


Sultanbeyli Belediyesi, 11’inci Uluslararası İstanbulensis Şiir Festivali’ni Aydos Kalesi’nde yapılan açılış töreniyle başlattı. Törende, Sultanbeyli Belediye Başkanı Ali Tombaş, İstanbul Vali Yardımcısı Halil Avşar, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin Keskin, Sultanbeyli Kaymakamı Kemal Şahin’in yanı sıra birçok şair ve yazar da yer aldı. Yurt dışından ise Filistinli şair-yazar Ali Al Ameri, Kırım’dan Meryem Başkurt Sabaz ve Sırbistan’dan Nadija Rebronja festivale katıldı.
‘AYDOS, İSTANBUL’UN İLK FETHEDİLEN KALESİ AYNI ZAMANDA DA SEVGİYLE FETHEDİLEN BİR KALE’
Açılışta konuşan Sultanbeyli Belediye Başkanı Ali Tombaş, festivalin Aydos Kalesi’nde düzenlenmesinin önemine vurgu yaptı. Tombaş, “11’inci İstanbulensis Şiir Festivalimize hoş geldiniz. Bugün burada büyük bir enerjiyle başladık. Aydos Kalesi, İstanbul’un ilk fethedilen ve aynı zamanda sevgiyle fethedilen bir kale. Bu yüzden festivali burada gerçekleştiriyoruz. İlk kez Sultanbeyli’deki tüm okullarda şiir yarışmaları düzenledik ve 300 öğrencimiz katıldı. Seçilen eserlerin ödülleri 23 Mayıs’taki kapanış programında verilecek. Sultanbeyli, kültür, sanat ve edebiyat alanda gelişen bir ilçe. Genç nüfusumuz bu festivallerle kabiliyetlerini ortaya koyma fırsatı buluyor. Burası her türlü şiir meraklısını ağırlamaktan mutluluk duyduğumuz bir yer. Bütün basın mensuplarına ve buraya gelen vatandaşlara teşekkür ediyorum,” dedi.
TOMBAŞ: ŞİİR ANLAMINDA KENDİNİ KABUL ETTİRMİŞ ŞAİRLERİMİZİ SULTANBEYLİ’MİZDE AĞIRLAMAKTAN BÜYÜK BİR MUTLULUK DUYUYORUZ
Tombaş, bu yılki festivalde de yurt içi ve yurt dışından birçok önemli şairin katıldığını söyledi. “Her yıl olduğu gibi bu yıl da çeşitli ülkelerden, özellikle Mısır, Suriye, Filistin gibi yerlerden kendini kabul ettirmiş şairleri ağırlamaktan mutluyuz. Umut ediyorum ki, buradaki gençlerimiz bu şairlerden ilham alarak gelecekte düzenleyeceğimiz 30’uncu festivalde konuk şair olarak yer alacak,” ifadelerini kullandı.
‘ŞİİRİMİZİN SESİNİ YÜKSELTMEYE ÇALIŞIYORUZ’
Festivalde konuşan şair Serap Kadıoğlu, dünyada yaşanan olumsuzluklara rağmen şiirlerinin sesini yükseltmeye çalıştıklarını belirtti. Kadıoğlu, “Maalesef dünyada çok kötü olaylar vuku buluyor ve biz bunlara engel olamıyoruz. Ancak, şiirimize sahip çıkarak sesimizi yükseltmeye çalışıyoruz. Sultanbeyli Belediyesi’nin bu organizasyonu, Müslümanların dayanıklılığı, inancı ve duruşu ile dünyaya örnek olduğunu göstermek adına önemli. Burada Filistin’i de andık ve selamlarımızı gönderdik,” şeklinde konuştu.
‘SULTANBEYLİ SANAT EDEBİYATININ MERKEZİ HALİNE GELDİ’
Şair Süleyman Çelik de festivalde yer almaktan mutluluk duyduğunu ifade etti. “Daha önceki bir festivalde katıldım ve şimdi Aydos Kalesi’nde buluşmak benim için özel. Sultanbeyli, İstanbul’da sanat ve edebiyatın merkezi haline geldi. Şiir festivaline destek vermek için buradayız. Bugün oldukça güzel bir akşam yaşadık,” dedi.
‘HAYATIN BÜTÜNÜNDE ŞİİR VARDIR’
Festivalde şair Recep Garip, Aydos Kalesi’nin İstanbul’un fethindeki önemine dikkat çekerek, sanatın ve şiirin hayatın her yönünde kritik bir yere sahip olduğuna değindi. Garip, “İstanbulensis Şiir Festivalinin 11’incisini gerçekleştiriyoruz. Aydos Kalesi, İstanbul’un fethinin başlangıç kapısıdır. Hayatın her alanında sanat ve estetik vardır. Bu festival sayesinde uluslararası şairler bir araya gelerek kuvvetli bir bağ kuruyorlar. Etkinliklerin ortaklaşa yapılması gerektiğini düşünüyorum. Burada olmaktan mutluluk duyuyorum,” dedi.