Tarihî yapıları ve kültürel zenginlikleri ile dikkat çeken Mardin’in Midyat ilçesi, sonbahar döneminde yoğun bir ziyaretçi akınına sahne oluyor. Mevsimin getirdiği serin havanın tadını çıkaran yerli ve yabancı turistler, 12 bin yıllık tarihi geçmişe sahip olan ve pek çok medeniyete ev sahipliği yapan Midyat’ta tatil yapmayı tercih ediyor. İlçe, 2021 yılında UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’ne dahil edilmiştir.
2021 yılında, ilçe çevresi olan Tur Abdin ve Geç Antik ile Orta Çağ dönemine ait kilise ve manastırlar derin bir tarihî öneme sahip olup, bu durum Midyat’ı Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde önemli bir turizm merkezi haline getirmiştir. Dinlerin ve dillerin buluştuğu bir yer olarak bilinen Midyat, tarihi yapılarıyla açık hava müzesini andırarak ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Sonbahar mevsiminin serinliğinden yararlanan çok sayıda turist, ilçenin tarihi alanlarını gezip kültürel deneyimler yaşamak üzere bölgeyi ziyaret ediyor. Tarihi camiler, kiliseler ve konaklar, gezginler tarafından ilgiyle inceleniyor.
Midyat’ta yer alan Süryani telkari ustalarının işlediği gümüşler ve yöresel ürünlerin satıldığı çarşılar, gelen turistler tarafından sıkça ziyaret ediliyor. Avrupa ülkelerinin yanı sıra özellikle İstanbul, İzmir, Adıyaman, Hatay, Adana, Antalya, Mersin ve Ankara gibi Türkiye’nin farklı şehirlerinden gelen misafirler, tarihi mekanları keşfetme fırsatı buluyor. Yöresel şal bağlayarak, geleneksel kına uygulaması yapan turistler, kültürel bir deneyim yaşama imkânı da buluyor. Ayrıca, yöresel müzisyenlerin çaldığı yerel enstrümanlar edinecek turistler, eğlenceli aktivitelerle tatillerine renk katıyor. Turist yoğunluğu ise gün boyunca devam ediyor, gece saatlerine kadar sürüyor.
Turizmci Veysi Tasman, Midyat’ın en yoğun turizm dönemlerinden birini yaşadığını belirtiyor. Tasman, “Midyat, dinlerin, dillerin, kültürlerin, taşın ve telkarinin şehridir. Şu an gelen turistlerimiz Midyat’a hayran kalıyor. Bazı turistler tekrar tekrar gelmeyi tercih ediyor. Telkari gümüş işleme sanatı 3 bin yıllık geçmişe sahip ve burada gelen her turist bu sanatı büyük bir beğeni ile karşılıyor. Midyat’a henüz gelmemiş olan turistlerimize de çağrıda bulunuyorum; mutlaka buraya gelin, görün” şeklinde konuştu.
Almanya’dan Midyat’ı ziyaret eden Mehtap Güvenç, “Almanya’dan dört arkadaş geldik. Midyat’ı çok beğendik. Şehrin tarihi yerlerini gezip bilgiler edindik. Bizi en çok etkileyen, tabii ki de şehrin köklü tarihi oldu” diyerek izlenimlerini paylaştı.
İstanbul’dan ailesiyle birlikte gelen Sümeyye Doğan ise, Midyat’ın kendisi üzerinde bıraktığı izlenimleri şu şekilde dile getirdi: “Mardin’e daha önce hiç gelmemiştim, bu nedenle ailemle beraber geldim. ‘İyi ki de geldim’ diyorum, mutluyum ve çok beğendim. Buradan sonra tekrar gelmeyi düşünüyorum. İnsanları çok misafirperver. Sokaklarda dolaşırken kendimi çok rahat hissettim. Konaklar ve restoranlar gerçekten çok güzel.”