Diyarbakır’da yer alan tarihi Ulu Camii, yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilgisini çekmeye devam ediyor. Gelen erkek turistlerin şort giymesi üzerine, camiye girişte giysi bulamaması durumu ortaya çıktı. Bu durumda turistler, kadınlar için ayrılan etekleri giyerek camiyi ziyaret etti. Bu anlar, cep telefonuyla kaydedildi.
Sur ilçesinde bulunan Ulu Camii, İslam dünyasının 5’inci Harem-i Şerifi olarak kabul edilmektedir. Ziyaretçilerin uygun kıyafetlerle camiyi ziyaret etmeleri için pantolon, eşofman, etek ve başörtüsü gibi giysiler camide temin ediliyor. Yoğun ziyaretlerde kıyafet bulamayan ve şortla gelen erkek turistlerin kadınlara ait etekleri giymesi dikkat çekti.
Caminin rehberi Yaser Aydın, yabancı turistlere 6 farklı dilde hizmet verdiklerini ifade etti. Aydın, Ulu Camii’nin Türkiye ve Anadolu için önemli bir değer olduğunu belirterek, ziyaretçi sayısında yaz sezonu ve sonbaharda gözle görülür bir artış yaşandığını aktardı. Turizm sezonunun yoğun geçtiğini dile getiren Aydın, camiye gelen ziyaretçilere cami adabı hakkında bilgilendirme yaptıklarını ve girişte bulunan panolar aracılığıyla ziyaretçilerin bilgilendirildiğini vurguladı.
Aydın, erkek turistlerin pantolon ve eşofman bulamayınca etek giydiğini belirterek, bunun cami adabına uygun bir davranış olduğunu ifade etti. Camide kadınlar ve erkekler için ayrı kabinlerin bulunduğunu belirten Aydın, hijyenik etekler, başörtüleri ve uzun kıyafetler sunduklarını söyledi. Yabancı misafirlere nezaketle yaklaşarak, giysileri ücretsiz olarak kullanabileceklerini aktardıklarını kaydetti.
Cami adabına hassasiyet gösteren turistlerin, bu davranışlarının kendileri ve yerel halk açısından sevindirici olduğunu belirten Aydın, kıyafetlerin arasında pijama ve pantolonların da bulunduğunu ifade etti. Erkek ziyaretçilerin zaman zaman şortla geldiklerini, özellikle tur gruplarının yoğun olduğu günlerde, pantolon bulamayınca kadınlar için olan etekleri giyerek camiye girdiğini söyledi.
Yaser Aydın, son beş yıl içinde dünyanın dört bir yanından gelen ziyaretçilerle birlikte İslami bilgilerin aktarıldığını, soru soranlara cevap verildiğini aktardı. Bu süreçte yaklaşık 14 kişinin din değiştirerek Müslüman olduğunu kaydeden Aydın, son iki hafta içinde bir kişinin daha Müslüman olduğunu ifade etti.
Bu gelişmeler, Ulu Camii’nin sosyal ve kültürel bir merkez olmasının yanına, ziyaretçilerin caminin manevi değerlerine gösterdiği saygının da bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.