UNESCO Dünya Miras Listesi’nde bulunan Karabük’ün Safranbolu ilçesinde, “dünyanın en pahalı baharatı” olarak bilinen safran çiçek açmaya başladı. Hava sıcaklıklarının uygun seviyalarda seyretmesi, safranın beklenenden daha erken çiçeklenmesine neden oldu.
Tarihçesi 3 bin 500 yıla kadar uzanan safran bitkisi, Bizans döneminde Batı Anadolu’da ticaretini yaparken, Osmanlı döneminde de büyük bir öneme sahip olmuştur. Safran, genellikle ağustos ayında ekilir ve ekim ile kasım ayları arasında 15-30 santimetreye ulaşan boyutuyla toplanır.
Cilt, bronşit, öksürük, astım gibi hastalıklara iyi gelen bu bitki, aynı zamanda mutluluk hormonu serotonin salgılanmasına destek olarak “mutluluk iksiri” olarak da anılmaktadır. Ağırlığının 100 bin katı kadar sıvıyı sarıya boyayabilme özelliğiyle dikkat çekmektedir.
Avrupa Birliği Komisyonu tarafından coğrafi işaretle tescillenen safran, Yukarıçiftlik köyünde yerel hayatı da değiştirmiştir. Her yıl on binlerce yerli ve yabancı turist, köydeki mor yapraklı safranı görmek amacıyla ziyarete gelmektedir.
Köyde bulunan bir mahalleye ise Safran Çiçeği ismi verilmiştir. İlçedeki en büyük safran üreticisi İsmail Yılmaz, bu yıl ağustos ayında safran dikimi yaptıklarını belirterek, havaların iyi gitmesinden dolayı çiçeklenmenin erken başladığını ifade etti.
Yılmaz, köylerinde 40 dönümden fazla safran üretimi yapıldığını ve 11-12 kişinin bu işi gerçekleştirdiğini aktardı. Çiçeklenmenin kasım ayının 15’ine kadar süreceği düşünülüyor.
Geçen yıl safranı 320 liradan sattıklarını hatırlatan Yılmaz, hasat sonrası rekolteye göre yeni ürünün fiyatının belirleneceğini dile getirdi.
Yılmaz, geçtiğimiz yıl 45-50 bin kişinin safran tarlasını ziyaret ettiğini, bu yıl ise erken çiçeklenmenin de etkisiyle daha fazla ziyaretçi beklediklerini söyledi.
Ayrıca, safranın Avrupa Birliği coğrafi işaretini aldıktan sonra daha fazla değer kazandığını ve kalitesinin arttığını da vurguladı. 170 bin çiçekten 1 kilogram safran elde edildiğini belirten Yılmaz, köylerinin dünya genelinde tanınır hale geldiğini ifade etti.