Yunan adaları ile Çeşme’nin karşılaştırılmasına ilişkin tepkiler sürüyor. Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Başkanı Orhan Belge, bu durumu “Bizi adalarla karşılaştırmak, elma ile armudu karşılaştırmaktan bile kötü” şeklinde değerlendirdi. Belge, Çeşme’nin sunduğu hizmetlerin Sakız Adası ile kıyaslanamayacak kadar farklı olduğunu belirtti.
Belge, Yunan adalarında fiyatların yükseldiğine ve bu sebeple yerli turistlerin tercihlerini değiştirmeye başladıklarına dikkat çekti. “Sezon başlamadan algı başlıyor. Bu Çeşme’ye yapılmış çok büyük bir hakaret, ihanet” diye ekledi.
İzmir’in popüler tatil merkezlerinden biri olan Çeşme, yaz sezonunun sona ermesiyle birlikte otellerdeki rezervasyonların yüzde 30 oranında düştüğünü kaydediyor. Turizm sektörünün önde gelen isimlerinden Belge, 2024 sezonunun değerlendirmesini de yaptı.
Belge, 2024 yılı hedeflerine tam olarak ulaşılamadığını ifade ederek, “2025’ten umutluyuz” dedi. 2019 yılının turizm hareketliliği açısından önemli bir yıl olduğunu hatırlatan Belge, pandemi sonrası yaşanan duraklamanın ardından 2022 ve 2023 yıllarındaki canlanmanın ardından 2024’te de benzer bir hareketlilik görüleceğini belirtti.
Orhan Belge, Türkiye genelindeki ekonomik sıkıntıların seyahat alışkanlıklarını olumsuz etkilediğini belirtti. “Seyahat özgürlükleri azalmaya başladı; yılda dört kez seyahat eden misafirlerimiz, artık iki veya bir defa geliyor” açıklamasında bulundu.
ÇEŞTOB Başkanı, turizm merkezleri arasındaki pahalılık tartışmalarına da değinerek, Türkiye’deki fiyat artışlarının sadece Çeşme’ye özgü olmadığını belirtti. “Elma ile armut yine birbirine yakın. Çeşme’nin bu destinasyon hizmetini Sakız Adası’nda bulamazsınız” dedi.
Belge, Çeşme’de her bütçeye uygun konaklama imkânlarının bulunduğunu vurguladı. Yazın fiyatların 2 bin liradan 14 bin liraya kadar değiştiğini aktaran Belge, restoranların da fiyat listelerini açıkça sunduğunu ve bu durumun arz talep dengesine dayandığını ifade etti.
Bayram dönemindeki ziyaretçi sayıları arasında da önemli farklılıklar olduğunu kaydeden Belge, “Sakız Adası’na 18 bin kişilik bir giriş var, oysa bizde 1 milyon kişi geldi” dedi. Çeşme’nin farklı bir tatil deneyimi sunduğunu dile getiren Belge, bölgenin iklim koşullarının diğer destinasyonlardan daha avantajlı olduğunu belirtti.
Son olarak, Belge, Eylül, Ekim ve Kasım aylarında deniz sevdanın devam edeceğini vurgulayarak, “Çeşme, İzmir, Ege, Antalya, Bodrum, Marmaris gibi destinasyonlar, Türkiye’deki turizmin sunduğu alternatifleri Yunanistan ya da İspanya’da bulmanın mümkün olmadığını” sözlerine ekledi.