Loading...
tr usd
USD
0.13%
Amerikan Doları
39,53 TRY
tr euro
EURO
0%
Euro
45,43 TRY
tr chf
CHF
0.09%
İsviçre Frangı
48,40 TRY
tr jpy
JPY
0%
Japon Yeni
0,00 TRY
tr rub
RUB
0.11%
Rus Rublesi
0,50 TRY
tr cny
CNY
0.18%
Çin Yuanı
5,50 TRY
tr gbp
GBP
0.07%
İngiliz Sterlini
53,20 TRY
tr eur-usd
EURO/USD
0.12%
Euro Amerikan Doları
1,15 TRY
bist-100
BIST
-0.11%
Bist 100
9.339,59 TRY
gau
GR. ALTIN
0.08%
Gram Altın
4.304,28 TRY
tr btc
BTC
0.19%
Bitcoin
4.144.180,88 TRY
tr eth
ETH
0.48%
Ethereum
99.742,53 TRY
tr bch
BCH
2.22%
Bitcoin Cash
18.705,84 TRY
tr xrp
XRP
0.21%
Ripple
85,55 TRY
tr ltc
LTC
1.07%
Litecoin
3.367,02 TRY
tr bnb
BNB
0.47%
Binance Coin
25.755,46 TRY
tr sol
SOL
0.31%
Solana
5.854,69 TRY
tr avax
AVAX
0.41%
Avalanche
738,14 TRY
  1. Haberler
  2. ACENTELER
  3. Arkeolog Tolga Özaltın, Nakışı Geleceğe Taşıyor

Arkeolog Tolga Özaltın, Nakışı Geleceğe Taşıyor

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
İzmir’de yaşayan uzman arkeolog Tolga Özaltın (32), geleneksel nakış sanatı üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı unvanına ‘Hesap İşi Sanatçısı’ olarak layık görüldü. Özaltın, unutulmaya yüz tutan bu sanatı gelecek nesillere aktarma amacında olduğunu açıkladı. “Özellikle geleneksel nakış üzerine çalışmalar yapıyorum. Osmanlı döneminden günümüze ulaşan nakışların replikalarını üretiyor veya desenlerini işliyorum” dedi.

Tolga Özaltın, çocukluk döneminde anneannesi ve diğer aile büyükleriyle geçirdiği zaman sayesinde nakışla tanıştığını ifade etti. İşinin dışında kalan zamanlarda nakışa yönelen Özaltın, bu alanda kendini geliştirdi. 2024 Mayıs’ında, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verilen Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı unvanı için başvurdu. Ankara’da gerçekleştirilen kurul toplantısında, Özaltın’a ‘Hesap İşi Sanatçısı’ unvanı verildi. Karabağlar Halk Eğitim Merkezi’nde usta öğretici olabilmek amacıyla eğitime katılan Özaltın, “Nakış serüvenim çocukluğumda başladı. Ailemde bu alanda bir altyapı mevcut. Anneannemin annesi, ipek böcekçiliğiyle bu işin içindeydi. Üniversiteye kadar ailede nakış tekniklerini gözlemledim. Ancak, nakış kursuna katılınca detaylı öğrenme fırsatım oldu. Daha sonra halk eğitim merkezinde kendimi geliştirmek için başka kurslara da katıldım. Bu işi meslek olarak yapabileceğimi keşfettiğimde yeni bir süreç başladı” şeklinde konuştu.

GELENEKSEL NAKIŞI BUGÜNE TAŞIYOR

Tolga Özaltın, nakışın genellikle kadın işi olarak bilindiğini ancak bunun bir sanat dalı olduğunu vurguladı. “Sanatın cinsiyeti yoktur. Osmanlı döneminde de pek çok erkek sanatçı bulunmaktaydı. Evliya Çelebi’nin bilgilerine göre, Kapalı Çarşı’da 65 erkek nakış sanatçısı vardı. Bu sanatçıların eserler ürettiğini biliyoruz. Bana göre nakış, dış dünyadan bir kaçış. Nakış yaparken kendime odaklanıyorum. Amacım geçmişi yaşatmak. Geleneksel nakış üzerine çalışmalarıma devam ediyorum. Osmanlı’dan günümüze ulaşan nakışların replikalarını üretip veya desenlerini işliyorum. Kurslara katılım gösterdikten sonra usta öğretici belgesi alacağım ve bu sanatı gelecek nesillere aktarmak amacıyla bir görev üstleneceğim” dedi. Karabağlar Halk Eğitim Merkezi Müdürü Fatma Demirci ise, “Merkez olarak unutulmaya yüz tutmuş mesleklerimizi ve kültürümüzü geleceğe taşımak en önemli misyonumuz. Ayrıca, burada çoğunlukla kadın kursiyerlerimiz eğitim alıyor. Bu durum, kadınların meslek edinip sosyal yaşama katılması açısından önem arz ediyor. Bu bağlamda gururluyuz” ifadelerini kullandı.

Kadir ÖZEN/İZMİR, (DHA)-

GÜNCELLENME

Arkeolog Tolga Özaltın, Nakışı Geleceğe Taşıyor
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Turizm Gündemi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin