Hayati ARIGAN
Türkiye ve uluslararası turizm profesyonellerini bir araya getiren İstanbul Turizm Fuarı, Türkiye İş Bankası’nın ana sponsorluğunda, Yenikapı-Avrasya Gösteri ve Sanat Merkezi’nde başladı. İki gün sürecek olan bu organizasyon, sektördeki önemli paydaşları bir araya getirerek işbirlikleri geliştirmeyi hedefliyor.
Fuarın açılışında DÜNYA Gazetesine açıklamalar yapan Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TTYD) Başkanı Oya Narin, 2024 sezonuna dair olumlu beklentilerde bulundu. Narin, Türkiye’nin 60 milyon turist hedeflediğini ve bu yılki gelirlerin 60 milyar doların altında kalabileceğini ifade etti. Turizmde verimlilik açısından mevcut yılın düşük olduğunu vurgulayan Narin, “Ancak gelirler ve turist girişleri yüksek görünüyor. Son çeyrek daha hareketli geçiyor” dedi.
Narin, Türkiye genelinde sektörel açıdan turizm sektörünün hedeflerini en iyi şekilde tutturduğuna dikkat çekti. Ancak maliyetler ve insan kaynakları açısından iki başlıkta sorunların bulunduğunu belirtti. Narin, enflasyon ve devalüasyon arasındaki aleyhte olan durumun, özellikle güney bölgelerde gıda girdilerinde maliyet artışlarına neden olduğunu söyledi. Döviz kazandıran hizmetler grubunda yer aldıklarını kaydeden Narin, devalüasyonun yavaş ilerlemesinin sektörü olumsuz etkilediğine dikkat çekti.
“2025 ve sonrası 2033’e kadar yeni bir planlama yapılması gerektiğini” vurgulayan Narin, “Turizm yatırımcıları derneği olarak bunu turizmde dönüşüm olarak adlandırıyoruz. Uzun ve orta vadeli planlamalar yapmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Yatırımların geri dönüş süresinin yüksek faiz politikaları nedeniyle uzadığını belirten Narin, bu sürenin 12 ile 16 yıldan 20 yıla kadar çıkabildiğini aktardı. Bu durumun yatırımcıları alternatif ülkelere yönlendirdiğini ifade eden Narin, yatırımcıların oradaki fırsatları değerlendirmek için 5 yıl sonra Türkiye’ye dönebildiklerini kaydetti. Yeni bir turizm planı oluşturarak dünya yatırımcılarını davet edebilmeleri gerektiğine dikkat çekti.
Dünya turizm hacminin şu anda 10,5 trilyon dolar olduğuna işaret eden Narin, 2033 yılına gelindiğinde bu rakamın 15 trilyon dolara ulaşacağını söyledi. Bu yüzde 50’lik artışın sağlanabilmesi için Türkiye’nin aynı hızda ilerlemesi gerektiğini belirten Narin, kamu, özel sektör ve sivil toplum işbirliğiyle bu planın hazırlanması gerektiğini dile getirdi.
İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Sezgin Yılmaz, fuarın açılışında 2023’te Türkiye’nin turizm gelirinin 55 milyar dolar olduğunu ve turist sayısının 56,7 milyona çıkarak rekor seviyeye ulaştığını açıkladı.
Yılmaz, turizm sektörü dönüşümünde global rakiplerle rekabet edebilmek için çalışmalara devam ettiklerini belirterek, 2024 itibarıyla iki yıllık süreçte turizm sektörüne 1 milyar dolar kaynak aktaracaklarını taahhüt etti.
Turizm İhtisas Birimi’nin sektör paydaşları ile işbirlikleri geliştirmeyi hedeflediğini ifade eden Yılmaz, bu birimin genel müdürlüklerini faaliyete geçirdiğini hatırlattı. Yılmaz, turizm sektörünün yanında olmaya devam edeceğini, çeşitli ürün ve hizmetlerle ekosistemin ihtiyaçlarına hitap edeceklerini dile getirdi.
Yılmaz, Türkiye’nin ilk Turizm İhtisas Şubesi’nin Antalya’da mart ayında açıldığını belirtti. Ayrıca, Zeugma, Patara, Teos, Nysa, Kaman Kalehöyük, Stratonikeia gibi antik kentlerde yapılan kazı çalışmalarına destek verdiklerini de sözlerine ekledi. Yılmaz, Türkiye’nin geleceği için stratejik olarak önem verdikleri turizme gerekli destekleri sunmaya devam edeceklerini vurguladı.