485. Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali, görsel şölenle başladı. Festivale; Manisa Valisi Vahdettin Özkan, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek, eski TBMM başkanlarından Bülent Arınç, AK Parti ve CHP’nin Manisa milletvekilleri, İYİ Parti Manisa Milletvekili Şenol Sunat ile Yeni Yol Partisi Grup Başkanvekili Selçuk Özdağ gibi pek çok önemli isim katıldı. Ayrıca, festivale çok sayıda vatandaş da ilgi gösterdi.
Manisa Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımı eşliğinde gerçekleştirilen kortej yürüyüşü, etkinliğin coşkusunu artırdı. Kortejde, Osmanlı padişahları, şehzadeler, Hafsa Sultan ve Merkez Efendi de temsil edildi. Kortej boyunca, Türk ve yabancı halk oyunları ekiplerinin gösterileri de dikkat çekti. Valilik önünden başlayarak Sultan Camisi önünde sona eren kortezde, protokol üyeleri kalabalığa hitap etti.
Öğle namazının ardından, temsili olarak Hafsa Sultan’ın Merkez Efendi’ye berat vermesi ile birlikte, Sultan Camisi’nin kubbe ve minarelerinden alandaki bekleyen halka şifalı macunlar saçıldı. 44 ayrı noktadan yapılan saçım tam 20 dakika sürdü. Camii çevresindeki binalara çıkan vatandaşlar, mesir macunlarından kapabilmek için birbirleriyle yarışırcasına hareket etti. Bazı katılımcılar, ağaçların üzerinde ve aydınlatma direklerinde şemsiyelerini ters çevirerek macun toplamak için renkli görüntüler yarattı.
MESİRİN TARİHÇESİ
Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim’in eşi, ‘Muhteşem Süleyman’ olarak bilinen Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Hafsa Sultan, Manisa’da hastalandığı dönemde, Sultan Camisi Medresesi’nde görevlendirilen Merkez Efendi’ye başvurmuştur. Merkez Efendi, farklı bitkiler ve baharatları kullanarak hazırladığı bir macun ile Hafsa Sultan’ı sağlığına kavuşturur. Daha sonra Hafsa Sultan, bu şifalı macunun hastalara verilmesini istemiştir. İlerleyen zamanlarda, macunun kağıtlara sarılıp Sultan Camisi’nin kubbe ve minarelerinden halka saçılması emredilir. Yıllar içinde, her yıl 21 Mart’ta halk kendiliğinden Sultan Camisi’nin etrafında toplanmaya başlar. Bu durum, Manisa Mesir Şenlikleri’nin doğuşunu sağlamıştır. Bu gelenek, 1539’dan bu yana on binlerce insanın katılımıyla doğanın uyanışını, baharın gelişini ve bereketin başlangıcını kutlamaktadır.
41 ÇEŞİT BAHARAT KULLANILIYOR
483 yıldır, özgün içeriğiyle hazırlanan mesir macununun bileşenleri şunlardır:
“Tarçın, karabiber, yenibahar, karanfil, çörek otu, hardal tohumu, anason, kişniş, zencefil, hibiskus, zerdeçal, Hindistan cevizi, rezene, kebabiye, sinameki, sarıhalile, vanilya, darıfülfül, kakule, havlıcan, hıyarşembe, safran, kimyon, çam sakızı, mürsafi, meyan balı, zulumba, limon kabuğu, portakal kabuğu, deve dikeni tohumu, keten tohumu, keçiboynuzu, udi hindi, ısırgan tohumu, ak biber, üzüm çekirdeği, hayıt tohumu, biberiye, funda yaprağı, melisa otu, karahalile.”