



Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği’nin (OHSAD) 14’üncü Kurultayı, Antalya’nın Belek turizm bölgesindeki bir otelde gerçekleşti. Kurultayda Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan da yer aldı. Etkinlikte, özel sağlık hizmetlerinin mevcut durumu, sağlık sisteminin güçlendirilmesi ve geleceği üzerine kapsamlı tartışmalar yapıldı.
Bakan Işıkhan, konuşmasında, “2017 yılından bu yana SMA hastası çocuklarımız için geri ödemesini gerçekleştirdiğimiz ilaca ek olarak, hastalığın tedavisinde kullanılacak ve kullanım kolaylığı sağlayan yeni bir ilacı SGK geri ödeme listemize dahil edeceğiz. Genel Sağlık Sigorta Sistemi, en geniş kapsamı, en düşük maliyeti ve en yüksek standartları sunan bir yapıya sahip. Bu başarının arkasında kamu ve özel sektör iş birliğinin etkisi bulunuyor” şeklinde ifadelerde bulundu.
110 İLAÇ DAHA GERİ ÖDEME LİSTESİNE DAHİL EDİLDİ
Bakan Işıkhan geri ödeme listesine yeni eklenen ilaçlar hakkında bilgi vererek, “2025 yılı itibarıyla 107 yerli, 3 yabancı olmak üzere toplam 110 ilaç geri ödeme kapsamına alınmıştır. Bu ilaçların 25’i kanser tedavisinde kullanılmaktadır. Şu anda toplamda 8 bin 579 yurt içi ruhsatlı, 399 yurt dışından temin edilen olmak üzere 8 bin 978 ilaç geri ödeme listesinde yer almaktadır. Ayrıca SGK’nın yaptığı güncellemeyle aile hekimlerinin reçete edebileceği ilaç sayısını 5 bin 600’den 6 bine çıkardık” dedi.
KANAMA ÖNLEYİCİ İLAÇ, GERİ ÖDEME LİSTESİNE EKLENDİ
Bakan Işıkhan, Tip-1 diyabet hastalığı ve Cilt Altı Glukoz İzlem Sistemi hakkında da bilgi vererek, “2024 yılı Aralık ayında Tip-1 diyabet hastalığına sahip 18 yaş altı çocuklarımızın kan şekeri takibini kolaylaştırmak amacıyla Sürekli Cilt Altı Glukoz İzlem Sistemi’ni geri ödeme kapsamına almıştık. Ayrıca, hemofili A hastaları için evde uygulanabilen kanama önleyici ilacı da geçtiğimiz ay geri ödeme listesine eklemiş bulunuyoruz” şeklinde konuştu.
‘HAKKINI VEREN BİR ÖDEME MODELİ GELİŞTİRECEĞİZ’
Bakan Kemal Memişoğlu, sağlık sistemleri üzerine yaptığı değerlendirmelerde, “Amacımız insanlara en iyi hizmeti sunmak. Sağlıkta dönüşüm programının birçok planı tartışıldı ve artık hekim odaklı bir sistemden insan odaklı bir sisteme geçilmesi şart. Kapsayıcı ve adaletli ödeme sistemleri geliştirmek, özellikle sağlık hizmetlerinin sürdürülebilirliği için önemlidir. Bu sistemin 10’uncu yılında, dünyanın en iyi sağlık hizmetini veriyoruz ve en iyi sağlık çalışanlarına sahibiz. Ödeme modellerimizi sadece ABD gibi ülkelerden değil, kendi koşullarımızdan yola çıkarak geliştirmeliyiz. Hakkını veren bir ödeme modeli oluşturacağız” dedi.
‘SAĞLIKTA GÜVEN ENDEKSİMİZ TEHDİT ALTINDA’
Sağlık turizminde güven endeksiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Bakan Memişoğlu, “Hastane, hastanedir. Özel ve kamu hastaneleri aynı hizmeti sunar ve standartların farklı olmaması gerekir. Özel sektörün büyük kısmı 10 şehirde yoğunlaşmış durumda. Ayrıca, üniversite hastaneleri kamu hastanelerinin bir parçasıdır. Sağlık turizmi hedefimizin gerisindeyiz ve güven endeksimiz tehdit altına girmiştir. Dünyada en iyi sağlık hizmetini veren yapıların emekleri değerlendirilmelidir. Endeksi düşüren durumlarla mücadelemizi sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.
Bakan Memişoğlu, sağlık sisteminin iyileştirilmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Bir hekim düşünün, farklı şehirlerde birçok yerde çalışıyor. Bu durum sürdürülemez. Özel sektörün, hekim odaklı olmaktan daha çok hasta odaklı bir yapıya geçmesi gerekiyor. Türkiye’nin sağlık sistemi, çevre ülkeler için bir örnek teşkil edecek potansiyele sahip. İyi bir konumda olmamızla birlikte daha iyisi için çaba harcıyoruz. Ekonomik hesaplamalar konusunda daha dikkatli olmalıyız. Ödemelere dair gerekiyorsa yeni bir yaklaşım geliştireceğiz” dedi.