Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Cezayir’in kuzeydoğusundaki Konstantin kentinde geleneksel bakırcılık sanatını canlandırmak, geliştirmek ve gençlere öğretmek amacıyla yeni bir eğitim tasarım ve üretim atölyesi kurdu.
Cezayir Turizm ve El Sanatları Bakanlığı’nın talebi üzerine, Konstantin Geleneksel El Sanatları Odası bünyesinde hayata geçirilen Bakırcılık Tasarım ve Eğitim Atölyesi’nin açılışı, Türkiye’nin Cezayir Büyükelçisi Muhammet Mücahit Küçükyılmaz tarafından gerçekleştirildi.
Açılış töreninde, Cezayir Turizm ve El Sanatları Bakanlığı yetkilileri ve yerel idareciler de katılım sağladı.
Atölyeyi ziyaret eden ve etkinlikte incelemelerde bulunan Büyükelçi Küçükyılmaz, açılış programında önemli açıklamalarda bulundu.
Küçükyılmaz, yaptığı konuşmada, “Osmanlı döneminde Doğu Beyliği’nin yönetim merkezi olan Konstantin, ortak kültürel değerlerin en yoğun yaşandığı bir merkezdir. Türkiye olarak ortak değerlerimizin korunmasına özel bir önem veriyoruz. Bu sanatın yaşatılması adına projeyi hayata geçiren TİKA ve Cezayir Turizm ve El Sanatları Bakanlığı’na teşekkür ediyorum.” şeklinde ifade etti.
Büyükelçi, kurulan atölyede ortak formasyon eğitimi programları düzenlenerek, bakırcılık alanındaki beceri ve deneyimlerin paylaşılmasına yönelik çalışmalar yapılabileceğini de belirtti.
Osmanlı hakimiyeti döneminde Cezayir-Doğu Beyliği’nin yönetim merkezi olan Konstantin, Türk kökenli ailelerin yaşaması nedeniyle kültürel değerlerin en canlı şekilde yaşandığı yerlerden biri olarak ön plana çıkıyor.
Geleneksel bakırcılık sanatı da bu ortak kültürel değerlerden biri olarak kabul ediliyor. Cezayir Turizm ve El Sanatları Bakanlığı, son yıllarda geleneksel el sanatlarının kaybolma tehlikesine karşı bakırcılığın yeniden canlandırılması ve genç nesillere aktarılması konusunda önemli projelere imza atıyor.