Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Atina ziyaretinde iki ülke arasında gerçekleştirilen 5. Turizm Karma Komisyon Toplantısı’na katıldı.
Bu toplantıda Yunanistan Turizm Bakanı Olga Kefaloyanni ile bir araya gelen Ersoy, basın toplantısında turizmin çeşitli kültürlerin, gündelik yaşam tarzlarının, gastronominin ve tarihsel mirasın deneyimlenmesine katkı sağladığını belirtti.
Ersoy, “Kültür ve turizm, iki ya da çok taraflı ilişkilerin geliştirilmesini ve toplumların birbirlerini anlamasını kolaylaştıran en önemli yumuşak güç araçlarından biridir.” ifadesini kullandı.
Yunanistan ile Türkiye arasındaki işbirliğinin son yıllarda önemli bir hız kazandığını vurgulayan Ersoy, “İşbirliği mekanizmalarının etkin bir şekilde işlemesi sayesinde iki ülke arasındaki turist trafiği kayda değer bir artış göstermiştir.” açıklamasında bulundu.
Bakan Kefaloyanni, iki ülkenin turizm alanındaki işbirliğini artırma niyetinin açık bir şekilde ortaya konduğuna dikkat çekti ve turizmin halkları yakınlaştırma işlevine vurgu yaptı.
Yunanistan Türkiye’ye ait sikkeleri iade etti
Daha sonra Ersoy, Atina Nümizmatik Müzesi’nde Yunanistan Kültür Bakanı Lina Mendoni ile bir araya geldi. Yunan makamlarca Kipi Sınır Kapısı’nda yapılan bir aramada bulunan ve Türkiye’ye ait olduğu belirlenen 1055 sikkenin teslimi için resmi bir tören düzenlendi.
Ersoy, burada yaptığı konuşmada, “Bu gümüş sikke grubu Anadolu uygarlığı Lidyalılara ait olup, Tarsus, Side, Aspendos ve Soli-Pompeiopolis gibi şehirlerde basılmıştır ve şimdi bu işbirliği sayesinde ait oldukları topraklara dönmektedir.” dedi.
Bakan, Türkiye ve Yunanistan’ın 2013 yılında “Kültür Varlığının Yasadışı İthali ve İhracının, Transitinin ve Mülkiyet Transferinin Yasaklanması ve Önlenmesine İlişkin” bir anlaşma imzaladığını hatırlatarak, “İadesi gerçekleştirilen sikkeler bu işbirliğinin sonuç verdiğini göstermekte ve bu bizim için önemli bir kazanımdır.” ifadelerini kullandı.
Yunanistan’dan Türkiye’ye teslim edilen 1055 sikkelerin uzmanlar tarafından yapılan incelemeler sonucunda Anadolu kökenli oldukları belirlenmiştir. Bu doğrultuda Türkiye, iade talebinde bulunmuştur.
Ersoy, UNESCO Sözleşmesi çerçevesinde yürütülen süreç sonucunda, sikkelerin Türkiye’ye iade edilmesine karar verildiğini açıkladı.
Ayrıca, Yunanistan’dan Türkiye’ye ilk defa bir eser iadesinin gerçekleşmiş olması, ülkelerin tarih ve medeniyet zenginliğinin korunmasına yönelik önemli bir adım olarak değerlendirildi. Bu bağlamda, kültürel varlık kaçakçılığına karşı ortak bir duruş sergilemenin gerekliliği vurgulandı.
Elgin Mermerlerinin Yunanistan’a iadesi
Bakan Ersoy, Boğazköy Sfenksi’nin Almanya’dan iadesinde Yunanistan’ın Türkiye’ye destek verdiğini belirtirken, “Parthenon (Elgin) Mermerleri konusunda da benzer bir dayanışmayı sürdüreceğiz.” dedi. Bu eserlerin Yunan halkına teslim edilmesi gerektiğine inandığını ifade etti.
Mendoni, Yunanistan’ın da tarihi eser kaçakçılığı mağduru olduğunu vurgulayarak, tüm tarihi eserlerin ait oldukları yerlere geri dönmesi gerektiğini belirtti. Bu nedenle bugünkü teslimat için çok mutlu olduğunu aktardı.
Mendoni, Türkiye’nin Elgin Mermerlerinin iadesi konusunda gösterdiği destek için teşekkür etti ve iki ülkenin tarihi eser kaçakçılığı ile mücadelede işbirliğini sürdüreceğine dair sözler verdi.
Törenin ardından, Mendoni, Lidya medeniyetine ait 1055 sikkeyi Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy’a teslim etti.