1. Haberler
  2. ACENTELER
  3. California, Dünya’nın 4. Büyük Ekonomisi Oldu!

California, Dünya’nın 4. Büyük Ekonomisi Oldu!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

California Valisi Gavin Newsom, yaptığı açıklamada, eyaletin nominal gayrisafi yurt içi hasılasının (GSYH) Japonya’yı geride bırakarak dünyanın en büyük dördüncü ekonomisi unvanını kazandığını bildirdi. Bu önemli gelişme, uluslararası ekonomik dalgalanmaların sürdüğü bir zamanda gerçekleşti.

Teknoloji, tarım, hizmetler ve eğlence gibi çeşitli sektörlerden beslenen California ekonomisi, uzun bir süredir küresel ölçekte büyük bir güç olma özelliğini taşıyor. Uluslararası Para Fonu (IMF) ve ABD Ekonomik Analiz Bürosu verilerine göre, California’nın nominal GSYH’sı 4,1 trilyon dolara ulaştı. Bu büyüklük, Japonya’nın 4,02 trilyon dolarlık ekonomisinin önüne geçerek, sadece ABD (29,18 trilyon $), Çin (18,74 trilyon $) ve Almanya’nın (4,65 trilyon $) gerisinde konumlanmasını sağladı.

Newsom, açıklamasında, “California sadece dünyayla yarışmıyor, biz hızı belirliyoruz” ifadelerini kullandı ve şu şekilde devam etti:

“Ekonomimizin büyümesi, insanlara yaptığımız yatırımlarla, sürdürülebilirliğe verdiğimiz önemle ve inovasyona olan inancımızla sağlanıyor.”

Verilere göre, California, en büyük dört ekonomi arasında en hızlı büyüyen eyalet olma özelliğini taşıyor. Eyaletin 2024 için planlanan nominal büyüme oranı yüzde 6 olarak belirlenirken, ABD genelinde bu oran yüzde 5,3, Çin’de yüzde 2,6 ve Almanya’da yüzde 2,9 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.

California’nın Bu Hızlı Büyümesinin Ardındaki Nedenler

Vali Newsom, eyaletin başarısını artan nüfus, rekor düzeydeki turizm harcamaları, yüksek sermaye akışı ve yeni girişimlerin yoğunluğu ile ilişkilendirdi. Ayrıca, California’nın tarım, yüksek teknoloji ve imalat sektörlerindeki güçlerine de dikkat çekti.

Diğer yandan, Newsom geçen hafta ABD Başkanı Donald Trump’ın Kongre onayı olmadan uluslararası gümrük vergilerini getirme yetkisini kullanmasına karşı hukuki bir mücadele başlattı. Dava, Başkan’ın dayandığı Uluslararası Acil Ekonomik Güçler Yasası’nın (IEEPA) bu tür tek taraflı vergilere izin vermediğini savunuyor.

Valilikten yapılan açıklamada, California’nın geçtiğimiz yıl 675 milyar dolarlık iki yönlü ticaret yaptığı ve Trump’ın uyguladığı gümrük tarifeleri nedeniyle milyarlarca dolarlık gelir kaybı riski altında olduğu vurgulandı.

Newsom, “Bu başarıyı kutlarken mevcut federal yönetimin pervasız gümrük politikalarının gelişimimizi tehdit ettiğini biliyoruz” diyerek, California’nın ulusal ekonomiye yön veren bir güç olduğunu ve bu gücün korunması gerektiğini ifade etti.

California, en son 2018 yılında İngiltere’yi geride bırakarak beşinci sıraya yükselmişti. Mevcut projeksiyonlara göre, Hindistan’ın 3,9 trilyon dolarlık ekonomisinin 2026 yılında California’yı geçmesine kesin gözüyle bakılıyor.

California, Dünya’nın 4. Büyük Ekonomisi Oldu!

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Turizm Gündemi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin
Reklam Engelleyicisi Tespit Edildi

Sitemize katkıda bulunmak için lütfen reklam engelleyicinizi devredışı bırakın.