


Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında 2025 yılının ilk üç ayına ait turizm verilerini ele aldı ve ‘2025 yılı Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin programını duyurdu.
‘2025 HEDEFİMİZ HEM ZİYARETÇİ SAYISINDA HEM GELİRDE ARTIRMA’
Bakan Ersoy, 2025 yılı ilk çeyrek turizm verilerine dair yaptığı açıklamada, “2017’de devraldığımız dönem 38 milyon ziyaretçi ve 31 milyar dolar gelirle başlamıştı. 2018 itibarıyla, turizm sektöründe bir strateji değişikliğine gitmiştik. 2024’te ise 62.3 milyon ziyaretçi ve 61.1 milyar dolar gelir elde ettik. Bu, 2017-2024 dönemi arasında ziyaretçi sayısında yüzde 64’lük bir artışa işaret ediyor. Gelirlerde ise yaklaşık yüzde 95.5’lik bir artışla, 31 milyar dolardan 62 milyar dolara ulaştık. 2025 hedefimiz; 65 milyon ziyaretçi ve 64 milyar dolar gelir. Geçen yıla kıyasla ise yüzde 4.4’lük bir artış bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
‘TAKVİMSEL FAKTÖRLERİN ETKİSİ VAR’
‘YÜZDE 10’LUK BÜYÜME GÖRÜLDÜ’
Bakan Ersoy, yılın başlangıcında doğal afetlerden kaynaklanan kayıpların etkisini de tartışarak, “Nisan ayında meydana gelen deprem sonrasında kayıplarımız olsa da genel bir artış trendi yakalamayı başardık. Mayıs ve Haziran rezervasyonları yıl sonu hedeflerimizin üzerinde seyrediyor. İlk çeyrekte ortalama kalış süresi beklentilerin üzerinde gerçekleşti. 2017’de 75 dolarlık kişi başı gecelik gelir, 2024’te 106 dolara ulaştı ve bu yıl 116 dolara çıktı. Yaklaşık yüzde 10’luk bir büyüme kaydedildi. İlk çeyrekte elde edilen 9.5 milyar dolarlık gelir, Türkiye için tarihin en yüksek geliri olarak değerlendiriliyor.” ifadelerini kullandı.
‘DÜNYANIN EN UZUN FESTİVALİ ÇAĞRIYOR’
Kültür Yolu Festivali hakkında bilgi veren Bakan Ersoy, “Bu yıl 5. kez gerçekleştiriyoruz. Manisa, Malatya, Mardin ve Kayseri’nin katılımıyla 20 şehre ulaşacak. Festivali, Adana’da 5 Nisan’da başlatacak ve 10 Kasım’da Antalya’da sonlandıracağız. 219 gün sürecek olan dünyanın en uzun festivali öncelikle 7’den 70’e herkes için çeşitli etkinlikler sunacak” dedi.