Belçika’nın Batı Flandre bölgesinin merkezi olan Brugge, Avrupa’nın en popüler turizm noktalarından biri olma özelliğini taşıyor. UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’nde yer alan bu kent, tarihi yapılarının korunmasıyla dikkat çekmekte ve “yüzyıllar boyunca evrim geçirirken tarihi dokusunu koruyan Orta Çağ yerleşimlerinin olağanüstü bir örneği” olarak tanımlanmaktadır. Brugge’ün tarihi merkezi olarak kabul edilen “Grote Markt”, 13. yüzyıldan bu yana sürekli bir kentsel yaşamı simgeliyor.
Gotik mimari yapıların, arnavut kaldırımlı sokakların ve su kanallarının bulunduğu Brugge, her yıl milyonlarca turisti ağırlıyor. Ancak bu durum, kent halkında bazı rahatsızlıklara yol açmış durumda. Venedik, Dubrovnik, Amsterdam ve Barcelona gibi diğer Avrupa şehirlerinin ardından Brugge, yaklaşık 120 bin nüfusu ile “turist aşırılığı” sorunu ile başa çıkmaya hazırlanıyor.
Bu konuda ilk adım, 2019 yılında Belediye Başkanı Dirk De fauw tarafından atılmıştı. De fauw, önlem alınmadığı takdirde kentin “Disneyland’a dönüşeceğinden” endişe ettiğini dile getirdi.
Brugge Belediyesi, 2019 yılından bu yana turist sayısını azaltma hedefi doğrultusunda çeşitli tedbirler geliştirmekte. Günübirlik geziler yerine, birkaç günlük kültür ve gastronomi turları ile kaliteli turizmi teşvik etmeyi amaçlayan belediye, yakın zamanda Airbnb gibi kısa süreli konaklama platformları için yeni tesis kurulmasına izin vermeme kararı aldı.
Kent merkezinde yeni otel inşası daha önce yasaklanmış, ayrıca Zeebrugge limanına yanaşabilecek kruvaziyer gemi sayısı da iki ile sınırlanmıştı. Tanıtıcı reklamların geri çekilmesi gibi adımlar da turizmin kontrol altına alınması amacıyla hayata geçirildi.
100 KENT SAKİNİNE GÜNDE 131 TURİST
Brugge’deki turizmden sorumlu meclis üyesi Mieke Hoste, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2023 yılında kenti toplamda 8,3 milyon turistin ziyaret ettiğini belirtti.
Hoste’nin aktardığı verilere göre, şehirde her 100 sakin için günde ortalama 131 turist düşmektedir.
138 kilometrekare alana yayılan kentin turizm faaliyetleri ise ağırlıklı olarak 4,4 kilometrekarelik tarihi merkezde ve genelde 12.00-18.00 saatleri arasında gerçekleşmektedir.
2023 yılının aylık ziyaretçi sayıları ise sırasıyla: Ocak ayında 588 bin, Şubat’ta 618 bin, Mart’ta 651 bin, Nisan’da 960 bin, Mayıs’ta 950 bin, Haziran’da 797 bin, Temmuz ve Ağustos’ta 1 milyon, Eylül’de 823 bin, Ekim’de 803 bin, Kasım’da 645 bin ve Aralık’ta ise yaklaşık 1,2 milyon olarak kaydedilmiştir. Ziyaretçilerin yaklaşık üçte ikisi günübirlik gezginlerden oluşmaktadır.
Brugge’de yapılan 2016, 2019, 2021 ve 2023 yıllarındaki anketlere göre, kent sakinlerinin memnuniyet düzeyinin giderek düştüğü gözlemlenmiştir.
“BU İKİ YÖNLÜ BİR DURUM”
AA muhabirinin görüş aldığı Brugge sakinleri, turizmin kentin refah seviyesini ve prestijini artırdığını kabul etmekle birlikte, bir denge kurulması gerektiğini ifade ediyorlar.
Kent sakini Els De Brabander, “Tüm hayatım boyunca burada yaşadım. Brugge’ü gerçekten seviyorum. Turizmden biz de faydalanıyoruz ama şehir merkezine gitmiyoruz. Çok fazla turist var. Alışveriş yapmak istediğimizde, 18.00’den sonra dışarı çıkıyoruz.” dedi.
“Bu iki yönlü bir durum.” ifadesini kullanan De Brabander, turizmin avantajları ile dezavantajlarının bulunduğunu belirterek, belediyenin sürdürülebilir bir politika geliştirmesi gerektiğini vurguladı.
Elsje Hendrycjx ise, anne ve babasının Brugge’de yaşadığını belirterek, sabah erken saatlerde arnavut kaldırımlı sokaklarda bavul çeken turist seslerinin, özellikle yaşlı sakinleri rahatsız ettiğini ifade etti.
İsmini vermek istemeyen birçok Brugge sakini, dar sokaklarda yaratılan yoğunluk, yükselen fiyatlar ve trafik sorunlarından şikayet ederken, esnaf da çoğunlukla günübirlik gezginlerden oluşan kalabalığın alışveriş yapmadan gezmesinden rahatsız olduklarını dile getirdi.