Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı kuruluşlarda 15 yıl boyunca devlet koruması altında kalan Kültür ve Turizm Bakanlığı Türk Dünyası Müzik Topluluğu ses ve viyola sanatçısı Ayşe Atam, devlet korumasında yetişen çocuklara umut ışığı olmaya devam ediyor. Atam, aynı zamanda Filistinli çocuklar için bir beste hazırlayarak, ‘Yaşamak’ adlı eserini 5 Kasım tarihinde gerçekleştireceği konserinde ilk kez seslendirecek.
Ayşe Atam, 8 yaşında devlet korumasına alındı ve burada müzik yeteneği fark edildi. 15 yıl boyunca Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı kuruluşlarda kalan Atam, eğitim hayatına Erzurum Atatürk Üniversitesi Müzik Öğretmenliği Bölümü’nde devam etti. Mezuniyetinin ardından Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde müzik öğretmeni olarak görev aldı. Atam, 4 yıl boyunca Ankara’da öğretmenlik yaptıktan sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı Türk Dünyası Müzik Topluluğu’nda ses ve viyola sanatçısı görevine geçti.
Gönüllü öğretmenlik yaparak, kendisi gibi devlet korumasında yetişen çocuklara destek olan Atam, yeni eserini de Filistinli çocuklara ithaf etti. ‘Yaşamak’ adlı eser, İsrail-Filistin çatışmasında hayatını kaybeden çocuklara yönelik bir anma niteliği taşıyor ve ilk kez Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO) Salonu’nda dinleyicilere ulaşacak.
Ayşe Atam, konser hazırlıklarını sürdürürken DHA’ya yaptığı açıklamada, Filistin’deki savaşın devam etmesinin herkes için büyük bir üzüntü kaynağı olduğunu dile getirdi. Müzik aracılığıyla duygularını ifade edebildiğini belirten Atam, eserinin sözlerinde, çocukların barış ve umut dolu bir yaşama dair hayallerini anlattığını ifade etti.
Konser sonrası koruma altındaki çocuklarla birlikte de bir etkinlik gerçekleştireceklerini aktaran Ayşe Atam, Kültür ve Turizm Bakanlığı sanatçıları ile gönüllü sanatçılarla birlikte Filistin için besteledikleri parçayı seslendireceklerini açıkladı.
Koruma altındaki çocuklarla sık sık bir araya gelmeye çalıştığını belirten Atam, onlara eğitim vererek geleceğin sanatçılarını yetiştirmeyi hedeflediğini dile getirdi. Atam, çocukların gözlerindeki ışıltının kendisine mutluluk verdiğini ve kendi geçmişine ait anıları gözünde canlandırdığını ifade etti.
Aynı zamanda çocuklarla sürekli iletişim halinde olduklarını ve yeteneklerine göre yönlendirme yaptıklarını açıklayan Atam, çeşitli projeler ve etkinliklerle çocukların sanata yönelik ilgisini artırmaya çalıştığını vurguladı. Çocukların gelişiminde sanatsal etkinliklerin önemli bir yer tuttuğunu belirten Atam, bu tür etkinliklerin onların kendilerini keşfetmelerine yardımcı olacağını söyledi.
‘Yaşamak’ eserinin sözleri ise şöyle:
“Hayallerim var oyuncaklarla dolu/ Düşlerim var annem kokulu/ Kardeşlerim var elimi tutacak/ Umutlarım hep barışla dolu/ Her bir yuvada küçücük hanzala/ Nekbe düşmüş o sıcak yuvalara/ O çocuklar ki bir gün büyüyecek/ Işık saçacaklar tüm dünya/ Yaşamak kardelen gibi mesela/ Yaşamak kelebek gibi mesela/ Yaşamak bir mum ışığı gibi/ Yaşamak narince mesela/ Yaşamak her canlının fıtratı/ Yaşamak en doğal hakkı/ Yaşamak doğumla ölüm arası/ Bir çocuk gibi masum mesela.”