Loading...
tr usd
USD
0.21%
Amerikan Doları
40,16 TRY
tr euro
EURO
-0.05%
Euro
47,01 TRY
tr chf
CHF
0.14%
İsviçre Frangı
50,39 TRY
tr jpy
JPY
0%
Japon Yeni
0,00 TRY
tr rub
RUB
-4.37%
Rus Rublesi
0,52 TRY
tr cny
CNY
0.34%
Çin Yuanı
5,60 TRY
tr gbp
GBP
0.28%
İngiliz Sterlini
54,60 TRY
tr eur-usd
EURO/USD
-0.15%
Euro Amerikan Doları
1,17 TRY
bist-100
BIST
0%
Bist 100
10.331,31 TRY
gau
GR. ALTIN
0.52%
Gram Altın
4.306,07 TRY
tr btc
BTC
1.6%
Bitcoin
4.693.994,50 TRY
tr eth
ETH
1.96%
Ethereum
119.901,16 TRY
tr bch
BCH
1.15%
Bitcoin Cash
20.891,25 TRY
tr xrp
XRP
1.56%
Ripple
103,07 TRY
tr ltc
LTC
1.57%
Litecoin
3.838,82 TRY
tr bnb
BNB
1.26%
Binance Coin
27.670,28 TRY
tr sol
SOL
0.84%
Solana
6.606,76 TRY
tr avax
AVAX
2.02%
Avalanche
841,47 TRY
  1. Haberler
  2. ACENTELER
  3. OPEC+’tan Temmuz’da Üretim Artışı Sinyali!

OPEC+’tan Temmuz’da Üretim Artışı Sinyali!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Stanley Reed / New York Times

OPEC+ petrol kartelinin sekiz üyesi, Temmuz ayında hızlandırılmış üretim artışlarına devam etme niyetlerini Cumartesi günü duyurdu. Bu durum, arka arkaya üçüncü ayda gerçekleşecek.

Suudi Arabistan ve Rusya’nın da yer aldığı grup, yaptığı resmi açıklamada, “istikrarlı bir küresel ekonomik görünüm ve mevcut sağlıklı piyasa temelleri” doğrultusunda hareket ettiklerini ifade etti. Günlük artış miktarının 411.000 varil olması planlanırken, analistler bu rakamın gerçekte daha düşük olabileceğini belirtiyor.

Suudi Arabistan’ın petrol stratejisinde önemli değişim

Planlanan bu adım, OPEC+ grubunun fiili lideri Suudi Arabistan’ın petrol politikasında belirgin bir dönüşümü gözler önüne seriyor.

Geçmişte, diğer OPEC+ üyeleri kota sınırlarını aşmalarına rağmen, Suudiler petrol fiyatlarını korumak amacıyla üretimlerini oldukça düşük seviyelerde tutmayı tercih ediyordu. Ancak, Suudi Arabistan şu an, toplam artıştan en yüksek payı almaya ve üretim düzeyini yaklaşık 9.5 milyon varil/güne çıkarmaya odaklanıyor.

Birleşik Arap Emirlikleri gibi diğer OPEC+ üyeleriyle birlikte Suudi Arabistan, Irak ve Kazakistan gibi bazı üyelerin kota aşımından rahatsızlık duymaktaydı. Artık Suudiler, diğerlerinin kendilerini sınırlamadığı sürece kendi üretimlerini de kısıtlamayacakları mesajını veriyor.

Uzmanlara göre bu stratejideki değişikliğin önemli nedenlerinden biri, Suudi Arabistan’ın fiili lideri Muhammed bin Selman’ı hem ticari hem de stratejik ortak olarak sıcak bir şekilde karşılayan Başkan Donald Trump’ın etkisi.

Trump’ın selefi Joe Biden ise, Suudi hükümetini eleştiren Washington Post yazarı Cemal Kaşıkçı’nın ölümünden dolayı Veliaht Prens ile gergin bir ilişki sürdürmüştü.

Trump ve Biden dönemleri arasındaki belirgin farklar

Enerji analiz firması Global Center for Energy Analysis’ın başkanı Joseph McMonigle, “Biden’la karşılaştırıldığında fark inanılmaz büyük” ifadelerini kullandı. McMonigle, kısa zaman önce Riyad’da Uluslararası Enerji Forumu’nun genel sekreterliğini yürütüyordu.

McMonigle, Suudilerin petrol talebine dair bazı analistlerden daha iyimser bir görünüm sergilediklerini vurguladı. Ayrıca, Suudi Arabistan’ın turizm ve veri merkezleri gibi alanlarda ekonomisini çeşitlendirme çabalarının, petrol fiyatlarına dair kısa vadeli endişeleri hafifletebileceği öngörülüyor.

Analistler, Riyad’ın aynı zamanda enflasyonu kontrol altına almak isteyen Trump’ı memnun etmeye istekli olduğunu belirtiyor. Trump’ın göreve başlamasından bu yana, uluslararası petrol gösterge fiyatı olan Brent, yaklaşık %16 düşerek varil başına 64 dolara kadar geriledi.

Düşük maliyetlere sahip olan Suudiler, bu seviyelerde hâlâ kâr edebilirken, ABD’deki yüksek maliyetli kaya petrolü üreticileri, üretimlerini azaltmaya gitmekte.

Trump’ın gümrük tarifeleriyle başlattığı ticaret savaşlarının oluşturduğu belirsizlik, Suudilere ve müttefiklerine üretimlerini istedikleri seviyelere çıkarma fırsatı sunuyor.

Bazı analistler, piyasaların OPEC politikalarından ziyade gümrük tarifelerinin küresel ekonomi üzerindeki etkilerine odaklandığını belirtiyor. Bu doğrultuda, Suudiler ve müttefikleri, petrol sahalarının kapılarını açmak adına elverişli bir zaman dilimi yakaladıklarını düşünmekte.

Emtia araştırma firması Argus Media’dan kıdemli piyasa analisti Bachar El-Halabi, “Bu süreci başlatmak için uygun bir fırsat, bir pencere buldular” dedi.

Uzmanlar, uzun vadeli endişelere rağmen, piyasada talep artışı için uygun koşulların mevcut olabileceğine dikkat çekiyor. Stok seviyeleri hâlâ görece düşük ve yaz aylarında seyahat eden sürücülerle talep genellikle artış göstermekte.

Araştırma firması Energy Aspects’in jeopolitik başkanı Richard Bronze ise, “Petrol fiyatları düşmüş olsa da, piyasa şu anda ve yaz aylarına doğru hâlâ sıkı, bu nedenle arzı artırmak için bir fırsat penceresi mevcut” ifadesini kullandı.

Bronze, ayrıca, Suudi Arabistan ve diğer üreticilerin, sıcak Arap yazlarını geçirirken klima sistemlerinin çalışması için daha fazla petrol tükettiğini ve bunun da ihracata ayrılabilecek yakıt miktarını azalttığını belirtti. “Piyasalara görünen arz, aslında o kadar da değişmedi” şeklinde ifade etti.

© 2025 The New York Times Company

OPEC+’tan Temmuz’da Üretim Artışı Sinyali!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Turizm Gündemi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin