

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Antalya Havalimanı’ndaki kapasite artırma projelerine yönelik yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamasında, “Yarın Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımlarıyla Antalya Havalimanı’nın yeni terminal binalarının açılışını gerçekleştireceğiz. Bu açılış, ülkemizin havacılık ve turizm alanındaki önemli projelerinden birini daha milletimizin hizmetine sunmak anlamına geliyor. Tarihin ve doğanın eşsiz birleşimi olan Antalyamızda daha fazla hayale yer açacağız” şeklinde ifade etti.
‘ÜLKEMİZİ, DÜNYANIN EN GENİŞ UÇUŞ AĞINA SAHİP ÜLKELERİNDEN BİRİ HALİNE GETİRDİK’
Uraloğlu, 2002 yılından beri sürdürülen sivil havacılık politikaları sayesinde sektörü özel işletmelere açarak rekabeti artırdıklarını, bu sayede havacılıkta önemli bir büyüme süreci yaşandığını bildirdi. “Ülkemizi 23 yıl içerisinde dünyanın en geniş uçuş ağına sahip ülkelerinden biri haline getirdik. Bunun elbette kolay olmadığını biliyoruz. Sivil havacılığımızın geçmişi 20 Mayıs 1933’e dayanıyor. İlk 4 uçaklı filomuz Türk Hava Postaları adı altında faaliyete geçti. 1933’te ilk uçuşunu gerçekleştiren Türk Hava Postaları, günümüzde Türk Hava Yolları adıyla dünya genelinde büyük bir ağa sahip” diyerek günümüze kadar olan sürecin önemine vurgu yaptı.
Uraloğlu, 2002 yılında aktif havalimanı sayısının yalnızca 26 olduğunu belirterek, bazı havalimanlarının pasif durumda bulunduğunu hatırlattı. “Adıyaman, Batman, Bursa Yenişehir gibi 16 havalimanını yeniden yenileyerek sivil havacılığa kazandırdık. İstanbul, Rize-Artvin, Ordu-Giresun gibi yeni havalimanlarıyla birlikte toplamda 16 yeni havalimanı daha eklediğimizde, 23 yıl içinde her yıl yaklaşık 1,4 havalimanını hizmete aldığımızı görüyoruz” dedi.
‘TÜRKİYE’Yİ ÇOK KIYMETLİ BİR MARKAYA DÖNÜŞTÜRÜYORUZ’
Uraloğlu, havalimanı projelerini hem hizmet odaklı hem de estetik açıdan etkileyici yapılar olarak inşa ettiklerini aktararak, “Bu dev eserlerle Türkiye’yi uluslararası düzeyde çok değerli bir marka haline getiriyoruz. Modern tasarımlarla yabancı ziyaretçiler üzerinde olumlu izlenimler bırakıyoruz. Örneğin Rize-Artvin Havalimanı’nın tasarımı bölgenin kültürel unsurlarını taşıyor. Çukurova Havalimanı ise narenciye figürleriyle bölgenin kimliğini yansıtıyor. İstanbul Havalimanı, modern mimarisi ve lale formu ile dikkat çekiyor” şeklinde konuştu.
Uraloğlu, bölgesel havalimanları ile kaynakları verimli bir şekilde kullandıklarını, bu havalimanlarının stratejik konumları sayesinde geniş bir alanı kapsadığını belirtti. “Böylelikle maliyet düşerken, hava ulaşımından daha fazla insan faydalanıyor. Örneğin son açtığımız Çukurova Havalimanı, Mersin ve Adana gibi çevre şehirlerden 5 milyondan fazla vatandaşa hizmet veriyor” diye ekledi.
‘PİST UZUNLUĞUNA 73,5 KİLOMETRE DAHA EKLEDİK’
Uraloğlu, ülkedeki pist uzunluğunun dikkate değer şekilde arttığını belirterek, “Pistler, bir ülkenin ekonomisi açısından son derece önemlidir. 2002’de yaklaşık 149 kilometre olan pist uzunluğuna, gerçekleştirdiğimiz yatırımlarla 73,5 kilometre daha ekleyerek toplamda yaklaşık 222,5 kilometreye ulaştık” açıklamasında bulundu.
Uraloğlu, aktif havalimanı sayısını yeni yapımlarla 60’a çıkarmayı hedeflediklerini, Kayseri ve Malatya havalimanlarında da gelişmeler yaşandığını aktardı.
