Tüketicilerin seyahat bütçelerini büyük bir önem atfetmeleri, bu yıl seyahat ve turizm sektörünün küresel gayri safi yurt içi hasılaya önemli katkılar sağlamasına olanak tanıyacak. Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi (WTTC), 2024’te seyahat ve turizm alanında rekor bir yıl yaşanmasını öngörüyor.
“Gerçek bir ekonomik güç merkezi”
WTTC CEO’su Julia Simpson, “Geçen yıl yaşanan küresel durgunluk ve yüksek enflasyon endişelerine rağmen, bu yıl seyahat ve turizmin küresel ölçekte gerçek bir ekonomik güç merkezi olduğunu görmekteyiz” şeklinde bir değerlendirme yaptı.
WTTC’nin yıllık raporuna göre, 2024 yılı itibarıyla dünya genelinde harcanacak her 10 dolardan 1 dolarının seyahat için harcanacağı öngörülüyor. Raporda bu durum, “Seyahat ve Turizm, önceki rekoruna göre 770 milyar dolar daha katkıda bulunacak ve küresel ekonomide önemli bir rol üstlenmeye devam edecek” ifadesiyle açıklandı.
11,1 trilyon dolara ulaşacak
WTTC, 2024 yılında sektörün küresel GSYH’ye katkısının bir önceki yıla göre yüzde 12,1 artış göstererek 11,1 trilyon dolara ulaşacağını ve global GSYH’nin yüzde 10’unu oluşturacağını tahmin ediyor. Bu, 2019 yılında elde edilen önceki rekora göre yaklaşık yüzde 7,5’lik bir artışı temsil ediyor.
Rapor, analiz edilen 185 ülkeden 142’sinin ulusal rekorlarını aşmasının beklendiğini ortaya koyuyor.
WTTC ile Oxford Economic iş birliğiyle hazırlanan rapor, küresel çapta yaklaşık 348 milyon işe destek veren bir sektörü gözler önüne seriyor. Bu durum, 2019’daki zirveye kıyasla 13,6 milyonluk bir istihdam artışını ifade ediyor. Ayrıca, uluslararası ziyaretçi harcamalarının 1,89 trilyon dolara ulaşması beklenirken, yerel turistlerin harcamalarının da 5,4 trilyona ulaşması öngörülüyor.
10 yıl sonrası için umut veren öngörülerde bulunuldu
WTTC, gelecek 10 yıl içerisinde seyahat ve turizm sektörlerinde güçlü bir büyüme ve kariyer fırsatları sunan umut verici bir dönem olacağını belirtmektedir. 2034 yılına kadar sektör, küresel ekonomiye 16 trilyon dolarlık bir katkı yaparak, tüm ekonomik manzaradaki payının yüzde 11,4’ü bulması bekleniyor.
Rapordaki değerlendirmeler, “Bu hızla büyüyen sektör, dünya genelinde 449 milyon kişiye istihdam sağlayarak iş yaratma potansiyeli taşımaktadır. İş gücünün yüzde 12,2’si bu sektörde yer alacak ve seyahat endüstrisinin küresel ölçekteki istihdamdaki rolünü vurgulayacaktır” ifadesiyle devam ediyor.
Analiz edilen ülkelerin dörtte üçünden fazlasının GSYİH katkısı açısından 2019’daki en yüksek seviyeyi aşması beklenirken, seyahat ve turizm sektörlerinin, yeni bir dönüşüm dönemine girdiği ve daha önce görülmemiş bir refah ve yenilik düzeyine ulaşacağı öngörülüyor.
Rapordan geçen yıla bakış: Dünya çapındaki istihdam 330 milyona çıktı
– Ekonomik belirsizlikler ve jeopolitik sarsıntılara rağmen seyahat ve turizm sektörü büyümeye devam ediyor. Yaklaşık 10 trilyon dolarlık bir ekonomik katkı ile sektör, pandemi öncesi dönemini geride bırakarak küresel ekonomideki önemini pekiştirdi.
– 2023 yılındaki seyahat ve turizm harcamaları, 9,9 trilyon dolar ile küresel GSYH’nın yüzde 9,1’ini temsil ederken, 2019’daki en yüksek dönemine sadece yüzde 4’lük bir mesafe kalmıştır.
– Sektör, ek olarak 27,4 milyon kişiyi istihdam ederek dünya genelindeki toplam iş gücünü 330 milyon kişiye ulaştırdı.
– Uluslararası harcamalar yüzde 33,1 artarak 1,63 trilyon dolara ulaşırken, yerel harcamalar da yüzde 18’den fazla artış göstererek 5 trilyona ulaşmıştır.
– 2023, seyahate duyulan ilgiyi ortaya çıkartarak 2024 yılındaki rekor kırma potansiyelini artırmaktadır.
– Bu büyüme, dünya genelindeki en büyük iki turizm pazarının uluslararası ziyaretçi harcamaları açısından yavaş bir toparlanma süreci yaşamasına rağmen gerçekleşmektedir; hem ABD hem de Çin, sektör bazında daha yavaş bir geri dönüş süreci göstermektedir.