



Ticaret Bakanı Ömer Bolat, İstanbul’da gerçekleştirilen basın toplantısında Türkiye’nin EXPO 2025’teki pavilyonu ve etkinliklerinin tanıtımını yaptı. Bolat, Japonya’da gerçekleştirilecek 2025 Dünya Expo fuarına ilişkin önemli bilgiler paylaştı. Türkiye’nin pavilyonunun özelliklerini dile getirerek, “13 Nisan’da başlayacak açılışa tüm organizasyonumuzla ve standımızla hazır durumda olacağız” ifadelerini kullandı.
‘SON 22 YILDA YABANCI DOĞRUDAN YATIRIM ÇEKTİK’
Dış ticaretteki büyümeye vurgu yapan Bakan Bolat, “13 Nisan 2025 tarihinde, Japonya’nın Kansai bölgesinde Osaka’da başlayacak olan Dünya Expo 2025 fuarının tanıtımını yapmak için buradayız. 6 ay sürecek olan bu etkinlikte, 25 milyondan fazla ziyaretçi bekleniyor. Türkiye olarak biz de bu büyük buluşmaya katılacağız. Dünya Hizmetler İhracatındaki payımızın yüzde 0,87’den yüzde 1,35’e yükseldiği görülüyor. Hedefimiz, mal ihracatındaki payı 2030’a kadar yüzde 1,3’e, dünya hizmetler ihracatından aldığımız payı ise yüzde 2’ye çıkarmaktır. Dış ticaretteki olumlu gelişmeler milli gelire büyük katkı sağladı. Bugün mal ve hizmetler ihracatımız, milli gelirin neredeyse 1/3’üne denk geliyor.” dedi.
Bolat, son 22 yılda Türkiye’ye 2002 yılı öncesine göre daha fazla yabancı doğrudan yatırım çekildiğini belirterek, “2002’de yılda 1 milyar dolar gelen doğrudan yatırım şimdi aylık 1 milyar dolara ulaştı. Türkiye’deki yabancı şirket sayısı 5 binden 86 bin 500’e çıktı. Bu şirketlerde 2,1 milyon insan istihdam ediliyor ve yıllık ihracatımıza 73 milyar dolarlık katkı sağlıyorlar. İhalelerde de 12 bin 500 projeyle Türkiye, dünyada ikinci sırada yer almaktadır.” şeklinde konuştu.
‘EXPO 2025’İN SLOGANI MEDENİYETLERİN ALTIN ÇAĞI’
Bolat, Expo’ların Türkiye için önemine de değinerek, “Bu etkinlikler, Türkiye’nin dünya ekonomisindeki başarılarını sergilemek için kritik bir işlev görmekte. Expo 2025’in sloganı ‘Medeniyetlerin Altın Çağı’ olarak belirlenmiştir. Japon ev sahipleri, ‘Geleceğin toplumunu tasarlamak’ temasıyla bu fuarı organize etmektedir. Biz Türkiye olarak tüm hazırlıklarımızı tamamladık; pavilyonumuz 900 metrekare alan kaplamakta. Türkiye’nin kültürel mirasını modern bir tasarımla yansıtan bu stand, ziyaretçilere ülkemizin tarihi ve turistik güzelliklerini sergileyecektir.” ifadelerini kullandı.
23 Nisan Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın, Türkiye Milli Günü olarak Osaka’da kutlanacağını belirten Bolat, “150’ye yakın ülkenin katıldığı etkinlikte, gerekli görüşmeleri yaparak bu bayramımızı orada kutlayacağız.” dedi.
‘TÜRKİYE’DEKİ 257 JAPON ŞİRKETİNİN 3,1 MİLYARLIK DOLARLIK YATIRIMI BULUNMAKTA’
Japonya ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilere değinen Bakan Bolat, “Ülkemizde şu anda 257 Japon şirketi bulunmakta ve bunların toplam yatırımı 3,1 milyar dolardır. Bu durum, Japon sanayinin Türkiye’ye duyduğu güvenin bir göstergesidir. Ancak bu rakamın artırılması için Japon şirketleriyle daha fazla işbirliği yapmayı hedefliyoruz. Türkiye, Asya ile Avrupa arasında stratejik bir lojistik merkezdir ve bu fırsatları daha iyi değerlendirmeliyiz.” şeklinde belirtti.