Sagalassos Antik Kenti’nde, tarihi milattan önce 3000 yılına uzanan ve UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi‘nde yer alan Hadrianus Çeşmesi’nin restorasyonu yapılmakta. Bu çeşme, Roma İmparatoru Hadrianus’a ithaf edilmiştir.
Çalışmalar, Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde Sagalassos Koordinatör Kazı Başkanı Prof. Dr. Şükrü Özüdoğru önderliğinde, 4 arkeolog, birer mimar ve uzman restoratör ile 23 işçi tarafından yürütülmektedir. Çeşmenin yüksekliği 20 metreyi aşmakta olup, antik suyun akıtılmasının iki yıl içinde gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.
Kazıda bulunan heykeller Burdur Müzesi’nde sergilenecek
Sagalassos Koordinatör Kazı Başkan Yardımcısı ve Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Doktor Öğretim Üyesi Düzgün Tarkan, AA muhabirine kazı çalışmalarının 1989 yılında Belçikalı Prof. Dr. Marc Waelkens’in başkanlığında başladığını belirtti. Bu yıl Hadrianus Çeşmesi’nde kazı çalışmalarına başlandığını ifade eden Tarkan, çeşmenin cephesinin kısmen açıldığını ve buradan çıkan önemli eserlerin Burdur Müzesi’nde sergileneceğini aktardı.
Tarkan, çeşmenin doğu ve batı kanatlarında daha önce kazı yapılmadığını ve üst katındaki blokların zamanla dağılmış olduğunu dile getirdi. Ayrıca, çeşmenin önündeki basamakların Doç. Dr. Ünal Demirer‘in yardımıyla sağlamlaştırıldığını ve orijinal taşların yerine konulduğunu belirtti.
Roma şövalyesi Tiberius Claudius Piso’nun vasiyeti üzerine inşa edilmiştir
Çeşmenin milattan sonra 129-132 yılları arasında, Roma şövalyesi Tiberius Claudius Piso’nun vasiyetiyle yapıldığına dair yazıtlardan bilgi aldıklarını belirten Tarkan, “Her iki sütun arasından havuza su yolu bulunuyor. Antik dönemdeki musaları simgeleyen kabartmaları görüyoruz. Dokuz kabartmanın çoğunluğu yerinde, birkaç tanesi ise kazılarda taş tarlasına taşınmış. Onların da onarımları yapılarak önümüzdeki yıl yerine konulacak.” dedi.
Sagalassos’ta restore edilen üçüncü çeşme olacak
Tarkan, Sagalassos’ta daha önce Antoninler ve Dorik Çeşmeleri’nin restorasyonlarının tamamlanarak ziyarete açıldığını hatırlatarak,