




NKÜ Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, ülkemizdeki denizlerde, özellikle Marmara Denizi’nde yapılan gözlemler sonucunda deniz çayırlarının durumunu değerlendirdi. Prof. Dr. Tecer, deniz ekosisteminin temel unsurlarından biri olan deniz çayırlarında gözlemlenen azalma ve bazı türlerin yok olma tehlikesine dikkat çekti. “Deniz çayırları üzerindeki son gözlemlerimizde, bu canlıların sayısında önemli bir azalmanın yaşandığını altını çizerek belirtiyoruz. Deniz derinliklerinden elde ettiğimiz veriler, bu tehlikenin boyutlarını ortaya koymaktadır. Nasıl ağaçlar karalarda oksijen sağlıyorsa, deniz çayırları da denizdeki yaşam için aynı rolü üstlenmektedir. Bu nedenle, deniz çayırlarının azalması, balık türlerinin tehlikeye girmesi ve oksijensiz yaşam koşullarının ortaya çıkması anlamına gelmektedir. Bu da, okyanus ekosistemleri için büyük bir tehlike arz etmektedir” şeklinde konuştu.
‘KORUNMALARINA YÖNELİK KILAVUZ HAZIRLIYORUZ’
Deniz çayırlarının azalmasını düzenli olarak takip ettiklerini belirten Prof. Dr. Tecer, “Bu azalmayı uzun süredir izliyoruz ve ne yapılabileceğine dair düşüncelerimizi geliştiriyoruz. Özellikle Karadeniz’deki durum ile ilgili olarak, kıyısı olan ülkelerle bağlantılı bir Avrupa Birliği projesi başlattık. Bu kapsamda, Ukrayna, Moldova ve Bulgaristan ile ortak bir çalışma yürütüyoruz. Projemiz, Karadeniz’deki deniz çayırlarının korunmasına yönelik bir kılavuz hazırlamayı amaçlıyor” dedi.
Prof. Dr. Tecer, müsilaja yönelik yapılan çalışmaların örnek alındığını ifade ederek, “Deniz çayırlarının korunması için politika yapıcıların rehberlik edebilmesi amacıyla hazırladığımız bu kılavuzda, çevresel etki değerlendirmelerine (ÇED raporları) deniz çayırlarının da dahil edilmesi gerektiğini vurgulayacağız. Şu anki mevzuatımızda, bu konuda doğrudan bir yaptırım veya başlık bulunmamaktadır ve bu durumun değiştirilmesi gerektiğini ifade edeceğiz” şeklinde konuştu.
‘FARKINDALIK OLUŞMASI GEREKİYOR’
Deniz çayırlarının korunmasının önemi hakkında konuşan Prof. Dr. Tecer, “Bu konuda öncelikle bilgi yayılımına ve farkındalık oluşturulmasına ihtiyaç var. Bazı bölgelerde, turizm amaçlarıyla deniz çayırlarının çıkarılmasına tanık olduk. Bunun bilinçli mi yoksa bilinçsiz mi yapıldığı bilinmiyor; ancak bu çayırların denizdeki canlılar için hayati önem taşıdığını bilindeyse, bu tür uygulamalara son vermek gerektiği anlaşılacaktır. Bu nedenle, önce bir bilgilendirme yapmalıyız” ifadelerini kullandı.
Daha sonra, balıkçılık, kıyı yapılaşması ve deniz taşımacılığı gibi faaliyetlerin deniz çayırlarına zarar vermeyecek şekilde yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Tecer, bunun için öncelikli olarak yasal düzenlemelere gereksinim olduğunu vurguladı.