Bağlarbaşı Mahallesi’nde bulunan Tevfik Kadıoğlu Bulvarı’nda gerçekleştirilen deprem iyileştirme ve yeniden yapılandırma projesi kapsamında yapılan altyapı çalışmaları sırasında işçiler, Geç Roma Dönemi’ne ait bir taban mozaiği keşfetti. İşçilerin durumu bildirmesi üzerine, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü bölgeye uzman ekip gönderdi. Uzman ekibin yaptığı incelemenin ardından yaklaşık 1500 yıllık olduğu belirlenen mozaiğin üzeri kapatıldı.
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, konuya ilişkin yaptığı açıklamada mozaiğin zarar görmemesi için gerekli tedbirlerin alındığını duyurdu. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:
“Bulunan kültür varlığı, uzman ekipler tarafından belgelenip fotoğraflanmıştır. Mozaik, çevresel etkilere karşı korunmak amacıyla jeotekstil malzeme ve ince kum tabakası ile örtülerek güvence altına alınmıştır. Üzerine beton, asfalt veya benzeri malzemelerin dökülmemesi sağlanmıştır. Keşfedilen mozaikle ilgili tescil süreci başlatılmış ve konu, acilen Gaziantep Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne iletilmiştir. Kurulun yapacağı değerlendirme ile gerekli koruma ve işlem süreçleri hayata geçirilecektir. Kültürel mirasımıza sahip çıkmak ve bunu gelecek nesillere aktarmak amacıyla sürdürülen bu özenli çalışmalar kamuoyunun bilgisine sunulmaktadır.”
KAÇAK KAZIYLA İFŞA OLAN ANTİK KENT
Taban mozaiğinin bulunduğu yer, Germanicia Antik Kenti sınırları içinde yer almaktadır. Germanicia Antik Kenti, 2007 yılında Bağlarbaşı Mahallesi’nde gerçekleştirilen kaçak kazı sonucunda taban mozaiklerinin ortaya çıkmasıyla gün yüzüne çıkmıştı. Yıllardır varlığı bilinen bu antik kente dair ilk somut delilin bulunmasından sonra, kentin gün yüzüne çıkarılması için çalışmalar başlatıldı ve 2018 yılında 140 metrekarelik bir alan ziyaretçilere açıldı.
M.S. 1’inci yüzyılda kurulan Germanicia Antik Kenti’ne dair yapılan kazılarda M.S. 4’üncü ve 6’ncı yüzyıllara ait mozaikler ve kalıntılar gün yüzüne çıkarıldı.
