Hindistan, Türkiye kökenli ürünleri hedef alan bir boykot hareketi başlatmış durumda. Bu durum, küçük bakkallardan büyük e-ticaret platformlarına kadar birçok işletmeyi kapsıyor.
Boykot kapsamına giren ürünler arasında Türk kahvesi, çikolatalar, kozmetik ürünleri ve kıyafetler yer alıyor.
Hindistan’daki boykot çağrılarının temel sebebi ise, Türkiye’nin son günlerde Pakistan ile yaşanan gerilim döneminde Islamabad’a destek vermesi. Bu durum, kamuoyunda tepkiyle karşılandı.
Tüm Hindistan Tüketici Ürünleri Dağıtıcıları Federasyonu (AICPDF), pazartesi günü Türkiye menşeli ürünlere yönelik ‘süresiz ve tam boykot’ kararını duyurdu.
AICPDF, 13 milyondan fazla küçük işletmeye tedarik sağlayarak, çikolata, gofret, reçel ve bisküvit gibi ürünlerle kozmetik ürünlerinin de bu boykottan etkileneceğini belirtti.
Reuters’a bilgi veren kaynaklar, Hint moda platformları Flipkart ve Reliance’nın da boykot kararına destek verdiğini ve Türk markalarına ait ürünlerin satıştan kaldırıldığını ifade etti.
Flipkart’a ait e-ticaret sitesi Myntra, boykot kararının ‘ulusal çıkarlar’ gerekçesiyle alındığını açıkladı. Reliance’a ait AJIO ise Türk markalarının ürünlerini ‘ulusal hassasiyetler’ nedeniyle liste dışı bıraktıklarını bildirdi.
Öte yandan, Flipkart, geçen hafta Türkiye’ye yönelik uçak, otel ve tatil rezervasyonlarını askıya aldığını belirtmiş, bu kararın gerekçesi olarak ‘ulusal çıkarlar ve egemenlik’ gösterilmişti.
Boykotun maliyeti ne olacak?
Yeni Delhi hükümetinden resmi bir boykot çağrısı henüz yapılmadı.
Hindistan’ın Türkiye’den gerçekleştirdiği yıllık 2,7 milyar dolarlık ithalatın büyük bir kısmı katı mineral yakıtlar ve değerli metallerden oluşuyor.
Bununla birlikte, uygulanmakta olan tüketici boykotu kısmi bir etki yaratması mümkün. AICPDF, boykot kapsamındaki ürünlerin toplam ticaret hacminin 234 milyon dolar olduğunu duyurdu. Bunun yanı sıra, Türkiye’den geçen yıl ithal edilen giyim ürünlerinin değeri 81 milyon doları buluyor.
Hindistan’ın elma üretiminde öne çıkan Himaçal Pradeş’in başbakanı Sukhvinder Singh Sukhu, boykot çağrılarının destekçisi olduğunu ve Türkiye’den elma ithalatının yasaklanması gerektiğini ifade etti.
Geçtiğimiz yıl Türkiye, Hindistan’a 60 milyon dolar değerinde elma ihraç etti.
Reuters’ın haberine göre, Air India’nın Hindistan hükümeti içinde Türk Hava Yolları ile olan leasing anlaşmasının iptal edilmesi için lobi faaliyeti yürüttüğü öne sürüldü.
Türkiye ve Hindistan arasında ticaret ve turizm nasıl?
TÜİK verilerine göre, Türkiye ve Hindistan birbirinin büyük ticaret ortakları arasında yer almıyor. Türkiye, 2024 yılı itibarıyla ithalatının yalnızca %2’sini Hindistan’dan yaptı; ihracatının ise %0.5’i bu ülkeye gerçekleşti.
BBC Türkçe’nin derlediği bilgiye göre, Türkiye’nin Hindistan’a en çok makine satarken meyve de önemli bir ticaret kalemi olarak öne çıkıyor.
Turizm alanında da Türkiye ile Hindistan arasında güçlü bir bağ bulunmuyor. 2024 yılında Türkiye’ye gelen yabancı turist sayısı 52 milyonu aşarken, Hindistan’dan sadece 330 bin turist Türkiye’yi tercih etti.
Başka bir ifadeyle, Türkiye’deki her 1.000 turistten yalnızca 5’i Hindistan’dan geliyor.
Kaynak: Gazete Oksijen