Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Fakültesi’nden Prof. Dr. Ertuğrul Bilgili, iklim değişikliğinin Doğu Karadeniz’deki orman yangınları için tehlike oluşturduğunu belirtti. Bilgili, “Orta ve uzun süreli kuraklıklar, yanıcı maddelerin nem oranını etkiliyor. Nem oranı azaldıkça, yanıcı maddelerin yanma hızı artıyor ve bu durum yangınların sıklaşmasına yol açıyor. Son yıllarda bu bölgede yaşanan yangınlar, daha yoğun, yıkıcı ve geniş alanları kapsıyor” dedi.
Trabzon Kent Konseyi, 24-25 Haziran tarihleri arasında ‘İklim Değişikliği ve Su Sempozyumu’ gerçekleştirdi. Uzmanların katıldığı sempozyumda iklim değişikliği, ekosistemler, orman yangınları, tarım, turizm ve su konuları üzerine çeşitli paneller yapıldı. KTÜ Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Ertuğrul Bilgili, bölgedeki ortalama sıcaklıkların yükseldiğine dikkat çekerek, “Bu artışın orman ekosistemlerinde yangın riskini belirgin şekilde artırdığını görmekteyiz. Yangınların tarihsel verilerine baktığımızda sıklıkta bir artış olduğunu tespit etmekteyiz. İklim değişikliğinin etkilerini ayrı düşünmek mümkün değil. Kış mevsiminde sık görülen yangınlar artık farklı zaman dilimlerinde de karşımıza çıkmaya başladı. Hava koşullarındaki değişikliklerin yangın riski üzerindeki etkilerini büyütmemekle birlikte, bu durum daha sık ya da daha tehlikeli yangınların oluşmasına yol açabilir” şeklinde konuştu.
‘YANGINLARDA ARTIŞ GÖZLEMLENİYOR’
Ormanda biriken yanıcı madde miktarının, yangınların şiddetini artırdığına vurgu yapan Prof. Dr. Bilgili, “Orman yangınlarının çıkışında ve yayılmasında yanıcı maddelere ihtiyaç vardır. Ayrıca, yangının davranışını etkileyen hava koşulları ve topografya gibi faktörler de bulunmaktadır. Bu noktalarda faaliyet gösterme şansımız yok; fakat yanıcı maddelerle ilgili yapılacak pek çok şey var. Boşalan köyler, insanların ormanlardan yakacak ürün temin etmemesi ve hayvanların otlatılmaması gibi durumlar, yanıcı maddenin artmasına ve daha geniş alanlara yayılmasına neden oluyor. Bu alandaki yangınlar, yanıcı madde yoğunluğunun fazla olduğu yerlerde şiddetli bir şekilde gerçekleşiyor” dedi.
‘HAVA ARAÇLARI İLK MÜDAHALEDE ROL OYNUYOR’
Prof. Dr. Ertuğrul Bilgili, hava araçlarının orman yangınlarıyla mücadelesinin önemini vurguladı. “Hava araçları, yangından hemen önceki müdahalelerde daha etkili olacaktır. Yangın çıktığında ilk 15 dakika içinde sağladığı yardım oldukça değerlidir. Ancak, gelişmiş ve hızlı ilerleyen yangınlarda hava araçlarının etkisi sınırlıdır. Bu nedenle, hava araçları yer ekiplerine destek sağlayan bir rol üstlenmek zorundadır. Ülkemizde ve dünya genelinde sıkça yapılan yanlışlardan biri, hava araçlarını sadece yangın söndürme aracı olarak görmektir. Hava filolarının ihtiyaçlar doğrultusunda düzenlenmesi gerekmektedir” şeklinde ifade etti.
Selçuk BAŞAR-Efnan DEMİREREN/TRABZON, (DHA)
GÜNCELLENME