


21 Ocak’ta Kartalkaya Kayak Merkezi’nde meydana gelen ve 78 kişinin hayatını kaybetmesine yol açan yangın faciasının ardından, Bolu’daki turizm tesislerine olan ilgi önemli ölçüde azaldı. Geçmişte tatil günlerinde doluluk oranları yüzde 90’a kadar çıkabilen otellerde, yangın sonrasında bu oranlar yüzde 20’lere düştü. Kentin ekonomisinin yaklaşık yüzde 25’ini oluşturan turizm sektöründeki bu dramatik düşüş, otel yöneticilerini çözüm arayışına yönlendirdi. Bu amaçla, Bolu Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen ‘Ticaretin Kalbi Turizm Çalıştayı’ toplantısında bir araya geldiler. Çalıştaya Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Abdullah Alemdar, kamu kurumları ve otel yetkilileriyle siyasi parti temsilcileri katıldı.
Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Abdullah Alemdar, çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada, “Bolu, yıllık iki milyon turisti ağırlayan bir şehir. 10 bin yatak kapasitesiyle, turizm sektörü kentimizin ticaretinin yaklaşık yüzde 25’ini oluşturmakta. Yangının ardından bu sayıda önemli bir düşüş yaşandı. Bir yanlışın tüm kenti cezalandırmasına karşı çıkıyoruz. Genellikle tatil dönemlerinde doluluk oranları yüzde 90’lara ulaşan oteller, Ramazan Bayramı süresince yüzde 15-20’lere kadar düştü. Bu durum için acil müdahale etmemiz gerekiyor.” ifadelerini kullandı.
‘KENTİMİZ OLAYDAN SONRA KÖTÜ ANILIR HALE GELDİ’
Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, otel yangınının kentin turizmine olumsuz etki ettiğini belirterek, “Turizm Bakanlığı’nın eksiklikler ve gerekli düzenlemeler için bizlere 1 yıl süre vermesini talep ediyoruz. Yaşanan olay sonrası kentimiz kötü anılır hale geldi ve bu durum doluluk oranlarına yansımış durumda. Olayın Bolu’da yaşanmış olması, bizim için farklı bir hassasiyet oluşturdu. Diğer şehirlerde aynı ölçüde bir dikkat gösterilmiyor. Bu meseleyi birinci öncelik haline getirdik. Valiliğin koordinesinde oluşturulan komisyon çalışmalarına devam ediyor. Ancak, birçok otelde çeşitli eksiklikler tespit edildi ve bazıları yürütmeyi durdurma kararı almış durumda. Bu konunun çözülmesi için zamana ihtiyacımız var. Benim önerim, Turizm Bakanlığı’nın konaklama yerleriyle ilgili riskleri belirleyerek bir master plan hazırlaması için 1 yıl vermesidir.” şeklinde konuştu.
‘FİZİKEN HAZIRLADIĞIMIZ BİNALARI PROSEDÜR OLARAK HAZIRLAYAMIYORUZ’
Otel işletmecisi Emrah Yaman, yangın ve depremsellik açısından otellerin denetlenmesi gerektiğini belirterek mevzuat eksiklikleri nedeniyle gerekli ruhsatları alamadıklarını ifade etti. Yaman, “2017 yılında açtığım otelin, 2007 yangın yönetmeliğine göre yapıldığını ve tek yangın merdiveninin yeterli olduğunu belirtti. 2018 yılında yangın yönetmeliğinde yapılan güncellemeyle ikinci yangın merdivenine ihtiyacımız doğdu. Mevcut merdivenin güvenli hale getirilerek kullanılması mümkün, fakat yapı kontrol yetkilileri yapılan tadilatları onaylamaktan uzak. Fiziken hazır olan binalarımızı prosedür olarak tamamlayamıyoruz. Bu konunun çözümü ek yönetmelikler ile mümkün olacak.” şeklinde konuştu.