‘230 MİLYON YOLCU İLE REKORUMUZU TAZELEDİK’
Havalimanlarının artması ile birlikte yolcu sayısının da her geçen yıl arttığını ifade eden Uraloğlu, “2002’de başlayan düzenli artış, Covid-19 etkisiyle 2020’de bir düşüş gösterdi. Ancak, 2023’te 214 milyon yolcu taşıyarak tüm zamanların rekorunu kırdık. Geçtiğimiz yıl ise 230 milyon yolcu ile bu rekoru tekrar tazeledik. 2002’den bu yana havalimanlarımız yaklaşık 3 milyar yolcuya hizmet verdi” şeklinde bilgi verdi.
Uraloğlu, bu yıl yolcu sayısının daha da artacağını öngördüklerini, ilk üç ayda yaklaşık 45 milyon yolcunun hava yolu ile seyahat ettiğini belirtti.
‘SEKTÖRÜN CİROSU 14 KAT ARTTI’
Uraloğlu, sektördeki büyümenin yanı sıra, havacılık alanındaki kuruluş sayısının da önemli oranda arttığını dile getirerek, “Kuruluş sayısını 180’den 678’e, havacılıkta kullanılan araç sayısını 489’dan 2 bin 14’e çıkardık. Ayrıca 162 olan hava yolu işletmelerinin uçak sayısı 734’e yükseldi. Koltuk kapasitemiz 27 bin 599’dan 145 bin 27’ye, çalışan sayımız ise 320 bini geçti” ifadelerine yer verdi. Uraloğlu, sektördeki cirosal büyümenin de 2,2 milyar dolardan yaklaşık 30 milyar dolara ulaştığını duyurdu.
Bakan Uraloğlu, 10 yıl içinde hava yolu işletmelerindeki uçak sayısını 1458’e ve pilot sayısını ise 24 bin 626’ya çıkarmayı planladıklarını, buna ek olarak hava trafik kontrolörlerinin sayısını da artırmayı hedeflediklerini söyledi.
‘YENİ BİR İMZA DAHA ATIYORUZ’
Antalya Havalimanı’nın yeni terminal binaları hakkında bilgi veren Uraloğlu, bu projelerin sivil havacılık sektörünün gücünü arttıracak yeni bir adım olduğunu ifade etti. “Antalya Havalimanı’nın yeni terminal binaları, turizm alanındaki başarılı serüvenimizin önemli bir örneğidir” dedi. 2024 için yolcu sayısı hedefi, iç hatlarda 6,2 milyon, dış hatlarda ise 33 milyon olarak açıklandı.
Uraloğlu, Ramazan Bayramı döneminde Antalya Havalimanı’nın rekorlara imza attığını söyleyerek, 28 Mart-6 Nisan tarihleri arasında 590 bin yolcuya hizmet verildiğini vurguladı.
‘YILLIK YOLCU KAPASİTESİNİ 35 MİLYONDAN 82 MİLYONA YÜKSELTTİK’
Yarın açacakları yeni terminal binaları ile dış hatlar terminalinin alanını 224 bin metrekareye çıkaracaklarını ifade eden Uraloğlu, “Yıllık yolcu kapasitemizi 35 milyondan 82 milyona çıkartıyoruz. Uçak park pozisyonunu ise 176’ya ulaştırdık” dedi.
‘YOLCU KAPASİTESİ EN YÜKSEK 2’NCİ HAVALİMANI OLACAK’
Yeni terminal binalarının Antalya Havalimanı’nın 82 milyon yolcu kapasitesi ile İstanbul Havalimanı’ndan sonra yolcu sayısı en yüksek ikinci havalimanı olacağını belirten Uraloğlu, projeyi devlet bütçesinden herhangi bir kaynak kullanmadan gerçekleştirdiklerini söyledi.
’29 KİLOMETRELİK BORU HATTI İMAL EDİLDİ’
Uraloğlu, projeyi desteklemek amacıyla yaklaşık 29 kilometrelik bir boru hattı inşa edildiğini, bu sayede uçak yakıtının havalimanına güvenli bir şekilde aktarılacağını kaydetti. Bu projenin Antalya şehir trafiğini rahatlattığını ve çevre kirliliğini azalttığını da sözlerine ekledi.