TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu, 26 maddeden oluşan “Köy Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi”ni görüştü. Komisyon, AK Parti Trabzon Milletvekili Adil Karaismailoğlu başkanlığında toplandı. Teklifin ilk imza sahibi olan AK Parti Amasya Milletvekili Hasan Çilez, teklifin gerekçesi ve maddeleri hakkında açıklamalarda bulundu.
Çilez, kanunun 1. maddesinde, köyde yaşayan fakat evi olmayan ihtiyaç sahiplerine satılan taşınmazlar üzerine bina yapmayan ya da taksitlerini ödemeyen hak sahiplerine 31 Aralık 2024 tarihine kadar tanınan sürenin, 31 Aralık 2028 tarihine kadar uzatılmasının amaçlandığını belirtti. Ayrıca, önceki kanunların sağladığı haklardan yararlanmayanların durumunun komisyonun takdirine sunulduğunu ifade etti.
Madde 7’de, Anayasa Mahkemesi’nin iptali üzerine değer artış payı oranına ilişkin düzenlemeler yapıldığını aktaran Çilez, bu payın dağıtımı, indirimi ve muafiyet konularının da hüküm altına alındığını dile getirdi.
Onuncu maddede, baz istasyonlarının yüksekliği 10 metreden az olan alanlar için BTK’dan yer seçim belgesi alımında, yapıların statik ve elektrik projelerine uygunluğuna bakılmaksızın devam edilmesine yönelik düzenleme yapıldığını belirtti.
Güneş enerji santralleri ile ilgili olarak, güvenliği tehdit etmeyen basit yapılar olarak tanımlanan bu santrallerin çok fazla yapı denetim hizmetine tabi tutulduğunu vurgulayan Çilez, yatırımcıların teşvik edilmesi adına bu yapıların kanun kapsamı dışına bırakıldığını ifade etti.
Rüzgar enerji santralları içinse, enerji sektörüne ilişkin yatırımların ülke ekonomisi açısından stratejik önem taşıdığına dikkat çekti. Bu nedenle, rüzgar enerjisi santrallerinin inşaat süreçlerinin hızlandırılması ve uzman kişiler tarafından denetlenmesine olanak sağlanması amacıyla bu yapıların denetiminin kanun kapsamı dışına çıkarıldığını söyledi.
Çilez, madde 17’de Anayasa Mahkemesi’nin iptali sonrası coğrafi verilerin toplanması, üretilmesi ve paylaşılması ile ilgili mali ve cezai hükümlerinin düzenlendiğini de ekledi. Ayrıca, madde 18 ile beraber yeni bir geçiş hükmü düzenlemesi yapıldığını belirtti.
Görüş, öneri ve sunumların ardından Komisyon Başkanı Karaismailoğlu, kanunu komisyon üyelerinin oylamasına sundu. AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan “Köy Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”, oy çokluğu ile komisyonda kabul edildi.