


Bakan Kacır, 22 yıllık süreçte önemli başarılara imza attıklarını vurgulayarak, DOKAP illerinde yeni 19 Organize Sanayi Bölgesi (OSB) kurarak toplam OSB sayısını 20’den 39’a çıkardıklarını ve bu bölgelerde 80 bin vatandaşa istihdam sağladıklarını açıkladı. Kacır, “‘Türkiye Yüzyılı’na, toplumsal refahı artırmış ve kalkınma hedeflerinde önemli ilerlemeler kaydetmiş bir ülke olarak adım atıyoruz. Türkiye’nin üretim gücünü, iş gücü kapasitesini, ihracatını ve yenilikçi potansiyelini güçlü ve dinamik şehirlerle daha ileriye taşımak konusunda kararlıyız. Bu anlayışla gerçekleştirdiğimiz program ve yatırımlarla; refahı ülke genelinde dengeli bir şekilde dağıtacak projeler geliştiriyoruz. DOKAP bölgemiz, tarihî İpek Yolu üzerinde stratejik bir konumda bulunuyor ve Karadeniz Havzası ile Kafkasya’nın dünyaya açılan kapısı niteliğindedir. Son 22 yıl içinde DOKAP bölgesine önemli yatırımlar, istihdam, üretim ve ihracat kazandırdık.” dedi.
EYLEM PLANLARININ DETAYLARI AÇIKLANDI
Bölgedeki kalkınmayı hızlandıracak olan 2024-2028 DOKAP, DAP, GAP ve KOP Eylem Planlarının, 7 Mart 2025 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylandığını belirten Bakan Kacır, şu açıklamalarda bulundu:
“Bu program çerçevesinde, DOKAP bölgesindeki su kaynaklarının etkin kullanımı ve sulanabilir tarım alanlarının artırılması için projeler hayata geçirilecektir. Hedefimiz, 2028 yılına gelindiğinde bölgenin sulanabilir tarım alanı varlığını 3 milyon dekardan 4 milyon 800 bin dekara, gölet sayısını ise 289’dan 309’a çıkarmaktır. Tarımda Gelir Artışı Programı 8,6 milyar lira bütçeye sahiptir ve bölgeye özgü tarımsal üretimin gerçekleşmesini ve verimlilik artışını sağlamayı hedefliyoruz. 17 proje ile tarımsal gayri safi yurt içi hasılayı 130 milyardan 209 milyar liraya, ıslah edilen mera alanını ise 2,8 milyon dekardan 3,5 milyon dekara çıkaracağız. Bunun yanı sıra, bal üretiminde de 26 bin tondan 31 bin 500 tona ulaşmayı planlıyoruz.”
‘MAVİ EKONOMİDE GELİR ARTIŞI PROGRAMI’ İLE EKONOMİK POTANSİYELİ HAREKETE GEÇİRECEĞİZ
Bakan Kacır, eylem planı çerçevesinde önümüzdeki 5 yılda, yeşil kalkınmanın merkezine dönüşecek bölgede turizm için 30,3 milyar lira kaynak aktarmayı planladıklarını ifade etti. Kacır, bu bağlamda şunları ekledi:
“Su ürünleri, deniz ve kıyı turizmi ile gemi yapımı gibi, Karadeniz ile doğrudan ilişkili ekonomik potansiyelimizi ‘Mavi Ekonomide Gelir Artışı Programı’ ile canlandıracağız. Bu program ile mavi ekonomi alanında etkin bir dönüşüm sağlamak amacıyla koruma ve kullanma dengesini gözetmeyi hedefliyoruz. ‘Mavi Ekonomide Gelir Artışı Programı’ 13,5 milyar lira bütçeye sahip olup, 2028 yılı sonuna kadar iç sulardaki su ürünleri üretimini 77 bin tona ve su ürünleri ihracatı gerçekleştirilen ülke sayısını 30’a çıkarmayı hedefliyoruz. Ayrıca, program kapsamında bölgeye 3 yeni kıyı turizmi destinasyonu kazandıracağız.”
YEŞİL YOL PROJESİ
Kacır, Karadeniz Bölgesi’nde 9 ilin yaylalarını birbirine bağlayacak olan 2 bin 600 kilometre uzunluğundaki ‘Yeşil Yol’ projesinin tamamlanması hedeflerini de paylaşarak, “Bölgeye gelecek turist sayısını 2,8 milyondan 4,5 milyona, geceleme sayısını ise 4,9 milyondan 9 milyona çıkaracağız. Ayrıca Yerel Kalkınma Hamlesi teşvik programımız çerçevesinde yaklaşık 12 milyar lira değere sahip 44 yeni özel sektör yatırımını bölgeye kazandırmayı planlıyoruz. Hazırladığımız güçlü vizyon çerçevesinde, ülkemizin her köşesine olduğu gibi DOKAP Bölgesi’nde de kalkınma hareketlerimizi kararlılıkla devam ettirecek ve bölgeyi yeniden canlandıracağız.” şeklinde sözlerini tamamladı.
Toplantı, daha sonra basına kapalı bir şekilde sürdürüldü.