BİTLİS’in Ahlat ilçesinde bulunan Selçuklu Meydan Mezarlığı, dünyanın en büyük Türk-İslam mezarlıklarından biri olarak kabul ediliyor. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü’nden Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Kulaz liderliğinde yürütülen kazı ve restorasyon çalışmaları devam etmekte. Bu çalışmalar, Birinci Dünya Savaşı sırasında askerlerin geçişi için mezarlık içinden açılan ve birçok mezarın zarar gördüğü dere bölgesinde gerçekleştiriliyor.
Kulaz, bu alanda yapılan restorasyon çalışmalarıyla ilgili olarak, 82 mezar taşının restore edildiğini, 72 mezar taşının blokajının yapıldığını ve 10 mezar taşının ise kırık olup birleştirme işlemlerinin gerçekleştirildiğini ifade etti. Ayrıca, mezarlık alanında 8 bin 200 mezar taşının kayıt altına alındığı belirtildi.
UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Selçuklu Meydan Mezarlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izniyle Kazı ve Restorasyon çalışmaları sürdürülmekte. Kulaz, mezarlığın arka kısmında yıllarca yol olarak kullanılan bölgede çok sayıda mezarın tahrip olduğunu ve bu sene yapılan çalışmalarda 82 yeni mezar taşının bulunduğunu aktardı. Mezarlığın her yıl binlerce ziyaretçi tarafından ziyaret edildiğini, bu nedenle ilk önce ot temizliği ve genel temizlik işlemlerinin yapıldığını kaydetti.
Kulaz, 2024 yılı kazı çalışmalarının, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izni ve sağladığı imkanlarla sürdüğünü belirtti. Mezarlığın ziyarete hazır hale getirilmesi adına çeşitli temizlik faaliyetlerinin gerçekleştirildiğini ifade eden Kulaz, dere boyunca gerçekleştirilen çalışmalara da dikkat çekti. Bu alan üzerinde toplamda 2 bin 400 metrekarelik bir alanda kazı yapıldığı ve rehabilitasyon işlemlerinin tamamlandığı belirtildi.
Yaklaşık 180 yer altı mezarının bulunduğunu da vurgulayan Kulaz, bu mezarların dere çevresinde de yer aldığını belirtti. Bu yer altı mezarlarından ikisine konservasyon uygulandığını, birinin ise yıkılmak üzere olduğunu ve bu mezarın da restorasyon çalışmalarının yapıldığını sözlerine ekledi. Restorasyon çalışmaları için ilk adımın yüzey toprağının alınması gerektiğini ifade etti.
Kulaz ayrıca, Türk Tarih Kurumu adına yapılan kazılar kapsamında Selçuklu Kalesi’nde yeni bulguların ortaya çıktığını duyurdu. Ahlat’ın tarihi açısından önemli olan iç kalede, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yürütülen çalışmalarda önemli verilere ulaşıldığını; 13. yüzyıla ait bir sarnıcın keşfedildiğini belirtti.
Selçuklu Kalesi’ndeki çalışmaların devam ettiğini ve ileride daha da önemli bulguların gün yüzüne çıkabileceğini söyleyen Kulaz, araştırmaların sürdüğünü ve elde edilen verilerin paylaşılmaya devam edileceğini ifade etti.