ANTALYA, ekim ayı sonu itibarıyla hava yoluyla gelen turist sayısında 16 milyon 131 bin 847 rakamına ulaştı. Bu sayı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,4 artış gösterdi. Rus ve Alman turist sayıları ise 7 milyonun üzerinde gerçekleşti. Her 4 turistten 2’sinin Rus ve Alman kökenli olduğu belirtildi.
Antalya Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü tarafından Antalya ve Gazipaşa havalimanlarından elde edilen verilere göre, 2024 yılı ekim ayı sonu itibarıyla kente hava yoluyla 16 milyon 131 bin 847 turist geldi. Geçtiğimiz yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında yüzde 5,4’lük bir artış kaydedildi. Haziran ile eylül aylarının ardından ekim ayında da gelen turist sayısı 2 milyonun üzerinde sürdü.
RUS TURİSTLER 4 MİLYONA YAKLAŞIYOR
Bununla birlikte, toplam 16,1 milyon turistin 3 milyon 764 binini Rus turistlerin oluşturduğuna dikkat çekildi. Rusya, toplam turist sayısını etkileyen önemli bir ülke olup, bu yıl sonunda gelen ziyaretçi sayısının 4 milyonu geçmesi öngörülüyor. Almanya ise ikinci sırada yer alarak 10 aylık süreçte 3 milyon 298 bin turist gönderdi. Alman turistlerin toplam içindeki payı yüzde 21,6 olarak belirlendi. Böylece her 4 turistten 2’si, Rus ve Alman olarak kaydedildi.
İNGİLTERE VE POLONYA’DAN YÜKSEK İLGİ
İngiliz ve Polonyalı turistler de Antalya’da 1 milyon sınırını aşarak dikkat çeken pazarlar arasında yer aldı. Geçen yıl 1 milyon sayısını geçen bu ülkeler, bu yıl itibarıyla sırasıyla 1 milyon 487 bin ve 1 milyon 233 bin turist gönderdi. İngilizlerin toplam turizmdeki payı yüzde 9,7, Polonya’nın ise yüzde 8 olarak belirlendi.
16 MİLYON TURİSTİN YÜZDE 60,7’Sİ 4 ÜLKEDEN
Bu yıl Antalya’ya gelen 16 milyon 131 bin 847 turistin yüzde 60,7’si yani 9 milyon 783 bini Rusya, Almanya, İngiltere ve Polonya’dan geldi. Geriye kalan 6,3 milyon turist 168 farklı ülkeden geldi. Gurbetçi Türk vatandaşları ise bu 4 ülkenin ardından beşinci sırada yer alıyor; 10 aylık süreçte çoğunluğu Almanya ve Avrupa ülkelerinden gelen 881 bin Türk vatandaşı Antalya’yı ziyaret etti.
EKİM AYINDA ALMANLAR ÖNDE
Ekim ayında toplam 2 milyon 60 bin turistten, 593 bin kişiyle en çok gelen turistler Almanlar oldu. Ruslar ise 519 bin kişiyle ikinci sıradadır. İngilizler 132 bin, Polonyalılar 69 bin, Litvanyalılar ise 44 bin turist ile sıralandılar. Ayrıca, Ukrayna’dan 41 bin, İsviçre’den 37 bin, Beyaz Rusya’dan 25 bin, Danimarka’dan 23 bin, Çekya’dan 20 bin turist geldi.
EN ÇOK TURİST GÖNDEREN ÜLKELER
Rusya, Almanya, İngiltere ve Polonya’nın ardından Antalya’ya en çok turist gönderen diğer ülkeler ise şunlardır: Hollanda (447 bin), Kazakistan (438 bin), Romanya (424 bin), Ukrayna (334 bin), Çek Cumhuriyeti (297 bin), Litvanya (220 bin), Slovakya (215 bin), Danimarka (197 bin), Belçika (185 bin), Moldova (182 bin), Beyaz Rusya (178 bin), Avusturya (174 bin), Fransa (172 bin), İsveç (159 bin), İsviçre (159 bin), Macaristan (132 bin), Norveç (120 bin) ve İran (105 bin).