyumlu şekilde, tarım ve gıda sanayi, petrol ve doğal gaz üretimi, madencilik, imalat sanayi ve yüksek katma değerli hizmet sektöründeki deneyimlerimizi, teknoloji transferi dahil olmak üzere, Senegal ile paylaşmaya hazır olduğumuzu vurgulamak isterim ifadelerini kullandı.

‘İKİLİ TİCARET HACMİMİZ YARIM MİLYAR DOLARA ULAŞMIŞ DURUMDA’

Yılmaz, iki ülkenin ortak geliştirdiği projelere değinerek, Senegal ile ticari ilişkilerimiz ivme kazanarak gelişmekte ve bu büyümenin bir sonucu olarak, 2023 yılı itibarıyla ikili ticaret hacmimiz yarım milyar dolara ulaşmış durumda. Dün iki cumhurbaşkanı bir araya geldiler ve ilk etapta 1 milyar dolarlık bir hedef kondu. Müteahhitlik alanında 1,8 milyar dolara ulaşan 37 projede müteahhitlerimiz görev aldılar. Bunlar arasında ‘Yap-İşlet-Devret’ modeliyle tamamlanan Dakar Havalimanı, Dakar Arena, Dakar Expo Merkezi, Hal ve Tır Parkı, Dakar Abdoulaye Wade Stadı gibi önemli projeler bulunuyor. Bu vesileyle, iki ülke arasında imzalanmış ancak halen yürürlüğe girmemiş olan Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi (ÇVÖ) Anlaşması onay sürecinin bir an önce tamamlanarak yürürlüğe girmesi yönündeki temennimizi de dile getirmek istiyorum diye konuştu.

‘ANLAŞMALAR İLİŞKİLERİMİZE HER ALANDA İVME KATACAKTIR’

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, imzalanan anlaşmalardan söz ederek, Sayın Cumhurbaşkanımız dün Sayın Cumhurbaşkanı Fay ile yaptıkları ortak basın toplantısında ifade ettiler iki ülke arasında yatırım ve ticaret başta olmak üzere güvenlik, savunma sanayii, terörle mücadele, enerji, tarım, şehircilik, kültür ve yükseköğretim alanlarında önemli işbirliği imkânlarının olduğuna inanıyoruz. Ankara’da imzalanan ve aralarında ‘Türkiye Cumhuriyeti ile Senegal Cumhuriyeti arasında Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi kurulmasına ilişkin Mutabakat Protokolü’nün da yer aldığı anlaşmalar ilişkilerimize her alanda ivme katacaktır diye konuştu.

‘YAŞASIN TÜRKİYE-SENEGAL İŞ BİRLİĞİ VE DOSTLUĞU’

Senegal Cumhurbaşkanı Bassirou Diomaye Faye ise, Türkiye ve Senegal arasındaki diplomatik ilişkilerin kurulmasından beri, Türkiye’nin Senegal’de elçilik açmasından beri, her daim kuvvetli bir işbirliği çerçevesi oldu. Senegal’in Batı Afrika’da coğrafi konumu çok önemli. 2050 yılında Batı Afrika’nın nüfusu, 300 milyondan muhtemelen 1 milyara ulaşacak. Senegal bu pazara ulaşmak için bir kapı görevi görüyor. Değerli Senegalli ve Türk yatırımcılar, sizleri ortak iş birliğine davet ediyorum. Sizler iki ülke arasındaki iş birliğini güçlendirmede çok önemli bir rol oynuyorsunuz. Yaşasın Türkiye-Senegal iş birliği ve dostluğu dedi.

‘DAKAR SANAYİ VE TİCARET ODASI İLE ANLAŞMAMIZ VARDI’

DEİK Başkanı Nail Olpak ise, 2015 yılında kurulan Türkiye-Senegal İş Konseyimiz de, dostluğu uzun yıllara dayanan Türkiye ve Senegal arasındaki ekonomik ilişkileri daha ileri seviyelere taşımak için çalışıyor. Karşı kanadımız olarak Dakar Sanayi ve Ticaret Odası ile anlaşmamız vardı. Bugün de, Senegal Yatırım Ajansı, Senegal Yatırımcılar Derneği, Senegal-Türkiye İş Birliğini Güçlendirenler Derneği ile DEİK olarak anlaşmalar imzalayacağız ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından, DEİK ile Senegal Yatırım Ajansı (APIX), Senegal Yatırımcılar Derneği (CIS) ve Senegal-Türkiye İş Birliğini Güçlendirenler Derneği (CA-SN-TR) arasında iş birliği anlaşmaları imzalandı. Program, aile fotoğrafı çekimi ile son buldu.

">
6724c28c0c61844665e75b28.jpg

web sitesinde haber muhabirisin bu içeriğe göre dikkat çekici ve 8 kelimeyi geçmeyecek başlık yazar mısın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Turizm Gündemi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin