Mardin’in Dargeçit ilçesinde, restorasyonu tamamlanan 400 yıllık ‘Süryani Çarşısı’nın açılış töreni gerçekleştirildi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın koordinasyonunda, Mardin Valiliği, Dargeçit Kaymakamlığı ve Diyarbakır Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü tarafından desteklenen projeyle, Sefa Caddesi’nde yer alan 62 dükkanın restorasyonu tamamlandı. Açılış etkinliğine Vali Tuncay Akkoyun, Kaymakam Muhammed Enes İpek, Kültür ve Turizm İl Müdürü Ayhan Gök, çeşitli kurum amirleri, vatandaşlar ve hak sahipleri katıldı. Etkinlik, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı, ardından protokol konuşmalarıyla devam etti. Kurdele kesiminin ardından hak sahiplerine dükkanlarının anahtarları teslim edildi.
Vali Akkoyun, kentin gelişmesi için çalışmaların sürdüğünü belirtti. Akkoyun, “Dargeçit Tarihi Eski Çarşısı’ndaki Sokak Sağlıklaştırma çalışmalarıyla, Safa Caddesi, Kılıç Sokak, Demokrasi Sokak ve Kilise Sokak’tan oluşan yaklaşık 600 metre uzunluğundaki alan yeniden düzenlendi. 62 dükkanın restorasyon ve onarım çalışmaları tamamlandı. Ayrıca, 8 adet betonarme yapı yıkılarak, tescilli dükkanların kemerleri ve tonozları restore edildi. Yalıtım, altyapı ve aydınlatma çalışmaları da gerçekleştirildi. Üst çarşıda vatandaşların mülkiyetindeki 15 konutun bulunduğu sokakta da iyileştirme yapılmıştır.” dedi.
Kaymakam Muhammed Enes İpek, çarşının restore edilmesiyle eski ihtişamına kavuştuğunu vurguladı. İpek, “Tarihi Süryani Çarşısı, yüzyıllardır bölgenin ticari ve sosyal hayatının merkezi olmuştur. Restorasyon çalışmaları ile bu mekân, tarihi kimliğini koruyarak modern ihtiyaçlara cevap verecek şekilde yeniden hayata kazandırılmıştır.” ifadelerini kullandı.
Kültür ve Turizm Müdürü Ayhan Gök, Dargeçit ilçesindeki 62 dükkanda restorasyon yapıldığını belirtti. Gök, “Bakanlığımız projeye yaklaşık 42 milyon liralık bir ödenek sağladı. Bu kapsamda Dargeçit’teki 62 dükkan ve 5 sokakta sağlıklaştırma çalışmalarını tamamlayarak ilçemizi hayata döndürdük.” şeklinde konuştu.
Açılış etkinliği, yapılan konuşmaların ve kurdele kesiminin ardından, yeni döneme merhaba diyen tarihi çarşıda sona erdi. Halk, restore edilen çarşının yeniden faaliyete geçmesiyle birlikte, tarihi yapının ticari ve sosyal yaşamdaki öneminin devam edeceğine dair umut dolu ifadelerde bulundu.