Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, deniz çayırlarının gözlemlerinde kaydedilen azalma ile birlikte bazı türlerin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduklarını belirtti. Prof. Dr. Tecer, “Deniz çayırları, denizdeki canlıların yaşamını sürdürebilmesi için gerekli olan oksijeni üreten temel ekosistem bileşenleridir. Bu nedenle, deniz çayırlarının azalması, balık türlerinin azalması ve oksijensiz yaşam koşullarının ortaya çıkması riskini beraberinde getiriyor” dedi.
Prof. Dr. Tecer, Marmara Denizi başta olmak üzere, ülke denizlerinde gerçekleştirilen gözlemlerin sonuçlarını değerlendirdi. Gözlemlerinde deniz ekosistemi için kritik öneme sahip deniz çayırlarında belirgin bir azalma ve bazı türlerin yok olma riski olduğunu ifade eden Tecer, “Son zamanlarda yaptığımız gözlemler, deniz çayırlarında ciddi bir düşüş yaşandığını gösteriyor. Bu konuyu denizin derinliklerinde elde ettiğimiz görüntülerle ve yaptığımız incelemelerle destekliyoruz. Karada ormanlar neyse, denizde deniz çayırları odur; denizin canlılarının oksijen kaynağıdır. Bu durum, deniz çayırlarının azalmasının balık türlerinin yok olmasına ve oksijensiz yaşam alanlarının oluşmasına neden olabileceğini anlamamıza yol açıyor. Okyanuslar için bu durum hayati önem taşıyor” diye konuştu.
‘DENİZ ÇAYIRLARININ KORUNMASINA YÖNELİK KILAVUZ HAZIRLANIYOR’
Deniz çayırlarının sayısındaki azalmayı izlediklerini dile getiren Prof. Dr. Tecer, “Uzun süredir deniz çayırlarının üzerindeki baskıları gözlemliyoruz. Bu azalmayı azaltmak için ne yapılabileceğini düşünürken, özellikle Karadeniz kıyısındaki ülkelerle iş birliği içerisinde deniz çayırlarının mevcut durumu ve insan faaliyetlerinin olası etkilerinin analizini gerçekleştirmek amacıyla bir Avrupa Birliği projesi geliştirdik. Üniversitemizin öncülüğünde Ukrayna, Moldova ve Bulgaristan ile birlikte bu proje üzerinde çalışıyoruz. Amacımız, Karadeniz’deki deniz çayırlarının korunmasına yönelik bir kılavuz oluşturmaktır. Müsilaj ile ilgili politikalar geliştirilmesi gerektiği gibi, deniz çayırlarının korunması için de bu kılavuz, politika yapıcılarına yön verecektir. Aynı zamanda, çevresel etki değerlendirme raporlarında deniz çayırlarının korunmasına dair doğrudan bir başlığın bulunması gerektiğini savunacağız” şeklinde konuştu.
‘FARKINDALIK YARATILMASI GEREKİYOR’
Deniz çayırlarının korunmasının önemini vurgulayan Prof. Dr. Tecer, “Öncelikle deniz çayırlarıyla ilgili bilgi yayılmalı ve farkındalık oluşturulmalıdır. Bazı sahillerde, turizm amaçlı alan açmak için deniz çayırlarının denizden çıkarılarak atıldığını gözlemledik. Bu durumun bilerek mi yoksa bilmeyerek mi yapıldığı belirsiz. Fakat deniz çayırlarının denizdeki canlılar için bir oksijen kaynağı olduğu bilinseydi, bu tür uygulamalardan kaçınılabilirdi. İlk aşamada bilgilendirme yapılması şart, ardından balıkçılık, kıyı yapıları ve deniz taşımacılığı gibi faaliyetlerin deniz çayırlarına zarar vermeyecek şekilde yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor. Bunun için de öncelikle yasal düzenlemelere ihtiyaç bulunmaktadır” ifadelerini kullandı. (DHA)