Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi ile Turizm Fakültesi’nin iş birliği sayesinde, ‘Küreselleşen Dünyada Geleceğin Doktorları İçin Bir Vizyon’ başlıklı sağlık turizmi paneli gerçekleştirildi. OMÜ Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (UZEM) Büyük Konferans Salonu’ndaki etkinlikte OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Çetin Kurnaz, OMÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yetkin Bulut, Samsun İl Kültür ve Turizm Müdürü Süleyman Demirtaş, Samsun Sağlık Turizmi Derneği (SASTUD) Başkanı Fatih Özkan, akademisyenler ve öğrenciler yer aldı.
Panelin açılış konuşmasını gerçekleştiren OMÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yetkin Bulut, sağlık turizminin yalnızca tedavi süreçleriyle sınırlı kalmadığını vurguladı. Bulut, “Bu durum bazıları için olumlu, ancak bazıları için olumsuz bir durum olarak değerlendirilebilir. Yani, sağlık sorunları nedeniyle bir yerden bir yere gitmek kaçınılmaz hale gelmiştir. 2000’li yılların başında bu kavramı tartışıyorduk fakat günümüzde bunun ötesine geçilmiş durumda. Tedavi dışında da birçok hizmet talep ediliyor. Bunun adı ‘Sağlıklı Yaşam Ekonomisi’. Küresel ekonominin yüzde 5.1’inin bu alana ait olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda, kişisel güzellik ve bakımın 955 milyar doları, kilo verme ve obezitenin 946 milyar doları, fiziksel aktivitenin 738 milyar doları, kaplıca hizmetlerininse 68 milyar doları bulduğunu görüyoruz. Gayrimenkul gibi başka sektörlerden de bu ekonomiye katkı sağlanmakta; 275 milyar dolarlık bir potansiyelden bahsediyoruz.” şeklinde açıklamalarda bulundu.
OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Çetin Kurnaz ise dünya genelinde sağlık turizmi sektörünün yaklaşık 100 milyar dolarlık bir hacme sahip olduğunu belirtti. Kurnaz, “Dünyada sağlığa erişimle ilgili yaşanan sorunlar ve ekonomik engeller nedeniyle sağlık turizmine yönelim artmakta. İnsanlar A noktasından B noktasına geçerek sağlıkla ilgili çözümler arıyor. Şu anda, 100 milyar dolarlık bir bütçeye sahip bir sektör söz konusu.” ifadelerini kullandı.
‘SAĞLIK TURİZMİ 2028’DE 130 MİLYAR DOLARA ULAŞACAK’
Kurnaz, ayrıca 2028 yılı itibarıyla küresel sağlık turizmi hacminin 130 milyar dolara ulaşmasının öngörüldüğünü de aktardı. Kurnaz, konuyla ilgili şu şekilde devam etti:
“2028 yılında bu değerin 130 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Türkiye, sağlık turizminde ilk 5 ülke arasında yer almakta. 2023 yılı itibarıyla ülkemize yaklaşık 1.5 milyon sağlık turisti gelirken, bu sayı 2024’te 2 milyona çıkacaktır. Toplam ciro ise 3 milyar doları aşmaktadır. Türkiye, dünya genelinde sağlık turizmi pastasından sadece yüzde 3’lük bir pay almakta.”
Panelde, Samsun Sağlık Turizmi Derneği (SASTUD) Başkanı Fatih Özkan ‘Sivil Toplum Kuruluşları’ konulu bir sunum gerçekleştirdi. Ayrıca, Prof. Dr. Hayati Akbaş ‘Medikal Turizm’ üzerine bir konuşma yaptı. Panelde ABD’den katılan Tıp Hukuku Derneği Kurucu Başkanı Prof. Dr. Hakan Hakeri, ‘Sağlık Turizmi Hukuku’ konusunda bilgi verirken, Uluslararası Sağlık Hizmetleri A.Ş. (USHAŞ) Genel Müdürü Behlül Ünver adına Dr. Ezgi Canpolat ise ‘USHAŞ’ın Ulusal ve Uluslararası Sağlık Alanındaki Projeleri’ üzerine bir sunum yaptı.