Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Farklılıkları çatışma ve kutuplaşma aracı değil, beşeri zenginlik kaynağı olarak görmemiz gereken geleneklerimize sıkı sıkıya sarılmalıyız” ifadelerini kullandı. Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde dini azınlık cemaatlerinin temsilcileriyle düzenlenen iftar etkinliğinde bir araya geldi.
İftar programına katılan Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud’un da aralarında bulunduğu davetlilere hitap eden Erdoğan, Mahmud’u Türkiye’de ağırlamaktan ve iftar sofrasını dini azınlık cemaatlerinin temsilcileriyle paylaşmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Davete katılanlara teşekkür etti.
“Birçok ilimizde ezan, hazan ve çan yüzyıllar boyu bir arada var oldu”
Konuşmasında katılımcılara selamlarını ileten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye olarak farklı inanç, kültür ve kimliklerin asırlardır barış içinde bir arada yaşama deneyimine sahibiz. İstanbul’dan Mardin’e ve Hatay’a kadar birçok ilimizde ezan, hazan ve çan yüzyıllar boyunca yan yana durdu. Camiler, kiliseler ve sinagoglar asırlardır aynı sokakta, aynı caddeyi ve aynı şehri paylaştı. Aynı vatan toprakları üzerinde, aynı gök kubbesinin altında Müslümanlar, Hristiyanlar ve Museviler bir arada yaşadı.” şeklinde konuştu.
“85 milyonun her bir ferdinin kendini eşit hissetmesi için mücadele ettik”
Böyle bir tecrübeye büyük değer verdiklerini belirten Erdoğan, “Nefret söylemlerinin arttığı, kültürel ırkçılığın ve fanatizmin yükseldiği bir dönemde, bu özelliklerimizi korumaya ve güçlendirmeye daha fazla ihtiyacımız var. Farklılıkları kargaşa ve kutuplaşma vesilesi olarak değil, bir zenginlik olarak görmemiz gerektiğini düşünüyorum. Her yıl tekrar ettiğimiz bu birlikteliğin çok değerli olduğuna inanıyorum.” dedi.
İktidarlarının 23’üncü yılına girerken, tüm vatandaşların inanç özgürlüğünü genişletmeyi hedeflediklerini vurgulayan Erdoğan, “Hangi kökene, inanca veya cemaate mensup olursa olsun, 85 milyonun her bir ferdinin kendini eşit hissetmesi için mücadele ettik. Özellikle gayrimüslim vatandaşlarımızın ruhsal bir tedirginlik yaşamamaları için azami hassasiyet gösterdik. Bu yolda devam etmek arzusundayız. Ayrıca bölgede yaşanan toplumsal gerilimleri ülkemize taşıma çabası içerisinde olanlara, bunun için her türlü yolu deneyenlere fırsat vermeyeceğiz.” ifadelerini ekledi.
İftara 15 azınlık cemaati temsilcisi katıldı
İftar programına İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, MİT Başkanı İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan ve Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Hakkı Susmaz katıldı.
Programa katılan diğer isimler arasında “Fener Rum Patriği Bartholomeos, Türkiye Ermenileri Patriği Sahak Maşalyan, Türkiye Musevileri Hahambaşı David Sevi, Süryani Metropoliti Yusuf Çetin, Türkiye Süryani Katolik Metropoliti Orhan Çanlı, Türkiye Ermeni Katolik Cemaati Ruhani Reisi Vartan Kerabaydzar Kirakos Kazancıyan, Latin Katolik Cemaati Ruhani Reisi Massimiliano Palinuro, Keldani Başepiskoposu Sabri Anar, Kadıköy Metropoliti Emanuel Adamakis, Türk Yahudi Toplumu eş başkanları Erol Kohen ve İshak İbrahimzadeh, Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi Vakfı Başkanı Bedros Şirinoğlu, İstanbul Süryani Kadim Vakfı Başkanı Kenan Gürdal, Süryani Katolik Cemaati Vakıf Başkanı Münir Üçkardeş, Balıklı Rum Hastanesi Vakfı Başkanı Konstantin Yuvanidis ve Ermeni Katolik Surp Agop Vakfı Başkan Vekili Antuan Sultanoğlu.” yer aldı.
Kaynak: AA