Antalya Kültürel Miras Derneği, özgün mimarisiyle dikkat çeken Antalya Arkeoloji Müzesi’nin tamamının yıkılmaması ve kısmen korunarak devam etmesi amacıyla Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na başvurdu.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, depreme dayanıklılığı göz önünde bulundurularak Antalya Arkeoloji Müzesi’nin yıkılmasına karar verdi. Bu alanda, yarı açık ve yarı kapalı bir yeni müze inşa edilmesi planlanıyor. 20 Mart’ta Antalya Arkeoloji Müzesi’nde düzenlenen toplantıda, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Birol İnceciköz mevcut binanın deprem performans analizinin olumsuz çıktığını, güçlendirme çabalarının da müzenin ihtiyacını karşılamaktan uzak kaldığını ifade etti.
ESKİ BİNA İÇİN ‘KORUNSUN’ TALEBİ
Antalya Kültürel Miras Derneği, Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na yaptığı başvuruda, Antalya Arkeoloji Müzesi’nin mimari projesinin Türkiye’deki ilk ulusal yarışma ile elde edildiğini belirtti. Derneğin açıklamasında, “Antalya Arkeoloji Müzesi, 1964 yılında ulusal bir yarışma projesi ile seçilerek, ülkemizin ilk müze binası olma özelliğine sahiptir. Projenin mimarları ödüllü yapıtlarıyla tanınan Doğan Tekeli ve Sami Sisa’dır. Yapı, doğal çevreyle uyumlu bir biçimde Akdeniz mimarlığının özgün örneklerindendir. 1972’den bu yana kentin mimari siluetinin önemli bir parçasını teşkil etmektedir” denildi.
AVRUPA KONSEYİ ÖDÜLLÜ BİR MÜZE
Başvuruda mevcut müzenin mimari estetik açıdan öne çıktığı ve sergi alanlarının işlevselliği dolayısıyla 1988 yılında Avrupa Konseyi Özel Ödülü’ne sahip olduğu hatırlatıldı. Antalya Arkeoloji Müzesi’nin, şehrin ortak hafızasının somut bir ifadesi olduğu vurgulandı. Antalyalıların ve ziyaretçilerin hafızasında güçlü bir yer edinen bu yapının yıkılmasının, kentin kültürel kimliğine büyük bir darbe vuracağı ifade edildi. “Kentler için hafıza mekânları geçmiş ile gelecek arasında köprü kurarak toplumsal bağları güçlendirir. Antalya Müzesi bu yönüyle şehrimiz için vazgeçilmezdir” ifadesine yer verildi.
DOKUMA VE PİL FABRİKASI GİBİ KISMEN KORUNABİLİR
Başvuruda ayrıca, Bölge Kurulu’nun Dokuma ve Pil Fabrikası gibi endüstri mirası yapılarında kısmi koruma kararları almasının Türkiye’ye örnek teşkil ettiği belirtildi ve aynı dikkatinin Arkeoloji Müzesi için de gösterilmesi talep edildi. “Antalya Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’nun, Antalya Arkeoloji Müzesi’nin özgün mimari dokusunu koruma ilke kararlarına uygun olarak gözetmesini bekliyoruz. Bu kapsamda, Arkeoloji Müzesi binasının yıkımının durdurulmasını ve müze binasının kültürel varlık olarak korunmasını talep ediyoruz” ifadeleri yer aldı.
UNESCO, ICOMOS VE DOCOMOMO’YA ÇAĞRI
Antalya Kültürel Miras Derneği, Antalya Arkeoloji Müzesi’nin yıkımının durdurulması ve kısmen korunarak kullanılmasına yönelik çabalara destek vermeleri için yerel STK’lar yanında UNESCO Türkiye Milli Komisyonu, ICOMOS Türkiye Milli Komitesi ve DOCOMOMO Türkiye Çalışma Grubu’na da çağrı yaptı. Yıkımın durdurulması ve kısmi koruma talebinin Bölge Kurulu’nun bir sonraki toplantısında görüşülmesi planlanıyor.